Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Νοβότνι (ΕΚΤ): Το Brexit κρύβει κινδύνους για τις οικονομίες της Ευρωζώνης


Το πολιτικό χάος που επικρατεί στη Βρετανία γύρω από το Brexit θα μπορούσε να τραυματίσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Ewald  Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι δηλώσεις Νοβότνι έγιναν μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για ζητήματα Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, τα ξημερώματα της Δευτέρας, από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και λίγο πριν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ένα ασύντακτο Brexit είναι μία από τις τρεις απειλές για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης των 19 χωρών - μελών της Ευρωζώνης.
"Για την Ευρωζώνη, η διαμόρφωση της μορφής του Brexit είναι κάτι το οποίο παρακολουθούμε", ανέφερε από τη Ζυρίχη, λίγο πριν ανακοινωθεί η παραίτηση Τζόνσον. "Αποτελεί ρίσκο για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά είναι και πηγή κινδύνων και αβεβαιότητας και για την Ευρωζώνη", πρόσθεσε ο κ. Νοβότνι.
Άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι οι εμπορικές εντάσεις που έχουν πυροδοτηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και πιθανοί περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα, πρόσθεσε.
Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν ανάπτυξη 2,1% για την Ευρωζώνη το 2018,  με μικρή επιβράδυνση σε ανάπτυξη 1,9% το 2019 και 1,7% το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Παναγία ως πρότυπο της εν Χριστώ ζωής

Η Θεοτόκος Παρθένος είναι κόρη δύο αγίων μορφών της Καινής Διαθήκης, του Ιωακείμ και της Άννας, των οποίων τις προσευχές εισάκουσε ο Θεός κα...