Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017

Η μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία

Οι νεοφιλελεύθεροι λένε ότι πρέπει να αφεθούν οι αγορές ελεύθερες. Μέσω της προσφοράς και της ζήτησης, θα αυτορυθμίζονται. Προσωπικά πιστεύω ότι στην ελεύθερη αγορά θα δημιουργηθεί μία ζούγκλα και θα λειτουργήσει όχι ο νόμος της «προσφοράς και ζήτησης» αλλά ο νόμος του ισχυρού.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κλείσουν τις μικρές. Κάτι σαν το μεγάλο ψάρι, που τρώει το μικρό. Οι σοσιαλιστές από την άλλη, την θέλουν την αγορά ελεγχόμενη. Ούτε αυτό το θεωρώ καλό, γιατί έτσι, κάποιοι κρατικοί, ή μάλλον κομματικοί υπάλληλοι, θα καθορίζουν τις τύχες των επιχειρήσεων που θα τις κάνουν κρατικές και θα τις οδηγήσουν στην υπολειτουργία.
Πιστεύω στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και στην ελεύθερη αγορά με όρους. Να ελέγχεται εξονυχιστικά από το κράτος για αισχροκέρδεια, τριγωνικές πωλήσεις, τεχνικές αθέμιτου ανταγωνισμού, για συνθήκες μονοπωλίων και ολιγοπωλίων. Δηλαδή να λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει τον υγιή ανταγωνισμό υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όχι των πολυεθνικών που με την περιουσία που έχουν, μπορούν να εξαγοράζουν πολιτικούς που δημιουργούν νόμους κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των επιχειρηματικών κολοσσών.
Και τέλος, οι τράπεζες θα πρέπει να μην είναι ασύδοτες. Όταν επίσης έχουν ζημίες να μην καλύπτονται από τους πολίτες, αλλά να κλείνουν. Δεν γίνεται οι τράπεζες να δίνουν επισφαλή δάνεια σε επιχειρήσεις ζημιογόνες και ο λογαριασμός να πηγαίνει στον φορολογούμενο πολίτη που δεν οφείλει να τις ξεχρεώσει. Αν μία τράπεζα είναι χρεωμένη, οι μέτοχοί της πρέπει να την σώσουν. Έτσι ορίζουν οι νόμοι της αγοράς για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Γιατί οι τράπεζες θα πρέπει να αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον θεμελιώδη κανόνα;
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
“Όλα αυτά είναι φυσικά πολύ ενδιαφέροντα για τους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι έτσι γνωρίζουν τι να περιμένουν – οπότε πώς να κερδίζουν τυφλά. Τα κακά νέα είναι δυστυχώς, όπως συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι ότι, η ελεύθερη αγορά υφίσταται μόνο στα χαρτιά – αφού πρόκειται πλέον για έναν σοβιετικού τύπου κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος γνωρίζουμε πού οδήγησε τελικά τη Σοβιετική Ένωση.
Από την άλλη πλευρά φαίνεται καθαρά πως οι κεντρικές τράπεζες, αντί να ασχολούνται με τη νομισματική πολιτική, επικεντρώνονται πια στη διαχείριση των επενδύσεων τους – λειτουργώντας ουσιαστικά ως τεράστια κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds), τα οποία έχουν όμως απεριόριστα κεφάλαια στη διάθεση τους.”
“Ολοκληρώνοντας, εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, σε λίγα χρόνια θα αποκτήσουν την κυριότητα των μετοχών της Δύσης – οπότε θα έχουν εθνικοποιηθεί οι χρηματαγορές.
Την ίδια στιγμή οι φορολογούμενοι Πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν κάποια στιγμή να πληρώσουν το βαρύ τίμημα, δεν συνειδητοποιούν τη ληστεία που διενεργείται μπροστά στα μάτια τους – ασχολούμενοι με άλλου είδους θέματα, με τη βοήθεια των ΜΜΕ που τους αποπροσανατολίζουν είτε από άγνοια, είτε λόγω της συνήθους διαπλοκής.”
Αποσπάσματα: analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους λογισμούς

Σωφρόνιος Σαχάρωφ (Ἀρχιμανδρίτης) Ὅποιος θέλει νὰ προσεύχεται μὲ καθαρὸ νοῦ, πρέπει νὰ μὴ μαθαίνει τὰ νέα τῶν ἐφημερίδων, νὰ μὴ διαβάζει...