Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες: Προς “άσχημο διαζύγιο” οδεύουν ο Ερντογάν και ο Τραμπ


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Για ένα άσχημο διαζύγιο, μεταξύ δύο «συζύγων» που έχασαν την εμπιστοσύνη τους ο ένας στον άλλο, ομιλούν οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον, αναφερόμενοι στην κρίση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. H κρίση έλαβε πλέον άσχημη πλέον τροπή, με τον Λευκό Οίκο να βρίσκεται ένα βήμα πριν την ανακοίνωση κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και ζήτησε να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, στην Ουάσιγκτον θεώρησαν απαράδεκτη πράξη τον ισχυρισμό Τούρκων αξιωματούχων ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για προσωπικούς και κομματικούς λόγους.
·      Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν τήρησε τη συμφωνία μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες, η οποία προέβλεπε την απελευθέρωση του Πάστορα, αφού προηγηθεί η απέλαση μίας Τουρκάλας από το Ισράηλ, όπου είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατικές πράξεις και σχέσεις με τη Χαμάς. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε το χατήρι στον κ. Τραμπ και την έστειλε «πακέτο» στον Ερντογάν, όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας πούλησε στο τέλος και τους δύο.
Μέλη της τουρκικής κυβέρνησης επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον κ. Πομπέο ότι δεν γνώριζε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κ. Πενς θα έκαναν δηλώσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ενημέρωσε τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το περιεχόμενο της ομιλίας του και το σκληρό μήνυμα του κ. Τραμπ που θα μετέφερε από το βήμα του θρησκευτικού συνεδρίου. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Κογκρέσο βρίσκονται στην ίδια γραμμή στο θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.
Ο μόνος που διατηρεί αποστάσεις είναι ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος πιστεύει ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ως αντίδραση θα κλείσει τη βάση του Ινσιρλίκ. Είναι μία θέση που δεν συμμερίζεται ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που άρχισαν από καιρό να πιστεύουν ότι ο κ. Ερντογάν έχει απομακρυνθεί από την Αμερική και τη Δυτική Συμμαχία και πλέον ταυτίζεται με τους παραδοσιακούς εχθρούς της Δύσης, τη Ρωσία και το Ιράν. Βεβαίως, δεν θα πουν όχι στην περίπτωση που ο κ. Ερντογάν απελευθερώσει τον Πάστορα και κόψει τους δεσμούς του με τη Μόσχα και την Τεχεράνη.
Όμως πια, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το διαζύγιο, εφόσον δεν αποφευχθεί, θα έχει μεγαλύτερο κόστος για την Τουρκία, παρά για την Αμερική. Σύμφωνα με πληροφορίες, που διακινούν οι άνθρωποι του Ιμάμη Γκιουλέν στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε -μέσω της Γερουσίας- την πολεμική του εναντίον της τουρκικής οικονομίας. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές, όμως έκανε αίσθηση μία απόφαση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και μία ανταπόκριση του καλωδιακού δικτύου CNN που ανέφερε τα εξής και τα συνέδεε και με την απειλή του κ. Τραμπ για κυρώσεις:
·      «Οι αναδυόμενες αγορές σε όλο τον κόσμο υπόκεινται σε πιέσεις, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και μπορεί τώρα να κατευθυνθεί προς μια νομισματική κρίση που θα μπορούσε να απαιτήσει διάσωση ή περιορισμό του ποσού των χρημάτων που εγκαταλείπουν τη χώρα».
Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας:
·   Εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο νόμου με την ονομασία «Turkey International Financial Institution Act», σύμφωνα με το οποίο θα σταματήσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα έστελναν στην Τουρκία μέσω δανειακών συμβάσεων η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μεγάλο πλήγμα στην τουρκική οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΔΝΤ έχουν προετοιμαστεί για την περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία ζητήσει δανεικά και ενταχθεί σε Πρόγραμμα. Όμως, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει ξεκινήσει καμία επίσημη συζήτηση, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας, αν και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η Τουρκία δεν θα αποφύγει το Μνημόνιο του ΔΝΤ. Οι επόμενες λίγες μέρες είναι κρίσιμες για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Ο κ. Ερντογάν θα μπορούσε να τις επαναφέρει σε ορθή τροχιά, εάν απελευθέρωνε τον Μπράνσον και εάν επανερχόταν στο δυτικό μαντρί. Θα το πράξει; Φαίνεται ότι δεν τον ενδιαφέρει πιά, αν και παραμένει πάντα απρόβλεπτος… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Α´ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ (ομιλία)

«Χριστοῦ βίβλον ἔμψυχον, ἐσφρα­γισμένην σε πνεύματι, ὁ μέ­γας Ἀρχάγγελος … ἐπεφώνει σοι». Μαζί μέ τό στάδιο τῶν ἀρετῶν, τό στάδιο τῶν πνευ...