Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Λογισμοί και Πλάνη

Δυστυχώς στην εποχή μας υπάρχει μεγάλη πλάνη. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο Ιησούς ήταν…..ταξιδιώτης του χρόνου…Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οι άγιοι είναι….εξωγήινοι. Άλλοι ότι υπάρχουν εξωγήινοι που μάλιστα έρχονται στη γή και συνουσιάζονται με γήινους και κάνουν  και παιδιά…Άλλοι ταυτίζουν τον Τριαδικό Θεό, με τον Συμπαντικό Θεό που τους διδάσκει η Νέα Εποχή.
Δεν λείπουν βέβαια και οι “μελετητές” των “προφητειών” που κάθε τόσο πετάνε κάτι ερμηνείες και όποιον πάρει η μπάλα που λέει ο λόγος.
Πολύς κόσμος που πάει στην εκκλησία, αντί να διαβάσει τα κείμενα των Πατέρων της ορθοδοξίας, πάει και διαβάζει βιβλία που μιλάνε για την Αποκάλυψη και λένε ότι Αντίχριστος έχει έρθει, ότι ζεί κλπ.
Έχει δοθεί έδαφος σε όλους αυτούς τους πλανεμένους, τους αιρετικούς και αλωνίζουν….
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
Όποιος θέλει να προσεύχεται με καθαρό νου, πρέπει να μη μαθαίνει τα νέα των εφημερίδων, να μη διαβάζει βιβλία άσχετα προς την πνευματική μας ζωή, και κυρίως όσα διεγείρουν τα πάθη, και να μη μαθαίνει από περιέργεια όσα σχετίζονται με τη ζωή των άλλων. Όλα αυτά φέρνουν στο νου αλλότριες σκέψεις, και όταν ο άνθρωπος προσπαθεί να τις διευκρινίσει, αυτές ακόμη περισσότερο συγχύζουν και επιβαρύνουν την ψυχή.
Αν δεις φως μέσα σου ή γύρω σου, μην πιστέψεις σ’ αυτό αν δεν έχεις συγχρόνως κατάνυξη για τον Θεό και αγάπη για τον πλησίον. Μη φοβηθείς όμως, αλλά ταπείνωσε τον εαυτό σου και το φως εκείνο θα εξαφανιστεί.
Αν δεις κάποιο όραμα ή εικόνα ή όνειρο, μην το εμπιστεύεσαι, γιατί αν είναι από τον Θεό, θα σε φωτίσει γι’ αυτό ο Κύριος. Ψυχή, που δεν γεύθηκε το Άγιο Πνεύμα, δεν μπορεί να διακρίνει από πού έρχεται το όραμα. Ο εχθρός δίνει στην ψυχή μια «γλυκειά αίσθηση» ανακατεμένη με κενοδοξία, και από αυτό γίνεται φανερή η πλάνη.
Οι Πατέρες λένε ότι, όταν η όραση είναι εχθρική, η ψυχή αισθάνεται σύγχυση ή φόβο. Αυτό, όμως, συμβαίνει μόνο στην ταπεινή ψυχή που θεωρεί τον εαυτό της ανάξιο για όραση. Ο κενόδοξος, όμως, μπορεί να μην αισθανθεί ούτε φόβο ούτε σύγχυση, γιατί επιθυμεί τις οράσεις και θεωρεί τον εαυτό του άξιο, και γιαυτό τον εξαπατά εύκολα ο εχθρός.
Όπως οι άνθρωποι μπαίνουν στο σπίτι και βγαίνουν, έτσι και οι λογισμοί έρχονται από τα δαιμόνια και πάλι μπορεί να φύγουν, αν δεν τους δεχόμαστε.
Αν ο λογισμός σου λέει «κλέψε», και συ υπακούσεις, δίνεις με αυτόν τον τρόπο στο δαιμόνιο εξουσία επάνω σου. Αν ο λογισμός σου λέει «φάει πολύ, ώσπου να χορτάσεις», και συ φας πολύ, τότε πάλι σε εξουσιάζει το δαιμόνιο. Κι έτσι, αν ο λογισμός κάθε πάθους σε νικά, θα καταντήσεις κατοικία δαιμόνων. Αν, όμως, αρχίσεις με την πρέπουσα μετάνοια, τότε θα αρχίσουν να τρέμουν οι δαίμονες και θα αναγκαστούν να φύγουν.
Aποσπάσματα: ellasnafs.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γέροντας Παΐσιος: Η ιστορία και η σημασία του κομποσχοινιού

- Γέροντα, ποιά σημασία έχει το κομποσχοίνι; - Το κομποσχοίνι είναι μια κληρονομιά, μια ευλογία, που μας έχουν αφήσει οι Άγιοι Πατέρες μ...