Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ. "Το αξίωμα αλλοιώνει το ήθος του ανθρώπου, και συνήθως όχι προς το καλύτερο"

«Αν κληθείς ν’ αναλάβεις μια υπεύθυνη θέση, συλλογίσου τις δυνάμεις σου. Όπως δεν μπορεί ο καθένας να σηκώσει οποιοδήποτε βάρος, έτσι δεν μπορεί ν’ αναλάβει και οποιοδήποτε αξίωμα. Όποιος θέλει να εξουσιάζει και να κυβερνάει άλλους, πρέπει να μάθει πρώτα να εξουσιάζει και να κυβερνάει τον εαυτό του. Πρέπει ο ίδιος να ζει έμπρακτα ότι θέλει να επιβάλει στους άλλους.

Για τον χριστιανό προϊστάμενο είναι απαραίτητη η σύνεση και η αγαθή συνείδηση. Χωρίς τη σύνεση θα πλανιέται σαν τον τυφλό και χωρίς την αγαθή συνείδηση θα καταστρέφει αντί να προάγει το κοινό καλό.

Το αξίωμα αλλοιώνει το ήθος του ανθρώπου, και συνήθως όχι προς το καλύτερο. Πολλοί, πράγματι, θα γίνονταν άγιοι, αν δεν είχαν πάρει στα χέρια τους εξουσία.

Συλλογίσου τα όλα αυτά, χριστιανέ, και μην καταπιάνεσαι με βάρη που ξεπερνούν τις δυνάμεις σου, εκτός κι αν κληθείς από το Θεό. Τότε, κι αν προσπαθήσεις να μη δεχτείς ένα αξίωμα, δεν θα το αποφύγεις».

Απόσπασμα

greekdownloads.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Μέγα Γεροντικόν. "Ὅ,τι ἀποστρέφεσαι, μήν τό κάνεις στόν ἄλλο"

117. Εἶπε κάποιος Γέροντας: «Φρόντισε μὲ ἰδιαίτερη προσοχὴ νὰ μὴν ἁμαρτάνεις, γιὰ νὰ μὴν προσβάλεις τὸν Θεὸ ποὺ κατοικεῖ μέσα σου καὶ τὸν ...