Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Περί κληρικών. "Οι αιρέσεις αυξάνονται καταρχάς εξαιτίας των ιερέων, που δεν φροντίζουν για το ποίμνιο του Χριστού" (Γέροντας Παϊσιος Ολάρου)

Απόσπασμα:

- Οι αιρέσεις αυξάνονται καταρχάς εξαιτίας των ιερέων, που δεν φροντίζουν για το ποίμνιο του Χριστού. Όπου οι ιερείς επιτελούν τα ποιμαντικά τους καθήκοντα και ζουν όπως διδάσκουν τους ανθρώπους, εκεί δεν εισέρχονται αιρέσεις. Ανώτερη από την γνώση των Αγίων Γραφών και της θεολογίας, είναι η ζωή του ιερέως. Αυτό είναι και πρέπει να είναι το δυναμικότερο κήρυγμα του ιερέως, τόσο στις πόλεις, όσο και στα χωριά. (Γέροντας Παϊσιος Ολάρου)

Λέγεται, ότι όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνούσαν την Αμερική, είδαν τους ιθαγενείς, να έχουν μεγάλα τεμάχια χρυσού. Με αυτά έπαιζαν τα παιδιά τους και τα πετούσαν εδώ και εκεί... Δεν γνώριζαν την μεγάλη αξία του χρυσού. Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς. Ο Θεός άφησε στον κόσμο τους Ιερείς. Τους έδωσε τεράστια δύναμη! Τους έκανε οικονόμους της Χάριτός Του. Μπορούν οι Ιερείς, σε όποιον προσέρχεται με πίστη, ταπείνωση και απόφαση, προκειμένου να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του μετανιωμένος, να του χαρίσουν δύναμη, Χάρη και ευλογία. Δυστυχώς όμως, πολλοί το αγνοούν αυτό και γι' αυτό μένει ανεκμετάλλευτη, η δύναμη αυτή, που έχει αποταμιεύσει ο Θεός σε αυτούς. (Αρχ. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος)

Όταν κοροϊδεύεις και κατηγορείς έναν παπά, να γνωρίζεις, ότι δεν κοροϊδεύεις τον παπά, αλλά τον ίδιο τον Χριστό. (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)

Οι ιερείς είναι ταχυδρόμοι του ουρανού. Εμείς τί κάνουμε; Όταν ο ταχυδρόμος φέρνει το γράμμα, βλέπουμε τον ταχυδρόμο ή το γράμμα; (π. Ευσέβιος Γιαννακάκης)

Εάν γνωρίζαμε τι θα πει κλήρος για εμάς, θα σηκώναμε όλους τους παππάδες στην πλάτη μας. Δεν θα αφήναμε κανέναν παππά να περπατάει κάτω! Όσο αμαρτωλός και αν ήτανε... Θα τον κουβαλούσαμε τον παππά για την ευλογία που θα παίρναμε απ΄αυτόν, για τη Χάρη που έχει το ράσο του. Γιατί άλλο Γιώργης και άλλο παππά-Γιώργης. Ο παππάς δεν αμαρτάνει, ο Γιώργης αμαρτάνει. Ο παππάς ως άνθρωπος είναι αμαρτωλός, αλλά ως όργανο του Θεού είναι Άγιος. (Παναγόπουλος)

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προκλητικός ἐμπαιγμός Κασσελάκη

Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ἰωάννου Κ. Διώτη, Θεολόγου – Δημοσιογράφου – Συγγραφέως - Ἐκδότου (ὅπως ἐτίμησεν αὐτὸν ἡ Ἀκαδημία Ἀθηνῶν)   Ὁ ἐντε...