Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Οffshore εταιρίες και φοροδιαφυγή – Μέρος Πρώτο

Στο σημερινό οικονομικό σύστημα της Νέας Εποχής (τον νεοφιλελευθερισμό), τα θύματα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η μικρομεσαία τάξη, δηλαδή η πλειοψηφία του κόσμου. Κερδισμένοι και κατά πάρα πολύ, είναι αυτές για τις οποίες δημιουργήθηκε αυτό το οικονομικό έκτρωμα. Δηλαδή κερδισμένες είναι οι τράπεζες και οι πολυεθνικές.
Το κράτος για να λειτουργεί, έχει κρατικά – δημόσια, έδοσα και έξοδα. Αυτά προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από την φορολόγηση των επιχειρήσεων. Μας λένε οι “δημοσιογράφοι” στα ΜΜΕ της Νέας Εποχής, ότι για να έχουμε ανάπτυξη πρέπει να έρθουν επενδύσεις. Επενδύσεις σε άλλες χώρες συνήθως κάνουν μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί. Μπορούν αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί να φέρουν ανάπτυξη σε μία χώρα; Το θετικό λένε ότι είναι η δημιουργία θέσεων που δημιουργούν. Σωστά.
Δεν ξέρουμε όμως, με τι μεροκάματο και με ποιες συνθήκες εργασίας είναι αυτές οι νέες θέσεις εργασίας. Είναι όμως αυτό άλλο κεφάλαιο. Οι επιχειρηματικοί αυτοί λοιπόν κολοσσοί, οι λεγόμενες επενδύσεις, έρχονται ας πούμε στην Ελλάδα και φέρνουν την ανάπτυξη. Θα πρέπει να φορολογηθούν με ένα χαμηλό συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους για να μείνουν.
Τι γίνεται στην πραγματικότητα φίλε μου; Ενώ του δίνονται από τα κράτη, χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης των κερδών τους, οι πολυεθνικές σε μεγάλο ποσοστό, αντί να πληρώσουν τον ανάλογο φόρο και να πάνε τα χρήματα στα ταμεία των κρατών που δραστηριοποιούνται, φοροδιαφεύγουν! για να έχουν ακόμη περισσότερα κέρδη. Πρόκειται για άπληστες μεγάλες επιχειρήσεις των οποίων τα κέρδη που φοροδιαφέγουν και δεν πάνε στα δημόσια ταμεία, τα κράτη αυτά τα λεφτά τα ζητάνε από τον απλό μεσαίο πολίτη
Του λένε ότι τα κρατικά έξοδα είναι μεγάλα, για να καλυφθούν πρέπει να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα. Για αυτό θα αυξήσουμε τους φόρους στον απλό πολίτη ή θα μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες, στην υγεία, στην παιδεία, στην άμυνα. Κατάλαβες φίλε μου τι κάνουν; Αφήνουν οι πολιτικοί, τις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν, τα λεφτά που δεν εισπράτουν από αυτές τα ζητάνε από εσένα με αύξηση φόρων και μείωσεις στην παιδεία και στην υγεία και μετά μέσω των ΜΜΕ, σου προπαγανδίζουν πως οι επενδύσεις κάνουν καλό.
Καλό κάνουν όταν ελέγχονται φορολογικά. Κακό κάνουν όταν το επιχειρηματικό κύκλωμα των πολυεθνικών, ελέγχει τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ.
Δες πως γίνεται το κόλπο τους:
**************************
“Όσον αφορά τώρα τους μεγάλους ομίλους, όπως η Apple, η Starbucks, η Amazon κλπ, διαθέτουν ένα ολόκληρο δίκτυο τέτοιου είδους εταιρειών, μέσω του οποίου μεταφέρουν δισεκατομμύρια κέρδη και κεφάλαια, έτσι ώστε να μην πληρώνουν καθόλου φόρους – ενώ οι τρόποι που χρησιμοποιούν περιγράφονται σε ένα ανάλογο άρθρο μας (ανάλυση).
Το γεγονός αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης τα αντίστοιχα νοικοκυριά, καλούνται να αναπληρώσουν τους διαφυγόντες φόρους – με αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι φορολογικοί συντελεστές τους, να μειώνονται οι συντάξεις τους και να περιορίζεται το κοινωνικό κράτος.
Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις απαιτούν φορολογική συνείδηση από τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα ή τις γνώσεις για να χρησιμοποιήσουν τέτοιου είδους τεχνάσματα – ενώ παράλληλα ελέγχουν αυστηρά τα σουβλατζίδικα και τα υπόλοιπα δύστυχα φορολογικά υποζύγια, κατηγορώντας τα για φοροδιαφυγή, χωρίς φυσικά να ψηφίζουν νόμους που θα εμπόδιζαν την αποφυγή της φορολογίας από τους εισοδηματικά ισχυρούς.”
Απόσπασμα: analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους λογισμούς

Σωφρόνιος Σαχάρωφ (Ἀρχιμανδρίτης) Ὅποιος θέλει νὰ προσεύχεται μὲ καθαρὸ νοῦ, πρέπει νὰ μὴ μαθαίνει τὰ νέα τῶν ἐφημερίδων, νὰ μὴ διαβάζει...