Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Η διαστροφική τακτική του διαβόλου

Ἀνέκαθεν ὑπῆρχαν ἄνθρωποι πού διέβαλλαν τὸ ἔργο τοῦ Θεοῦ, ἰσχυριζόμενοι ὅτι ὁ κόσμος αὐτὸς εἶναι τάχα κακὸς στὴν οὐσία του, ὅτι κάθε ἐπιμέρους κτίσμα εἶναι κακὸ καὶ ὅτι ἡ ὕλη, ἀπ’ τὴν ὁποία συντίθενται ὅλα τὰ ἐπίγεια πλάσματα, εἶναι κάτι κακό. 

Ἀλλὰ τὸ κακὸ βρίσκεται στὴν ἁμαρτία καὶ ἡ ἁμαρτία ἐκπορεύεται ἀπ’ τὸ κακὸ πνεῦμα. 

Ἑπομένως, τὸ κακὸ κατοικεῖ στὸ πνεῦμα τοῦ κακοῦ καὶ ὄχι στὴν ὕλη! 

Το πνεῦμα αὐτὸ πού ἐξέπεσε ἀπὸ τὸν Θεὸ εἶναι ὁ σπορέας τοῦ κακοῦ μέσα στὸν κόσμο. Ἀπὸ αὐτὸ προέρχεται ἡ ἤρα πού παρεισφρύει μέσα στὸ στάρι τοῦ Θεοῦ! 

Το πνεῦμα τοῦ κακοῦ ἀόκνως ἐργάζεται καὶ ἀγωνίζεται νὰ ἐκμεταλλευτεῖ τὸ πνεῦμα τοῦ ἀνθρώπου καὶ τὴν ὑλικὴ κτίση ἐν γένει ὡς ὄπλα του, τοῦ κακοῦ. ... 

Με ἄλλα λόγια, τὸ πονηρὸ πνεῦμα διαβάλλει τὰ ἔργα τοῦ Θεοῦ γιὰ νὰ κρύψει τὰ δικὰ του κακοποιὰ ἔργα - κατηγορεῖ τὸν Θεὸ γιὰ νὰ μὴν κατηγορηθεῖ!

Ἅγιος Νικόλαος Ἀχρίδος (Βελιμίροβιτς)

Από το Viber

enorion.blogspot

Εκ του ιστολόγιου: Επειδή από το παραπάνω κείμενο μπορεί να βγούνε λάθος συμπεράσματα. Δεν αμφισβητώ το κείμενο του Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς. Μας δείχνει πως κινείται ο Διάβολος, πράγμα που οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να πείσουν τον κόσμο πως δεν υπάρχει διάβολος. Αυτό είναι μία μεγάλη πλάνη. Υπάρχει και το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πως έπεσε με το τάγμα του ηττημένος όταν στράφηκε κατά του Θεού. Παρέσυρε τον Αδάμ και την Εύα. Εμφανίστηκε στον Θεάνθρωπο στην έρημο. Νικήθηκε από τον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Ιησού Χριστό.

Τα επίγεια πλάσματα και αγαθά δεν είναι κακά. Αποτελούν την κτίση, που δημιουργήθηκε από τον Τριαδικό Θεό. Κάθε κτίσμα δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του ανθρώπου, για να ζήσει σύμφωνα με τις εντολές του Θεού.

Όταν ο άνθρωπος, δίνει την καρδιά του στην Κτίση και όχι στο Δημιουργό, στην ύλη και όχι στο Πνεύμα, στην Χριστιανικά Ορθόδοξη Πνευματική Ζωή, λόγω των παθών του, τότε βαδίζει σε λάθος δρόμο. Όταν ο άνθρωπος, κάνει είδωλα ανθρώπους, θεοποιεί στοιχεία της φύσης, τότε βρίσκεται μακριά από το Θεό.

Όταν διακατέχεται από το Κοσμικό Πνεύμα, που είναι αφοσιωμένο στην ύλη, στις σαρκικές απολαύσεις, στον χρυσό, στην εξουσία, στην φιλαυτία, τότε και πάλι είναι μακριά από το Θεό.

Ο άνθρωπος είναι διαχειριστής των υλικών αγαθών. Πρέπει όμως να είναι σωστός διαχειριστής. Δεν είναι ιδιοκτήτης τους. Όλα ανήκουν στον Τριαδικό Θεό. Για να είναι σωστός διαχειριστής ο άνθρωπος θα πρέπει να μοιράζεται τα όσα κατέχει με τους φτωχούς, μέσω της ελεημοσύνης. Θα πρέπει να έχει εγκράτεια και να μην είναι άπληστος. Να τρώει όσο χρειάζεται, χωρίς υπερβολές γιατί η υπερβολή στην τροφή, διεγείρει τις σαρκικές επιθυμίες.

Θα πρέπει να νηστεύει και να προσεύχεται. Η Προσευχή και η Νηστεία είναι τα ποιο δυνατά όπλα κατά του Διαβόλου.  Να εργάζεται και ό,τι κάνει να το κάνει για το Θεό. Να ζει για το Θεό, εκπληρώνοντας το θέλημα του Θεού και όχι το ίδιο θέλημα που οδηγεί στον εγωισμό και στην καταστροφή. Εδώ η γη είναι η εξορία του ανθρώπου. Ξέπεσε από τον Παράδεισο λόγω του Προπατορικού αμαρτήματος και βρέθηκε εκτός αυτού. Εδώ σε αυτήν την εξορία, ήρθε ο Υιός του Θεού, ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, μέσω της Υπεραγίας Θεοτόκου, λαμβάνοντας τη μορφή και ανθρώπου και γενόμενος Θεάνθρωπος, έρχεται για να σώσει από την τυραννία του Διαβόλου, το ποιο αγαπημένο του πλάσμα τον άνθρωπο.

Εδώ στη γη είμαστε όλοι μας περαστικοί. Δεν ανήκουμε στη γη και στον κόσμο, στο κοσμικό φρόνημα της ύλης και των ηδονών. Ανήκουμε στην Άνω Ιερουσαλήμ. Εκεί είναι ο προορισμός μας. Είμαστε Ουρανοπολίτες και όχι Κοσμοπολίτες.

Η πλάση είναι υπέροχη και δείχνει τη σοφία του Δημιουργού μας. Αρκεί να τη σεβόμαστε (να μην τη μολύνουμε, καταστρέφουμε, φερόμαστε με απληστία, εξαφανίζουμε ήδη ψαριών και ζώων) και να μην τη θεοποιούμαι. Ο Ιησούς Χριστός με τον τρόπο ζωής του και το Λόγο του, καθώς και οι Άγιοι Πατέρες, μας δείχνουν πως πρέπει και εμείς να ζούμε μέσα στην κτίση για να σώσουμε τις ψυχές μας που ο διάβολος μισεί και θέλει να τις παρασύρει στο δικό του, σκοτεινό δρόμο.

Κατά το λογισμό μου πάντα

Α.Η. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Μέγα Γεροντικόν. "Ὅ,τι ἀποστρέφεσαι, μήν τό κάνεις στόν ἄλλο"

117. Εἶπε κάποιος Γέροντας: «Φρόντισε μὲ ἰδιαίτερη προσοχὴ νὰ μὴν ἁμαρτάνεις, γιὰ νὰ μὴν προσβάλεις τὸν Θεὸ ποὺ κατοικεῖ μέσα σου καὶ τὸν ...