Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς η αργοπορημένη αναδιάρθρωση του χρέους ακρωτηρίασε την Ελλάδα


Στη λανθασμένη απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα το 2010 χωρίς να έχει πρώτα απαιτήσει να προηγηθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται μελέτη που παρουσιάστηκε χθες σε συνέδριο που διοργανώθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Η εν λόγω μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική αφενός διότι παρουσιάσθηκε σε ειδική εκδήλωση που διεξήχθη με θέμα το χρέος στην έδρα του Ταμείου, αφετέρου διότι υπογράφεται από δύο στελέχη του ΔΝΤ (Julianne Ams, Reza Baqir) και δύο διεθνούς φήμης οικονομολόγους (Anna Gelpern, Christoph Trebesch)
Σε ενότητα της έκθεσης με τίτλο «Πάρα πολύ λίγο, πάρα πολύ αργά: Χρονισμός και βάθος της αναδιάρθρωσης χρέους» οι τέσσερεις οικονομολόγοι αναφέρουν πως αντί το ΔΝΤ να παρακρατήσει το 2010 τη χρηματοδότηση του μέχρις ότου η Ελλάδα ελάμβανε μια ελάφρυνση χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές της -όπως συνήθως συμβαίνει με τις πολιτικές του ΔΝΤ- τελικά αποφασίστηκε να αλλάξει πολιτική το ίδιο το ΔΝΤ, ώστε να διασώσει τους ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες) με πόρους του επισήμου τομέα.
«Στην ελληνική περίπτωση η μετάδοση της κρίσης επιδεινώθηκε μετά τη διάσωση, το χρέος της Ελλάδας κατέστη πιο άκαμπτο λόγω του υψηλότερου ποσοστού του δημόσιου χρέους και οι ιδιώτες πιστωτές έλαβαν βαθύ κούρεμα το 2012 - βαθύτερο από ό, τι θα ήταν απαραίτητο εάν ενδιάμεσα είχε υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους», αναφέρουν σχετικά οι συντάκτες της έκθεσης.
Όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι, με αφορμή την ελληνική υπόθεση, οι καθυστερημένες αναδιαρθρώσεις είναι δαπανηρές, πρωτίστως, για τους οφειλέτες, αλλά και για τους πιστωτές και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Ως προς τους οφειλέτες,  το υψηλό χρέος καταπιέζει  τις επενδύσεις και την ανάπτυξη και δημιουργεί μια αίσθηση οικονομικής αβεβαιότητας που μπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο μέγεθος του προβλήματος του χρέους. Για τους πιστωτές, οι καθυστερημένες αναδιαρθρώσεις υποδηλώνουν ότι όσοι έχουν απομείνει ή δανείζονται σε μεγαλύτερες διάρκειες θα πρέπει να απορροφήσουν μεγαλύτερη ζημιά», εξηγούν σχετικά.
Τέλος, ξεκαθαρίζουν πως οι καθυστερήσεις στις αναδιαρθρώσεις χρέους επιβαρύνουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες έχουν πρόσβαση μόνον σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό κάτι που επιδεινώνει περαιτέρω το χρέος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

…μόνο η «εν Χριστώ» ζωή αφυπνίζει τους ανθρώπους…

3,7 «Εν οἷς καὶ ὑμεῖς περιεπατήσατέ ποτε, ὅτε ἐζῆτε ἐν αὐτοῖς» Σ’ αυτά τα πάθη και αμαρτήματα είχαν περπατήσει άλλοτε και οι Κολασσαείς κα...