Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Μια γενιά που μαθαίνει το σεξ μέσω διαδικτυακού πορνό: Ο κίνδυνος και η αντιμετώπιση

Πως επηρεάζει το πορνό τα παιδιά;
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε σκληρό πορνογραφικό υλικό, που αφορά βασανιστήρια, βιασμό, σαδισμό, αιμοδιψία;», διερωτάται η Μελίνα Τάνκαρντ Ράιστ, ιδρύτρια της Collective Shout, μιας αυστραλιανής ομάδας ενάντια  στην σεξουαλικοποίηση των εφήβων. Η Ράιστ ειδική στις εφηβικές τάσης κουλτούρας, κατέγραψε την άνοδο της βίαιης και εξευτελιστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς των αγοριών προς τα κορίτσια σε αμέτρητες συνεντεύξεις που έκανε με εφήβους. «Τις ιστορίες που παλιά μου έλεγαν στα 16 και τα 17, τώρα μου τις λένε στα 13 και τα 14», υποστηρίζει και προσθέτει ότι τα πράγματα γίνονται συνεχώς χειρότερα. Η Ράιστ σημειώνει ότι τα νεαρά κορίτσια βιάζονται και εξαναγκάζονται σε πράξεις που δεν επιθυμούν εξαιτίας της εκτεταμένης πορνογραφίας που αναδεικνύει τόσο την αντρική επιθετικότητα όσο και τη γυναικεία υποταγή.
Μια έρευνα που έγινε το 2016 από το Πανεπιστήμιο του Μιντλσεξ διαπιστώνει ότι από την ηλικία των 16 ετών, το 65% των αγοριών και των κοριτσιών έχουν δει πορνογραφία on line. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 28% για τις ηλικίες από 11 έως 12 ετών. Τα παιδιά ανέφεραν ότι την πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με πορνογραφικό υλικό είτε τυχαία, είτε επειδή το έψαξαν ενώ οι αρχικές τους αντιδράσεις ήταν συχνά έντονα αρνητικές καθώς το υλικό τους προκάλεσε σοκ, σύγχυση αλλά και περιέργεια. Η επαναλαμβανόμενη θέαση τέτοιου υλικού, πάντως, φάνηκε να απευαισθητοποιεί τα παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα περισσότερα αγόρια δήλωσαν ότι το σεξ που είδαν στο διαδίκτυο τους φάνηκε «ρεαλιστικό».
Οι γνωστικές διεργασίες που περνούν πολλοί ενήλικες όταν παρακολουθούν πορνό είναι περίπλοκες: Αναστολή της δυσπιστίας, στο βαθμό που το υλικό είναι ερεθιστικό, αλλά και σκέψη με βάση την γνώση του πραγματικού σεξουαλικού κόσμου καθώς και ευαισθητοποίηση σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους το πορνό δημιουργείται. Τα παιδιά δεν διαθέτουν τα ίδια εργαλεία. Πολλοί ενήλικες, επομένως, μπορούν αναμφίβολα και να βλέπουν πορνό και να έχουν μια ευτυχισμένη σεξουαλική ζωή. Αλλά τα παιδιά δεν έχουν βιώσει τέτοιου είδους οικειότητα και για μερικά από αυτά το πορνό είναι η πρώτη τους επαφή με το σεξ. Το διαδικτυακό πορνό «αποκτηνώνει τα αγόρια αναφορικά με αυτά που πιστεύουν ότι μπορούν να ζητήσουν», υποστηρίζει στο Quartz η Έβανς Τζούλι Λιν Έβανς, ψυχολόγος που εργάζεται με νέους για περίπου 25 χρόνια. 
Η αύξηση των σεξουαλικών επιθέσεων από παιδιά σε παιδιά υποδηλώνει επίσης ότι το πορνό αλλάζει τη συμπεριφορά τους. Σύμφωνα με το ίδρυμα για παιδιά Bernardo’s τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ως και το 2016, οι σεξουαλικές επιθέσεις όπου τόσο το θύμα όσο και ο δράστης ήταν κάτω των 18 ετών αυξήθηκαν κατά περίπου 80%. Πιο συγκεκριμένα σημειώθηκαν πάνω από 9.000 τέτοιες επιθέσεις το χρόνο. Μια έρευνα για εφήβους που έγινε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ακόμη ότι η βίαιη και καταχρηστική συμπεριφορά των παιδιών «συνδέεται σημαντικά» με την παρακολούθηση πορνογραφίας αλλά και με άλλους παράγοντες, όπως η ενδοοικογενειακή βία. Η ζημιά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά. Το Διαδίκτυο εξάλλου έχει αλλάξει για πάντα την εμπειρία της παιδικής ηλικίας με νεφελώδεις τρόπους που η κοινωνία τελικά αποδέχεται. Αυτές οι αλλαγές είναι αναμφισβήτητα κακές για την ψυχική υγεία των νέων, αλλά πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η κρατική παρέμβαση θα είναι δύσκολο να τις μετριάσει. Το πορνογραφικό υλικό που είναι άμεσα διαθέσιμο στο διαδίκτυο δεν είναι, ως επί το πλείστον, παράνομο. Η εύκολη πρόσβαση σε αυτό το περιεχόμενο και η απώλεια της αθωότητας που τη συνοδεύει είναι η ανταλλαγή για την εξασφάλιση της ανοιχτής πρόσβασης σε κάθε είδους χρήσιμη πληροφορία.»
Απόσπασμαtvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἀφαίρεση Ἐσταυρωμένου καί ἀπό τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό Ἀθηνῶν;

Σέ φωτογραφία τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τῶν Ἀθηνῶν λείπει ὁ Ἐσταυρωμένος καί ὁ Σταυρός Του. Ἀφαιρέθηκε καί ἐάν ναί, πότε καί γιά ποιόν...