Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Γελιούνται όσοι θεωρούν την κινητοποίηση του τουρκικού στόλου απλά "τακτικισμό"

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι τουρκικές προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας πως δεν είναι τακτικισμός της Άγκυρας που παρακολουθούμε αλλά μια ακόμη προέλαση της κατοχικής δύναμης. Γεωτρύπανα, σκάφη και φρεγάτες κινούνται εδώ και μήνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αγνοώντας τις όποιες εκκλήσεις, προειδοποιήσεις για τερματισμό της παρανομίας.
Είναι πρόδηλο ότι η Άγκυρα εφαρμόζει ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, ξηρά και θάλασσα και στα πλαίσια αυτά επιλέγει την οδό της έντασης αλλά και της προώθησης βημάτων, που οδηγούν βαθμηδόν στην υλοποίηση των στόχων της. Μετά το ρεσιτάλ αδιαλλαξίας, προκλητικότητας και εκφοβισμού από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επισκέφθηκε προ ημερών τα κατεχόμενα, έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, με νέα παράτυπη Navtex, δεσμεύει μεγάλη περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Ο Ακάρ βρισκόμενος προ ημερών στα κατεχόμενα εξήγησε τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. «Όταν μιλάμε για Γαλάζια Πατρίδα, εννοούμε μία περιοχή 462 χλμ. στην οποία περιλαμβάνεται και η θάλασσα και ο ουρανός. Έχουμε δικαιώματα που καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και αναμένουμε από τους συνομιλητές μας και γείτονές μας να τα σεβαστούν. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένουμε να προχωρήσουμε», είπε.
Το… μεγάλο όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Σε αυτή τη φάση στην περιοχή της Κύπρου. Δεν αποκλείεται να επεκταθεί και προς το Αιγαίο. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το σενάριο εκφράζεται από μια μερίδα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Τουρκίας ενώ υπάρχει και η άποψη πως δεν είναι τώρα η ώρα για αντιπαράθεση με την Ελλάδα. Αυτή η άποψη υποστηρίζει πως υπάρχει η εύκολη οδός και είναι αυτή της επιβολής τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου είναι περιορισμένες οι δυνατότητες αντίδρασης.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας Feridun H. Sinirioglu με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2019 (δημοσιεύθηκε στις 22 Μαρτίου ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – Α/73/804), παραπέμπει σε προηγούμενες ρηματικές διακοινώσεις της στον ΟΗΕ, βάσει των οποίων δηλώνει ότι έχει ipso facto και ab initio νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, που κείνται δυτικά του Μεσημβρινού 32ο 16’ 18”E (που συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.).
Η Άγκυρα καθορίζει μονομερώς
Στην επιστολή, με την οποία απαντούσε σε καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της με την αποστολή για έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα οικόπεδα 1,8,9 και 12, η Άγκυρα καθορίζει μονομερώς και παράνομα τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου».
Αναφέρει πως ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί δυτικά του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες». (Ν.Μελέτης, 13.04.2019, hellasjournal.com).
Στην επιστολή αμφισβητείται για μια ακόμη φορά η οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρεται ότι «καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά, είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο» και παραπέμπει στην παράνομη «Συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» που υπέγραψε η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011. Η Άγκυρα καλεί επίσης την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ( όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία) να εστιάσει πρωτίστως στην επίλυση των «μακροχρόνιων προβλημάτων με τον άμεσο γείτονά της, της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Είναι σαφές πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη καθώς ο ελληνισμός βιώνει μια νέα επίθεση από την κατοχική Τουρκία. Η Κύπρος βρίσκεται σε κατάσταση περικύκλωσης και η Ελλάδα δέχεται καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου της χώρου. Όσο η επιθετικότητα αυτής της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με φοβία και παθητικότητα τόσο θα εντείνονται οι επιθέσεις. Η Αθήνα κατά κύριο λόγο αλλά και η Λευκωσία διαθέτουν εργαλεία αντιμετώπισης. Και σίγουρα αυτά τα εργαλεία, ακόμη και να μην αποδώσουν, είναι καλύτερα από την απραξία και την βαθμηδόν παράδοση στις τουρκικές ορέξεις.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η διακίνηση του άρθρου με την προσθήκη ενεργού link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι λοιπόν η προσευχή κάτι αναγκαίο και πρωταρχικό στη ζωή μας

Μελέτημα 8ο «Η σωτηρία του ανθρώπου εξαρτάται από την προσευχή, γιατί τον ενώνει με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος είναι ενωμένος με τον Θεό, εί...