Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Τεχνητή Νοημοσύνη: κίνητρο για ζωή (π. Ανδρέας Αγαθοκλέους)

Η εμφάνιση τελευταία της Τεχνητής Νοημοσύνης, μπορεί να δημιουργεί έντονα ερωτήματα και φοβίες για το πώς θα επηρεάσει την πορεία του κόσμου. Οι ειδικοί μάς βεβαιώνουν ότι θ’ αλλάξει τη ζωή μας, θ’ αυξηθεί η ανεργία, θ’ αντικαταστήσει τον άνθρωπο.

Βέβαια, δεν θα είναι μόνο τ’ αρνητικά που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η «αντικατάσταση του ανθρώπου» μπορεί να γίνει μέσο που θα διευκολύνει τη ζωή του, να του αναπτύξει την οικονομία, να καλυτερεύσει ποιοτικά τη διαβίωσή του. Όλα, όμως, εξαρτούνται από αυτούς που θα κατευθύνουν την ανάπτυξη και θα διαχειριστούν τη Τεχνητή Νοημοσύνη πριν τη δώσουν ανεξέλεγκτη στο κοινό.

Οι άγιοι Πατέρες ευρισκόμενοι μπροστά στην επιστημονική πρόοδο της εποχής τους, όχι μόνο δεν πανικοβάλλονταν και δεν τη δαιμονοποιούσαν, αλλά χαίρονταν και θαύμαζαν το μεγαλείο του ανθρώπου ως εικόνα Θεού. Το «Πατερικό πνεύμα», ως Ορθόδοξο πνεύμα, διακρίνεται από ελευθερία και ευρύτητα. Ο φανατισμός, η στενόμυαλη θεώρηση του κόσμου, η αμορφωσιά που απορρίπτει ό,τι δεν καταλαβαίνει, ήταν ξένα γι’ αυτούς.

Η Εκκλησία του Χριστού, συνεχίζοντας την Πατερική παράδοση, συνεχίζει το πνεύμα που μας παρέδωσαν. Πνεύμα ελευθερίας, αισιοδοξίας, ελπίδας, στηριγμένο στην πραγματικότητα αφενός και στην πρόνοια του Θεού αφετέρου. Η πραγματικότητα μας λέει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει τον τρόπο ζωής της ανθρωπότητας με τρόπο διαφορετικό απ’ ό,τι το Internet. Η Εκκλησία μας λέει ότι έχουμε ένα Θεό – Πατέρα που ενδιαφέρεται για μας, που δεν καταργεί την ελευθερία και τη δημιουργικότητά μας αλλά, ακόμα και τα λάθη μας τα μεταποιεί στο τέλος σε ευλογίες.

Φυσικά και θα πρέπει να νοιαζόμαστε, να προσευχόμαστε για την πορεία του κόσμου. Ο άνθρωπος έχει βαθύτερες ανάγκες που μόνο ο συνάνθρωπος μπορεί να καλύψει και κανένα ρομπότ. Το ψεύτικο, το «δήθεν», δεν έχει αλήθεια, δεν αναπαύει.

Η Εκκλησία είναι στον κόσμο για να ανταποκρίνεται στις βαθύτερες αυτές ανάγκες, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για γνήσια σχέση με το Θεό και τον πλησίον. Ο καθένας από μας, ως μέλος της Εκκλησίας, καλείται να γίνει «κοινωνικός», να ενώνεται, δηλαδή, ουσιαστικά και καρδιακά με το Θεό και τους ανθρώπους.

Φαίνεται πως αυτή η σχέση είναι το αντίδοτο στην Τεχνητή Νοημοσύνη που θα μπορεί να κάνει ό,τι κάνει ο άνθρωπος, όχι, όμως, ν’ αγαπήσει με ταπείνωση, να ερωτευτεί, να θυσιαστεί.

Η «αντίσταση» στα όποια αρνητικά μάς έλθουν, δεν γίνεται με το να αρνούμαστε να τα δεχτούμε, αλλά μεταμορφώνοντάς τα στην καθημερινότητά μας με το να τους θέσουμε όρια και συγχρόνως κάνοντας αυτό που τα μηχανήματα αδυνατούν: να δημιουργήσουμε αληθινές σχέσεις στην οικογένεια, στην εργασία, στο περιβάλλον μας, στην κοινωνία μας.

Έτσι, η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να γίνει κίνητρο για να ανακαλύψουμε τις βαθύτερες ανάγκες μας και να το παλέψουμε για να τις ικανοποιήσουμε για να ζήσουμε. Μαζί μας δε και οι γύρω μας, να τις ικανοποιήσουν για να ζήσουν.

