Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Τοξική κοινωνία

Τον όρο «τοξικό» τον συνάντησα για πρώτη φορά το 2008, όταν η Lehman Brothers πτώχευσε. Τότε έγινε λόγος για «τοξικά» ομόλογα. Επρόκειτο για ομόλογα που είχε πουλήσει η Lehman Brothers σε άλλες τράπεζες και τα ομόλογα αυτά δεν είχαν πλέον καμία αξία.
Είδα αυτό το άρθρο να χρησιμοποιεί τον όρο «τοξικοί» γονείς. Αναμφίβολα υπάρχουν τέτοιου είδους γονείς. Το έχω συναντήσει και το συναντώ. Πάω όμως λίγο ποιο πίσω από τους τοξικούς γονείς, γιατί όπως το παιδί περνάει πολλές ώρες στο σπίτι, έτσι και οι γονείς περνάνε ώρες έξω από αυτό. Ας σκεφτεί κάποιος πόσο στρεσογόνος έχει γίνει η ζωή μας στον χώρο εργασίας, στις μετακινήσεις μας, πόσα πράγματα έχουμε μέσα στο κεφάλι μας και μας απασχολούν μέρα νύχτα.
Η κοινωνία επηρεάζει τον γονέα και εκείνος με την σειρά του τον ποιο αδύναμο κρίκο της, που είναι το παιδί. Φύγαμε από τον ρυθμό του Θεού και μπήκαμε στον κοσμικό ρυθμό. Μάλλον σε έναν δαιμονικό ρυθμό. Γεμίσαμε την ζωή μας με άχρηστες ανάγκες, με άχρηστα αγαθά και για να τα πληρώσουμε κοντεύουμε να χάσουμε την ψυχή μας. Όσοι είμαστε παντρεμένοι με παιδιά, μπορεί να «χάσουμε» και τα παιδιά μας. Τρέχουμε σαν τρελοί σωματικά και νοητικά. Να κάνουμε και αυτό και εκείνο και το άλλο. Αφοσιωνόμαστε στα υλικά και χάνουμε τα ψυχικά μας αποθέματα.
Μετά σαν σύνολο διαμορφώνουμε αυτήν την τοξική κοινωνία και σαν άτομα, την απορροφούμε και μέρος της διοχετεύουμε στο οικογενειακό, φιλικό, συγγενικό κλπ περιβάλλον. Είμαστε θύματα αλλά και θύτες αυτής της κατάστασης. Και τι κάνουμε αδερφέ μου; Πάμε να ξεσκάσουμε στα μπαράκια, στις ταβέρνες, στα μπουζούκια στα ντιρινταχτάδικα.
Στο κοσμικό πρόβλημα της τοξικής κοινωνίας, πάμε να βρούμε κοσμική γιατρειά φίλε μου. Αντί να σκύψουμε στον Δημιουργό μας, που Εκείνος μας γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς πως είμαστε δομημένοι και να ζητήσουμε την βοήθειά Του, πάμε οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ορθόδοξο Εκκλησία και τον Πνευματικό.
Μετά γυρνάμε και λέμε το απίθανο «που είναι ο Θεός;»
Που είμαστε εμείς; Είμαστε στον δρόμο τον δικό Του, ή στον δρόμο τον δικό μας με οδηγό τον εγωισμό μας;
Akrovolistis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἅγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς Χωρίς Χριστό ἀχριστεύεσαι καί ἀχρηστεύεσαι! Όσο λιγότερη πίστη έχουμε, τόσο περισσότερη είναι ή στεναχώρια μ...