Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Αυτό το κράτος είναι βαριά άρρωστο, δεν διορθώνεται!


Tου Τάσου Ευαγγελίου
Η κατάσταση είναι απελπιστική και η ανεπάρκεια που επιδεικνύει αυτό το κράτος εγκληματική, στην κυριολεξία αν υπολογίσει κανείς πως θρηνούμε και θύματα είτε βρέχει, είτε χιονίζει είτε ο... στρατηγός άνεμος πνέει και μετατρέπει τις πυρκαγιές σε πύρινη λαίλαπα που κατακαίει σπίτια και δασικές εκτάσεις.
Οι κρατικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς και κανείς δεν κάνει το παραμικρό για να τους αναδιαρθρώσει έστω και αν πριν πρέπει να τους κατεδαφίσει. Δεν ευθύνονται οι άνθρωποι, οι άνδρες και οι γυναίκες της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και των άλλων υπηρεσιών, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και πολλά παραπάνω
Φταίει ο κεντρικός σχεδιασμός και αυτό είναι ολοφάνερο. Είτε πρόκειται για τον προϋπολογισμό, που κανονικά θα πρέπει να συνδράμει στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών του κράτους και ο οποίος περικόπτεται προκειμένου να αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για προσλήψεις ημετέρων, είτε αφορά στην επιλογή των ανωτάτων στελεχών που πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της αντιμετώπισης της κρίσης και τα οποία επιλέγονται με βάση το πόσο φίλα προσκείμενοι στην εκάστοτε κυβέρνηση είναι, δεν αλλάζει τίποτα τουλάχιστον την τελευταία 30ετία.
Αυτό το κράτος, αυτή η μηχανή που πρέπει να λειτουργεί για την προστασία των πολιτών, τους οποίους το κράτος ξεζουμίζει απλά δεν υπάρχει. Κανένα σχέδιο καμία ενημέρωση με αποτέλεσμα να επικρατεί σε όλες τις περιπτώσεις χάος
Χρειάστηκαν 9,5 ώρες από την ώρα η οποία ξέσπασε η πρώτη πυρκαγιά που κατέστρεψε την περιοχή που εκτείνεται από τα Γεράνια προς την Κινέτα, τους Αγίους Θεοδώρους και αλλού για να υπάρχει μια δημόσια ενημέρωση από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής. Ανάλογα κινήθηκαν και οι αρμόδιοι της αστυνομίας.
Άφησαν τους ανθρώπους να αναζητούν διέξοδο και να αγωνίζονται για να σώσουν τα σπίτια τους χωρίς να ξέρουν τι γίνεται γύρω τους και να κινδυνεύουν. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έτρεχαν μόνοι τους από σημείο σε σημείο.
Την ίδια στιγμή δεν υπήρχε καμία ενημέρωση και προς όλους όσοι κατευθύνονταν από και προς την Αθήνα δια της εθνικής οδού ή στην περιοχή της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.
Αποτέλεσμα, εγκλωβισμένα οχήματα μέσα στους καπνούς με τη φωτιά να έρχεται προς το μέρος τους. Κανείς δεν σκέφθηκε να δώσει εντολή διακοπής της κυκλοφορίας. Όπως ακριβώς έγινε και με τις πλημμύρες στη Μάνδρα.
Και αυτό παρότι όλοι γνωρίζουν πως τα εγκλωβισμένα οχήματα δημιουργούν προβλήματα στη μετακίνηση των οχημάτων της πυροσβεστικής της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ αλλά και πανικό στους εγκλωβισμένους. Ουδείς όμως δεν φρόντισε καν αυτό το απλό.
Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή ενός εγκλωβισμένου στην Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου μέσω facebook.
«Τροχαία ούτε για δείγμα» αναφέρει προσθέτοντας πως έβλεπε τα οχήματα της Πυροσβεστικής να περνούν από τη ΛΕΑ και την πυρκαγιά να βρίσκεται μπροστά και πίσω. Ο ίδιος ρωτούσε από τα διόδια της Σπάρτης για την κατάσταση έχοντας ακούσει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια πυρκαγιά αλλά κανείς δεν τον ενημέρωσε.
«Με άφησαν να μπω στο στόμα του λύκου ενώ επέμενα για ενημέρωση».
Και ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Ν. Τόσκας την ίδια ώρα που κινδύνευαν ζωές, καταστρέφονταν περιουσίες και το περιβάλλον υφίστατο μια τεράστια, ανεπανόρθωτη ζημιά, έψαχνε «εχθρούς» και άφηνε υπονοούμενα για εμπρησμούς. Περί εφαρμογής σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης από τον κρατικό μηχανισμό ούτε λόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι λοιπόν η προσευχή κάτι αναγκαίο και πρωταρχικό στη ζωή μας

Μελέτημα 8ο «Η σωτηρία του ανθρώπου εξαρτάται από την προσευχή, γιατί τον ενώνει με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος είναι ενωμένος με τον Θεό, εί...