Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Μόλις ξεκινά το μεγάλο bail-out της ενέργειας στην Ευρώπη

Το ότι οι κυβερνήσεις αναγκάζονται ολοένα και περισσότερο να διασώσουν εταιρείες είναι ένα σημάδι της αποτυχίας, λένε αναλυτές. Είναι μόνο η αρχή της αυξανόμενης κρατικής παρέμβασης. Η ενεργειακή ασφάλεια και τα όρια των αγορών.

Πριν από τρεις δεκαετίες, η Ευρώπη αποφάσισε να ανοίξει τις ενεργειακές αγορές για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Το αφήγημα έλεγε πως αυτή η κίνηση έχεις ως στόχο να φέρει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την ήπειρο.

Με ρυθμό fast forward αυτό το αφήγημα γκρεμίστηκε το 2022. Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί, ενώ οι άλλοτε σταθερές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας παλεύουν να επιβιώσουν σε κλίμα αστάθειας, αναφέρει το Bloomberg. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να αφήσουν την ενεργειακή ασφάλεια αποκλειστικά στα χέρια των αγορών.

Η Γερμανία βρίσκεται σε συνομιλίες για τη διάσωση της Uniper SE, η Γαλλία εξετάζει την εθνικοποίηση της Electricite de France SA, ενώ η Βρετανία έχει θέσει υπό κρατικό έλεγχο την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Bulb Energy Ltd.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή της αυξανόμενης κρατικής παρέμβασης στις αγορές», δήλωσε η Λέσλι Πάλτι-Γκάζμαν, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Gas Vista LLC με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Οι αιτίες για κάθε κίνηση διάσωση μπορεί να διαφέρουν, αλλά καθεμία έχει τις ρίζες της σε μια απλή αλήθεια: απλώς δεν κυκλοφορεί τριγύρω πλέον αρκετή ενέργεια.

Η Ρωσία περιορίζει σοβαρά τις προμήθειες στην Ευρώπη και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παλεύει με έναν γηρασμένο στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων.

Παράλληλα η έλλειψη ρυθμιστικού εποπτικού πλαισίου σήμαινε ότι οι πάροχοι φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα στη Βρετανία, πωλούσαν φθηνή ενέργεια χωρίς να σκεφτούν την επιστροφή ενός υπερκύκλου στα εμπορευμάτα με τιμές στην στρατόσφαιρα.

Και τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα χειρότερα. Με τα χρόνια, η Ευρώπη εξαρτιόταν όλο και περισσότερο από το ρωσικό αέριο, το οποίο ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί ως όπλο ως απάντηση στην παγκόσμια αντίθεση στην εισβολή του στη γειτονική Ουκρανία.

Η Gazprom PJSC περιορίζει τις εξαγωγές μέσω όλων των μεγάλων αγωγών προς την Ευρώπη, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της ηπείρου να αποθηκεύσει αρκετό φυσικό αέριο ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στη γηραιά ήπειρο, είναι ήδη οκτώ φορές υψηλότερες από το κανονικό και το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας σηματοδοτεί ότι η κρίση μπορεί να διαρκέσει το επόμενο έτος. Τα μελλοντικά συμβόλαια για το ηλεκτρικό ρεύμα το 2023 βρίσκεται σε τιμές έξι φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο 5 ετών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης.

Αυτό αυξάνει το κόστος όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, από τις υψικαμίνους χάλυβα έως τις μεταλλουργικές μοναδές, τα εργοστάσια τσιμέντου και χημικών.

«Υπάρχει ένα όριο στο πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, η αγορά δεν θα εξισορροπηθεί μέχρι το 2024», δήλωσε ο Γκέργκερι Μόλναρ, ενεργειακός αναλυτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. «Μέχρι τότε, αυτές οι οικονομικές εντάσεις θα υπάρχουν».

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λόγος για τη μετάνοια

Ας μη λοιπόν κυριευθούμε από ανώφελο φόβο, και μάλιστα από φόβο όπου δεν υπάρχει φόβος (πρβλ. Ψαλ. 13, 5)· διότι η τέλεια αγάπη βγάζει έξω τ...