Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

S-400 στην Τουρκία, ένα μικρό σχόλιο μετά το Σότσι…

Συζητήθηκε τελικά στο Σότσι μεταξύ των Πούτιν και Ερντογάν το θέμα του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας S-400 Triumf, με τους δυο ηγέτες όμως να μην προβαίνουν σε ανακοινώσεις όπως επέμενα δημοσιεύματα του προηγούμενου διαστήματος.
Σχολιάζει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό σημαίνει ότι οι συνομιλίες δεν έχουν σημειώσει ιδιαίτερη πρόοδο. Πληροφορίες που διέρρευσαν στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ανέφεραν ότι τα δύο θέματα – αγκάθια στις διαπραγματεύσεις είναι αυτά που μόνο με «αναλυτικά εργαλεία» είχε καταγράψει το «defence-point.gr», ανάμεσα και σε άλλα, πιο πολιτικά, σχολιάζοντας άρθρο ρωσικής πηγής.
Το ένα πρόβλημα είναι η έκταση της μεταφοράς τεχνογνωσίας στους Τούρκους και το άλλο η δυνατότητα συμπαραγωγής του συστήματος με τους Ρώσους. Εάν οι πληροφορίες που διαρρέουν είναι σωστές, αυτό λογικά συνεπάγεται ότι η Ρωσία δεν ανησυχεί για τη διαρροή κρίσιμης τεχνολογίας, άρα:
1. Οι Ρώσοι δε σκοπεύουν να παραδώσουν πηγαίους κωδικούς του συστήματος, κάτι απόλυτα κατανοητό και προβλέψιμο.
2. Εάν θα συμφωνήσει σε τέτοια συναλλαγή, θα πρόκειται για μία υποβαθμισμένη έκδοση του συστήματος η οποία θα το κάνει να ομοιάζει πολύ με τους S-300, αν και στον υπογράφοντα μοιάζει δύσκολο να αποφασίσουν οι Ρώσοι ακόμα και αυτό.
Πιο πολύ έρχεται στο μυαλό το παιχνίδι που έπαιξε η Ρωσία επί μια δεκαετία και πλέον με το Ιράν, στην περίπτωση αυτή με πρόσχημα αλλά και πραγματικό «αγκάθι» τις κυρώσεις, καθώς το θέμα αποτελούσε ένα όπλο στα χέρια της ρωσικής διπλωματίας, το οποίο χρησιμοποιούνταν αναλόγως της πορείας των σχέσεων με την Ουάσιγκτον.
Εν τω μεταξύ είναι και ένα θέμα το οποίο δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, κάτι που εξ ορισμού ευνοεί τα ρωσικά συμφέροντα, καθώς λειτουργεί διασπαστικά και διχαστικά στον κυριότερο αντίπαλο, το ΝΑΤΟ, ενώ συγχρόνως κάνει και ανέξοδη διαφήμιση του συστήματος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Κ.Βελόπουλος τώρα «σκίζει» εκ του ασφαλούς την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά ψήφισε το εθνοκτόνο Μνημόνιο που «έφερε» τις Πρέσπες!

«Partner in crime»: Είχε ψηφίσει και το PSI που κατέστρεψε τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία Με μία γραφική κίνηση που δείχνει περισσότερο πα...