(Πηγή: isagiastriados.com)

alopsis.gr

Εκ του ιστολόγιου: Από το παραπάνω κείμενο:
«Οι άγιοι Πατέρες ευρισκόμενοι μπροστά στην επιστημονική πρόοδο της εποχής τους, όχι μόνο δεν πανικοβάλλονταν και δεν τη δαιμονοποιούσαν, αλλά χαίρονταν και θαύμαζαν το μεγαλείο του ανθρώπου ως εικόνα Θεού»

Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς μας λέει:
«Κάνετε ειλικρινά και αμερόληπτα τον απολογισμό της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, επιστήμης, πολιτικής, κουλτούρας, πολιτισμού, και θα δείτε ότι αυτές έχουν φονεύσει στον Ευρωπαίο άνθρωπο τον Θεό και την αθανασία της ψυχής. 

+++

Με τα σύγχρονα τεχνικά μέσα και τις πολιτικο-κοινωνικές επαναστάσεις, οι οποίες είναι και αυτές γέννημα και θρέμμα της επανάστασης της Ευρώπης, ο τύπος αυτός του Ευρωπαίου ανθρώπου καθίσταται πρότυπο του τέλειου ανθρώπου σ’ όλη την οικουμένη!».

alopsis.gr

Τι θέση πήραν οι Άγιοι Πατέρες και φωτισμένες μορφές της Ορθοδοξίας (ο Μητροπολίτης Φλώρινας Αυγουστίνος Καντιώτης, ο πατήρ Αθανάσιος Μυτιληναίος και άλλοι) για την τηλεόραση, για την οποία μας είχε πει με προφητεία του ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός;

Το διαδίκτυο συνεχιστής της τηλεόρασης είναι σε ψηφιακή μορφή και σε ψηφιακή εποχή. Πάλι ο άνθρωπος μπροστά σε μία οθόνη είναι «κολλημένος» με κεραία. Παλιά στα πρώτα κινητά η κεραία ήταν εξωτερική τώρα είναι εσωτερική. Χώρια από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και ασύρματου ίντερνετ που είναι πολλαπλάσιες από αυτές των παλιών τηλεοράσεων. Χώρια που κανείς δε γνωρίζει πόσο κακό κάνουν στον εγκέφαλο οι εκπομπές αυτών των κεραιών.

Το ίντερνετ στην αρχή έλεγαν πως δεν προκαλεί εθισμό και σήμερα παραδέχονται πως προκαλεί. Η ταχύτατη εξέλιξή του, έδειξε πόσο εγκλώβισε τον άνθρωπο στον εαυτό του σε μια εικονική πραγματικότητα, σε μία απομόνωση από τον συνάνθρωπό του, την εκκλησία, τον φυσικό τρόπο ζωής.

Το ίντερνετ ήταν και είναι κάτι που δίνουν οι λίγοι στους πολλούς. Οι λεγόμενοι πάροχοι διαδικτύου, έχουν στα «χέρια» τους το ίντερνετ. Στην Τεχνητή Νοημοσύνη δεν υπάρχουν πάροχοι που να τη δίνουν στον κόσμο. Ο κάθε καλός προγραμματιστής και μαθηματικός μπορεί να κάνει πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Ειδικά σήμερα που οι υπολογιστές έχουν πολλαπλάσια υπολογιστική ισχύ σε σχέση με το παρελθόν και μπορούν εύκολα να τρέχουν αλγόριθμους που απαιτούν μεγάλη υπολογιστική δύναμη λόγω των πολλών μαθηματικών πράξεων που κάνουν ταυτόχρονα (συλλέγουν πολλά δεδομένα τα επεξεργάζονται και δίνουν το αποτέλεσμα πολύ γρήγορα), πολλοί μπορούν να φτιάξουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Χοντρικά τα γράφω.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη υπήρχε και πριν. Όμως λόγω του ότι χρειαζόταν μεγάλη υπολογιστική δύναμη την εφάρμοζαν όσο επέτρεπαν οι υπολογιστές του παρελθόντος μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί. Σήμερα που οι υπολογιστές είναι δυνατοί και οικονομικά προσιτοί, μπορούν πολλοί να κάνουν χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ένας πρόγονος της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να θεωρηθεί η Ρομποτική που έχει πολύ μεγάλη εφαρμογή στις βιομηχανίες αυτοκινήτων. Χάρηκαν πολλοί όταν είδαν τα ρομπότ να μειώνουν τις θέσεις εργασίας; Τότε πολλοί έγραφαν πόσο δυσοίωνο θα είναι το μέλλον αν τα ρομπότ αποκτήσουν τεχνητή νοημοσύνη.

