Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Οι πολυεθνικές που εγκατέλειψαν την Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων Πηγή: reporter.gr


Η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή μετά από μία 10ετία οικονομικής κρίσης αρχίζει και έχει επιπτώσεις στην στρατηγική που ακολουθούν  αρκετές θυγατρικές πολυεθνικών στην Ελλάδα. Μπορεί να παρέμειναν στη χώρα μας στα δύσκολα χρόνια της ύφεσης ωστόσο οι χαμηλοί τζίροι λόγω έλλειψης αγοραστών επηρεάζει τις αποφάσεις τους για το εμπορικό πλάνο που θ ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο καταναλωτής στην Ελλάδα έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις δαπάνες του επηρεάζει και την γενικότερη θέση της χώρας μας στη διεθνή αγορά με βάση τη στρατηγική που ακολουθούν οι μεγάλες πολυεθνικές. Η συνέπεια είναι ότι το επόμενο διάστημα θα ξεθωριάσει η εικόνα της Ελλάδας με αποτέλεσμα να μην αποτελεί  αυτόνομη αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Ποιοι ξένοι όμιλοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα στα χρόνια των μνημονίων
Το σήμα εξόδου ξένων εταιριών από την Ελλάδα έδωσαν πρώτες οι ξένες τράπεζες αφού με την ορμή που εισήλθαν  στην αρχή της δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας με την απελευθέρωση της στεγαστικής πίστης με την ίδια ορμή εγκατέλειψαν την Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2016 οι εν λειτουργία τράπεζες, μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και εξυγιάνσεων, μειώθηκαν από 64 σε 39, ενώ αποχώρησε το σύνολο των ξένων τραπεζών με δίκτυα εξυπηρέτησης πελατών, εκτός από την HSBC με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές της Citigroup και της BNP Paribas. Εκτός Ελλάδας βρέθηκαν τραπεζικοί κολοσσοί όπως η Credit Agricole που είχε την πλειοψηφία της Εμπορικής Τράπεζας, η Societe Generale που είχε μεγάλο ποσοστό στην Γενική Τράπεζα και η πορτογαλική Banco Commercial Portugues που είχε ποσοστό στη Millenium Bank.  
Λιανεμπόριο και Βιομηχανία
Η γερμανική αλυσίδα λιανεμπορίου Aldi ήταν η πρώτη ξένη αλυσίδα των σουπερμάρκετ που αποχώρησε τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα. Η εταιρεία δεν κατάφερε να ανταγωνιστεί τα Lidl στον τομέα των σουπερμάρκετ χαμηλού κόστους και σε συνδυασμό με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να αποχωρήσει από την χώρα μας στα τέλη του 2010, ακυρώνοντας ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ανάπτυξης ύψους 1,5 δισ. που είχε ανακοινώσει μόλις δύο χρόνια νωρίτερα.
Λίγο πριν είχε αποχωρήσει και μια ακόμη γερμανική αλυσίδα, η εκπτωτική Plus, η οποία πούλησε τα καταστήματά της στην ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς και η Dia που απορροφήθηκε από την Carrefour Μαρινόπουλος. Ο κλάδος των σουπερμάρκετ μετρά ακόμη δύο τρανταχτές αποχωρήσεις, οι οποίες όμως δεν συνοδεύτηκαν από «λουκέτα». Το καλοκαίρι του 2012 έφυγε από την χώρα μας η Carrefour αφήνοντας μόνο του τον όμιλο Μαρινόπουλο, με την γνωστή κατάληξη. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014 αποχώρησε και η γερμανική Makro με τα καταστήματά της να περνάνε στον Σκλαβενίτη. Το 2010 αποχώρησε από την Ελλάδα και η γαλλική αλυσίδα ηλεκτρονικών, τεχνολογίας και πολυμέσων Fnac. Η κοινοπραξία του ομίλου Μαρινόπουλου και του ομίλου Ρinault- Ρrintempts- Redoute (ΡΡR) αποφάσισε να σταματήσει την λειτουργία και των τριών καταστημάτων που διατηρούσε, τα δύο από αυτά πέρασαν στον όμιλο Public. Έτσι, υπό το βάρος συσσωρευμένων ζημιών ύψους 20 εκατ. ευρώ, η γαλλική αλυσίδα τερμάτισε την πεντάχρονη παρουσία της στην Ελλάδα. Άλλη μια αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών που αποχώρησε από την χώρα μας ήταν και η Saturn, με την εταιρεία όμως να μένει στην Ελλάδα με το δίκτυο της Media Markt.
Η γερμανική εταιρεία Contitech, γνωστή από τα ελαστικά Continental, αποφάσισε τον Μάρτιο του 2016 να σταματήσει μετά από 44 χρόνια τη λειτουργία του εργοστασίου, που απασχολούσε περισσότερους από 130 εργαζόμενους. Ως λόγους για το «λουκέτο» η γερμανική πολυεθνική ανέφερε τη μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα που παράγει η ΙΜΑΣ, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης στην εξορυκτική βιομηχανία. Επίσης σταμάτησε τη λειτουργία της  η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία προϊόντων χάρτου Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία). Η πολυεθνική Bolton Group που είχε τον έλεγχο της εταιρείας, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο του Βοτανικού μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τον Ιούλιο του 2015.
Αποχώρησαν από την Ελλάδα μετά από δεκαετίες παρουσίας στην εγχώρια αγορά, η βρετανική BP και η αγγλοολλανδική Shell που αποφάσισαν να πουλήσουν όλες τους δραστηριότητες στην Ελλάδα αντίστοιχα σε Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil. Πολλές ξένες γνωστές αλυσίδες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τα πλάνα ανάπτυξής τους (πχ Mc Donald’s) ή ακόμη και να κλείσουν καταστήματά τους (πχ Starbucks). Από τις αλυσίδες της εστίασης που εξαφανίστηκαν από την ελληνική αγορά, ξεχωρίζουν τα Applebee’s τα οποία σταμάτησαν την λειτουργία τους μετά από 15 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. Τέλος η εταιρία  Bacardi αποφάσισε τον Ιανουάριο του 2016 να σταματήσει την αυτόνομη παρουσία της στην Ελλάδα μετά από 18 χρόνια και να δώσει την διανομή των προϊόντων της σε άλλες εταιρείες.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Σήκω, σε συγχώρησε ο Θεός. Από δω κι εμπρός πρόσεξε να μην κρίνεις κανένα πριν τον κρίνει Εκείνος"

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα αποφθέγματα των Πατέρων εδώ:  Μικρή Φιλοκαλία. Ιστορίες από το Γεροντικό Αββάς Ισαάκ ο Θηβαίος Ο ΑΒΒΑΣ...