Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

"Οἱ ἅγιοι Πατέρες μᾶς διδάσκουν πώς νά πλησιάζουμε τά Ἱερά Εὐαγγέλια, πώς νά τά διαβάζουμε, νά τά κατανοήσουμε ὅπως πρέπει" - "Νά μή θεωρεῖς ὅτι ἀρκεῖ τό διάβασμα τοῦ Ἱεροῦ Εὐαγγελίου, χωρίς τήν ἀνάγνωση τῶν ἁγίων Πατέρων!"

….«Οἱ ἅγιοι Πατέρες μᾶς διδάσκουν πὼς νὰ πλησιάζουμε τὰ Ἱερὰ Εὐαγγέλια, πὼς νὰ τὰ διαβάζουμε, νὰ τὰ κατανοήσουμε ὅπως πρέπει. 

Διδάσκουν ἐπίσης τί εἶναι ἐκεῖνο ποὺ βοηθάει καὶ τί εἶναι ἐκεῖνο ποὺ ἐμποδίζει τὴν σωστὴ κατανόησή τους.

Διάβαζε, ἑπομένως, κατ’ ἀρχήν, περισσότερό τα συγγράμματα τῶν ἁγίων Πατέρων καὶ κατόπιν – ἀφοῦ μάθεις ἀπὸ αὐτὰ πὼς πρέπει νὰ διαβάζεις τὰ Ἱερὰ Εὐαγγέλια – πήγαινε καὶ διάβαζε μὲ τὴ σειρὰ τὰ ἴδια τὰ Ἱερὰ Εὐαγγέλια.

Νὰ μὴ θεωρεῖς ὅτι ἀρκεῖ τὸ διάβασμα τοῦ Ἱεροῦ Εὐαγγελίου, χωρὶς τὴν ἀνάγνωση τῶν ἁγίων Πατέρων!

Αὐτὸ ἀποτελεῖ μία ὑπερήφανη καὶ ἐπικίνδυνη σκέψη. Στὰ Ἱερὰ Εὐαγγέλια εἶναι προτιμότερο νὰ σὲ φέρουν οἱ ἅγιοι Πατέρες σὰν ἕναν ἀγαπητὸ υἱὸ ποὺ προετοιμάσθηκε κατάλληλα μὲ τὰ συγγράμματά τους»….

Ἁγίου Ιγνατιου Μπριαντσανινωφ

Απόσπασμα

http://logia-tou-aera.blogspot.gr

Το είδαμε: Αγιορείτικα

Εἶναι ἀναγκαίο νά διαβάζουμε τούς Πατέρες. Ἁγίου Ἰγνατίου Μπριαντσιανίνωφ – ΟΡΘΟΠΡΑΞΙΑ (orthopraxia.gr)

πηγή

Εκ του ιστολόγιου: Σήμερα αλλά και παλιότερα, πολλοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αρκούνται στο να διαβάσουν το Ευαγγέλιο. Αυτό αγαπητοί μου, την ανάγνωση του Ευαγγελίου, μπορούν να το κάνουν και οι Αιρετικοί, όσοι θέλουν εγκυκλοπαιδικά να δούνε τι γράφει, ακόμη και οι Άθεοι.

Εμείς είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Στην Ορθοδοξία, πέραν από το Ευαγγέλιο, υπάρχουν και οι φωτισμένοι με το Άγιο Πνεύμα, άγιοι Πατέρες. Εμείς μπορεί να "ερμηνεύουμε" το Ευαγγέλιο με βάση τα πάθη μας, τις αδυναμίες μας και να κάνουμε ένα δικό μας «ευαγγέλιο» για να αναπαύουμε τη συνείδησή μας.

Ο θυμός, ο εγωισμός, η Χριστοκεντρική αγάπη προς τον πλησίον και όχι αυτή η ανθρωποκεντρική, κοσμική που θέλουν να «περάσουν» στον κόσμο, η πολυλογία, η λαιμαργία, η ελεημοσύνη, κλπ, ερμηνεύονται με τρόπο μοναδικό (με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος) από τους άγιους Πατέρες.

Μπορεί να γνωρίζουμε πως είναι κακό να είμαστε εγωιστές, περήφανοι, άδικοι κλπ. Γνωρίζουμε όμως σε βάθος το «γιατί» είναι κακό και από που πηγάζει αυτό το πάθος, καθώς και άλλα πάθη μας;

Κάτι άλλο. Ακούω σε κάποιες συζητήσεις που έχω, πως τα «κείμενα των αγίων Πατέρων είναι για αυτούς που θέλουν να γίνουν μοναχοί ή για αυτούς που είναι μοναχοί».

Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες απόψεις; Αν αγαπητοί μου, τα κείμενα των Πατέρων της Ορθοδοξίας ήταν για όσους ήθελαν να μονάσουν ή για όσους μονάζουν, δεν θα απευθυνόταν οι Πατέρες της Ορθοδοξίας σε όλους μας.

Υπάρχουν και κείμενα που αφορούν τον Μοναχισμό. Όμως μην θεωρούμε πως αυτός είναι ο κανόνας στα όσα γράφουν οι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας.

Ο πονηρός καραδοκεί για να μας οδηγήσει στην πλάνη όταν διαβάζουμε το Ευαγγέλιο, γιατί πολύ απλά, δεν το θέλει αυτό να το κάνουμε. Θα μας βάλει λογισμούς πλάνης κατά την ανάγνωσή του.

Οι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας προστατεύουν από τέτοιες παγίδες με τα κείμενά τους.

Α.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

««Eν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμο»»

Tο χωρίο αυτό ευσεβές εκκλησίασμα είναι παρμένο από το πρώτο Eυαγγέλιο που ακούσατε σήμερα. Eίναι οι αποχαιρετιστήριες λέξεις που είπε ο Kύρ...