Στον αντίποδα η ρομποτική έχει προσφέρει πολλά στην ιατρική. Όμως πόσοι μπορούν να επωφεληθούν από την ρομποτική στην ιατρική όταν σε όλο τον κόσμο τα δημόσια συστήματα υγείας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο;

Η διάσπαση του ατόμου ήταν μία μεγάλη ανακάλυψη. Πόσο τελικά ωφέλησε την ανθρωπότητα, όταν πέσανε δύο ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι και μάλιστα σε άμαχο πληθυσμό; Πόσο ωφέλησε όταν βρήκε πολύ μεγάλη εφαρμογή στη δημιουργία πυρηνικών βομβών με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος;

Πριν πολλά χρόνια φτιάχνανε πυρηνικά εργοστάσια για την παραγωγή ενέργειας. Ένα από αυτά (λόγω ανθρωπίνου παράγοντα) στην τότε Σοβιετική Ένωση, στο Τσέρνομπιλ, εξερράγη με άγνωστες συνέπειες για την υγεία των ανθρώπων μέχρι και σήμερα. Όταν κατασκευαζόταν αυτά τα εργοστάσια λέγανε πως η κατασκευή τους αποτελεί….πρόοδο….Σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα για τη συνέχιση της λειτουργίας των υπαρχόντων πυρηνικών εργοστασίων. Η κατασκευή τους, ήταν τελικά προς όφελος της ανθρωπότητας; Για να μη βάλω στο συλλογισμό μου και τα πυρηνικά απόβλητα.

Το κακό είναι όταν δεν υπάρχει η γνώση του που μπορεί να οδηγήσει μία νέα τεχνολογία. Όταν δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει αν θα προσφέρει στην κοινωνία κάτι καλό ή αν θα κάνει κακό στην κοινωνία η εκάστοτε τεχνολογική εξέλιξη. Αν κάποιοι γνωρίζουν πως η μία νέα τεχνολογία θα κάνει πολύ μεγαλύτερο κακό από ότι καλό δεν τίθενται αντίθετοι γενικά προς την πρόοδο, αλλά προς μία πλευρά της. Μην τα ισοπεδώνουμε λοιπόν τα πράγματα.

Από το κείμενο:
«Όλα, όμως, εξαρτούνται από αυτούς που θα κατευθύνουν την ανάπτυξη και θα διαχειριστούν τη Τεχνητή Νοημοσύνη πριν τη δώσουν ανεξέλεγκτη στο κοινό»

Είναι κακό πράγμα η αμορφωσιά και ακόμη χειρότερο η ημιμάθεια. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ΔΕΝ δίνεται στον κόσμο!! Όπως έγραψα παραπάνω, το ίντερνετ είναι κάτι που δίνουν στον κόσμο οι Πάροχοι Ίντερνετ. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι σαν το ίντερνετ. Μπορεί να δημιουργηθεί από προγραμματιστές και μαθηματικούς σε συνεργασία με άλλους ειδικούς από το χώρο της οικονομίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, του στρατού κλπ. Η εξέλιξη των υπολογιστών ως προς την υπολογιστική τους δύναμη, τους κατέστησε τόσο δυνατούς που να μπορούν να «τρέχουν» αλγόριθμους που στο παρελθόν δεν μπορούσαν να το κάνουν τόσο ικανοποιητικά όσο σήμερα.

Σήμερα με τους δυνατούς υπολογιστές που ο καθένας μπορεί να έχει, αν γνωρίζει κάποιος προγραμματισμό και να φτιάχνει καλούς, έξυπνους αλγόριθμους θα φτιάξει προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης μόνος του. Κάπως έτσι έφτιαξε κάποιος ή κάποιοι πρόγραμμα που βάζεις τη φωτογραφία μιας κοπέλας ντυμένη και ο αλγόριθμος, προβλέπει πως είναι χωρίς τα ρούχα.

«Ουσιαστικά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης σκανάρει τις εικόνες και μέσω συγκεκριμένου αλγορίθμου, αντιλαμβάνεται, το σχήμα και τις αναλογίες του γυμνού σώματος που ταιριάζει σε κάθε εικονιζόμενο. Με τον τρόπο αυτό «αποκαλύπτει» το γυμνό του σώμα»
ethnos.gr

Αυτήν την τεχνογνωσία δεν την έδωσαν κάποιοι στο ευρύ κοινό. Όσοι από το ευρύ κοινό ξέρουν καλό προγραμματισμό και να φτιάχνουν καλούς αλγόριθμους μπορούν να κάνουν και ανάλογα προγράμματα βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το χειρότερο είναι πως μπορούν να κάνουν αλγόριθμους που μόνοι τους θα καλύπτουν τα κενά τους και θα αυτό – τελειοποιούνται…..

Η προειδοποίηση πως αυτή η τεχνολογία θα φέρει πολλά κακά, δεν αποτελεί δαιμονοποίηση για όσους γνωρίζουν τι εστί τεχνητή νοημοσύνη. Η ημιμάθεια είναι που κάνει μεγάλο κακό.

Κατά το λογισμό μου.

Α.Η. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μή φεύγετε, παιδιά μου, ἀπό τίς ἐκκλησίες

Μὴ φεύγετε, παιδιὰ μου, ἀπὸ τὶς ἐκκλησίες. Μὴν ἀκοῦτε αὐτούς ποὺ λένε: «Τί, ἐκκλησίες τώρα, ἐκκλησίες καὶ παπάδες». Αὐτοὺς μὲ συγχωρεῖτε, π...