Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Μπορείς να ξεφύγεις από τις τράπεζες;

Σήμερα κράτη και πολίτες είναι χρεωμένοι σε τράπεζες, σε διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Η τράπεζα όταν κάνεις μία κατάθεση στην ουσία αγοράζει το χρήμα με το επιτόκιο κατάθεσης που σου δίνει. Ας πούμε σου δίνει επιτόκιο, 2%. Μετά δανείζοντάς το, στην ουσία το πουλάει με κάποιο επιτόκιο. Το επιτόκιο δανεισμού μπορεί να είναι από 3% μέχρι και 7% ή και 20% για πιστωτικές κάρτες. Δεν είναι λίγοι όσοι λένε ότι οι τράπεζες αισχροκερδούν.
Οι τράπεζες όμως δεν είναι κάτι αόριστο. Πίσω από το τραπεζικό σύστημα είναι κάποιοι που έχουν μετοχές και παίρνουν τα κέρδη, ή μάλλον λόγω της αισχροκέρδιας, παίρνω τα αισχρά κέρδη που έχουν εις βάρος κρατών, επιχειρήσεων και πολιτών. Θα πει κάποιος, ας μην πας να δανειστείς για να μην έχεις πρόβλημα. Μπορείς να ξεφύγεις από τις τράπεζες;
Η πραγματικότητα έδειξε πως όχι. Θα σε μπλέξουν με τις τράπεζες κάποιοι άλλοι, ακόμη και αν δεν έχεις δανειστεί ούτε ένα ευρώ! Πως; Είναι απλό το κόλπο που έκαναν. Πήγαν οι κυβερνήσεις των κρατών και πήραν μεγάλα δάνεια. Κάνανε τον λεγόμενο εξωτερικό δανεισμό, από ξένες τράπεζες. Στη συνέχεια, συμπτωματικά, δεν μπόρεσαν να τις αποπληρώσουν τα κρατικά δάνεια και τι έκαναν;
Έβαλαν τον φορολογούμενοι οι πολιτικοί που χρόνια υπερδανείζονταν από τις τράπεζες, να πληρώσουν τα δημόσια χρέη για να μην χρεοκοπήσουν τα κράτη.
Αυτός είναι ο ένας τρόπος για να μπλέξεις με τράπεζες χωρίς να έχεις δανειστεί από αυτές. Ο άλλος τρόπος είναι ο εξής και πάλι απλός.
Οι τράπεζες δίνουν δάνεια χωρίς να εξασφαλίσουν ασφαλής εγγυήσεις, χωρίς να ελέγξουν αν οι δανειολήπτες μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια. Δίνουν δηλαδή επισφαλή δάνεια σε ιδιώτες, κράτη και επιχειρήσεις. Όταν δεν μπορούν οι δανειζόμενοι τα δάνεια αυτά να τα αποπληρώσουν οι τράπεζες έχουν μεγάλες ζημίες που δεν μπορούν να καλύψουν.
Τι κάνουν. Τις ζημιές αυτές που δεν μπορούν να καλύψουν, τις αναλαμβάνει το κράτος!! Δηλαδή το κράτος, οι πολιτικοί επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με τις ζημίες των τραπεζών για να μην κλείσουν οι τελευταίες. Οι τράπεζες λοιπόν υπερδανείζουν όπου θέλουν και το ρίσκο των δανείων δεν το αναλαμβάνουν αυτές, αλλά το κράτος. Οι τράπεζες όμως είναι οι περισσότερες ιδιωτικές. Θα έπρεπε ή να κλείσουν, ή τις ζημίες να τις πληρώσουν οι μέτοχοί τους.
Οι μέτοχοί τους οι οποίοι όταν οι τράπεζες είχαν κέρδη, τα βάζανε στην τσέπη τους, όταν οι τράπεζες παρουσίασαν μεγάλες ζημίες, δεν βάλανε το χέρι στην τσέπη τη δική τους, αλλά στην τσέπη των φορολογούμενων πολιτών, που δεν έδωσαν αυτοί τα επισφαλή δάνεια!
Έτσι με αυτόν τον τρόπο, θες δε θες μπλέκεις με τις τράπεζες που το Νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα, το οικονομικό σύστημα της Νέας Εποχής έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Άφησε ελεύθερες τις τράπεζες στα πλαίσια της “Απελευθέρωσης του Τραπεζικού Τομέα”, αφού οι αγορές πρέπει να είναι ελεύθερες.
Χωρίς τα κράτη να κάνουν σοβαρούς και εξονυχιστικούς ελέγχους, δηλαδή χωρίς οι πολιτικοί που είναι υπεύθυνοι για την διακυβέρνηση των κρατών και την προστασία των πολιτών από τοκογλύφους και δόλιες πτωχεύσεις, άφησαν τις τράπεζες να λειτουργούν ασύδοτα εις βάρος των εθνικών οικονομιών.
Και έρχονται κάποιοι και λένε “Μαζί τα φάγαμε” και δυστυχώς κανένας από τόσους ειδικούς στα οικονομικά δεν απαντάει για το ποιοι τα φάγανε και ποιοι τα πληρώνουν.
Akrovolistis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γέροντας Παΐσιος: Η ιστορία και η σημασία του κομποσχοινιού

- Γέροντα, ποιά σημασία έχει το κομποσχοίνι; - Το κομποσχοίνι είναι μια κληρονομιά, μια ευλογία, που μας έχουν αφήσει οι Άγιοι Πατέρες μ...