Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Εκπτώσεις, Black Friday και κανιβαλισμός της αγοράς


Η προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς  προϊόντων και υπηρεσιών ήταν από τις πάγιες θέσεις του ΔΝΤ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Μάλιστα όπως αναφερόταν από «παροικούντες» την Ιερουσαλήμ έφτανε στα όρια της εμμονής, σε σημείο να καθυστερεί η ολοκλήρωση της όλης συζήτησης, λόγω του ότι έμμενε ανοικτό το πότε θα γίνονται εκπτώσεις και προσφορές και πόσες Κυριακές θα είναι ανοικτά τα μαγαζιά. 
Κι αυτό σε μια χώρα που η ζήτηση τροφοδοτείται μόνο ή κυρίως από τον τουρισμό κι όχι τόσο από τους «ιθαγενείς». Τελικά λύση βρέθηκε με την θέσμιση ενδιάμεσων εκπτώσεων αλλά και των περιόδων προσφορών. Όλα αυτά μέχρι που ήλθε η «Μαύρη Παρασκευή». Εδώ και δυο χρόνια αποτελεί την πιο «βαριά» σε τζίρο μέρα για το λιανεμπόριο. Εσχάτως, δε.  έχει ξεχειλώσει και διαρκεί ακόμα κι εβδομάδα. (Έτσι φαίνεται ότι θα διαρκέσει φέτος, την ώρα που σε ώριμες αγορές όπως η Μ. Βρετανία διαρκεί ακόμη και μήνα ειδικά σε e – shops).
Μέχρι εδώ θα πει κανείς ότι όλα πάνε καλά για τον καταναλωτή που βρίσκει καλές τιμές και αγοράζει, όταν βέβαια οι… φόροι του το επιτρέπουν. Αναμφισβήτητα, λοιπόν,  ο πελάτης ευνοείται από τον πόλεμο τιμών που είναι σε εξέλιξη. Όμως αυτό σε πρώτη φάση. καθώς η όλη κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ακραίο κανιβαλισμό που τον μόνο που θα ευνοήσει είναι το φαινόμενο της συγκέντρωσης σε βάθος χρόνου. Κι εξηγούμαι…. . Αυτός που θα αντέξει τον πόλεμο είναι αυτός που έχει τις δυνατότητες να αντέξει σε αυτόν τον μαραθώνιο προσφορών.
Άρα ο όποιος ισχυρός, με πόρους,  θα κατισχύσει σε βάρος του ίδιου του ανταγωνισμού,  που για χάρη του οποίου γίνεται το όλο «παιχνίδι». Αποβαίνει δηλαδή μπούμερανγκ ο πόλεμος τιμών σε πρώτη φάση για τις επιχειρήσεις , που θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της συρρίκνωσης και σε δεύτερη φάση για τον καταναλωτή που θα βρεθεί μπροστά σε ένα φάσμα μονοπωλιακό ή ολιγοπωλιακό.
Γιαυτό αναμφισβήτητα καλή είναι η «Μαύρη Παρασκευή» ή συνεχείς εκπτώσεις αλλά θα πρέπει να μπει σε μια ρότα το όλο θέμα, ειδικά την ώρα που και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι δυναμικό στοιχείο της αγοράς. Καλύτερη, άλλωστε,  όλων είναι  η διασφάλιση του νοήματος των προσφορών και του ίδιου του ανταγωνισμού με πραγματικές μειώσεις τιμών κι όχι επικοινωνιακά τρικ και πολέμους τιμών που στο τέλος βάζουν σε περιδίνηση ολόκληρους κλάδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι λοιπόν η προσευχή κάτι αναγκαίο και πρωταρχικό στη ζωή μας

Μελέτημα 8ο «Η σωτηρία του ανθρώπου εξαρτάται από την προσευχή, γιατί τον ενώνει με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος είναι ενωμένος με τον Θεό, εί...