Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017

"Προσοχή, παιδί μου, να μη βλασφημείς αλλά να προσεύχεσαι όταν εργάζεσαι"

Διηγείται πνευματικό τέκνο του Γέροντα:
Όταν ήμουν υποψήφιος για το Πανεπιστήμιο, στο φροντιστήριο ο γεωμέτρης κι ο φιλόλογος κάπου-κάπου βλασφημούσαν τα θεία, όταν μερικοί σπουδαστές δεν ήσαν καλά ετοιμασμένοι στο μάθημα. 
-Πάτερ, τι μπορώ να κάνω για να σταματήσουν αυτοί οι δύο να βρίζουν τα θεία; Ρώτησα τον Γέροντα. 
-Όταν τελειώσει το μάθημα και έχετε διάλειμμα, πιάσε ιδιαιτέρως τον καθένα, χωρίς να σας βλέπουν οι άλλοι, και πες του: Με ποιο δικαίωμα βρίζετε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός άλλου; Αυτό να το κάνεις ύστερα από προσευχή στο αμέσως πρώτο μάθημα κατά το οποίο θα βρίσουν και μετά βλέπουμε. 
Πράγματι με την πρώτη αφορμή έπιασα στο διάλειμμα τον γεωμέτρη και εφάρμοσα τη μέθοδο του γέροντα. 
Ο καθηγητής αιφνιδιάσθηκε, διότι περίμενε ερώτηση γεωμετρίας και όχι αν έχει το δικαίωμα να βρίζει. Άρχισε δε να μου λέει: Βέβαια δεν είναι γενικά σωστό να βρίζουμε, πολλώ μάλλον τα θεία, και εν συνεχεία άρχισε να μου πλέκει το εγκώμιο του Αγίου, του οποίου το όνομα έφερε. 
Αποτέλεσμα: Από τότε δεν τον ξανάκουσα να βρίζει για ένα έτος που έκανα φροντιστήριο. Το ίδιο και ο φιλόλογος: Δεν ξαναέβρισε, παρότι το έφερε κάπως βαρέως στην αρχή που αναγκαζόταν να συγκρατήται
Ένας τεχνίτης επισκέφθηκε κάποτε τον γέροντα και του είπε:
Ατάραχος ο Γέροντας του απαντά:
-Έτσι ήταν επόμενο να γίνει! 
Και μπροστά στην έκπληξη του τεχνίτη συνεχίζει:
-Ένας δαίμονας εμποδίζει τη βίδα να βιδώσει κι ένας άλλος σε παροτρύνει να βλασφημήσεις. Μόλις ο δεύτερος σε καταφέρει να βλασφημήσης, φεύγει ο πρώτος από τη βίδα κι αμέσως αυτή βιδώνει! Προσοχή, παιδί μου, να μη βλασφημείς αλλά να προσεύχεσαι όταν εργάζεσαι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πως οι Άγιοι ακούνε τις προσευχές μας

Ίσως έχεις ακούσει κάποιους να ρωτάνε: “Πώς ακούνε οι άγιοι τις προσευχές μας;”. Ίσως κι εσύ να έχεις αναρωτηθεί για το ίδιο πράγμα. Απα...