Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ελληνοτουρκικά: Ποιοι πίεσαν τον Ερντογάν να αλλάξει ρότα το γεωτρύπανο

8/10/2022 03:50:00 μ.μ

Ελληνοτουρκικά: Υπό την πίεση «διεθνών παραγόντων» (σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα), ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη φιέστα στο λιμάνι Τασούτσου/Σελεύκειας κατά τον χθεσινό απόπλου του 4ου ιδιόκτητου πλωτού γεωτρύπανου, δεν προχώρησε στις περιοχές που ανέμεναν (εμμονικά) ορισμένοι σε εκχωρηθέντα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ, ούτε και στην περιοχή του παραβατικού τουρκο - λιβυκού μνημονίου του Νοεμβρίου του 2019, αλλά επέλεξε ως σημείο μιας πρώτης γεώτρησης την περιοχή/τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζί Πασά, δηλαδή των τουρκικών ακτών της Αττάλειας, βόρεια της Κύπρου.

Από: eleftherostypos.gr  / Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ο «Ε.Τ.» και ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» είχαν θέσει την περιοχή μεταξύ της κατεχόμενης επαρχίας της Κερύνειας (γεωγραφικά) και των τουρκικών ακτών ως επικρατέστερη θαλάσσια ζώνη για γεώτρηση, η οποία στο παρελθόν είχε γίνει χώρος ερευνών από τα υδρογραφικά/ερευνητικά πλοία «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά» και «Ορούτς Ρέις».

Συναντήσεις, επικοινωνίες

Μεταξύ των διεθνών παραγόντων ήταν ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, που είχε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, στο περιθώριο της διευρυμένης Συνόδου του ASEAN (δηλαδή των κρατών της ΝΑ Ασίας), ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, που πρόσφατα (προ 5 ημερών ) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ (για πολλά διμερή θέματα), ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ (απευθείας με τον Ερντογάν), η ΥΠΕΞ της Μ. Βρετανίας, Λιζ Τρας, ως και ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη/SACEUR, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, που επικοινώνησε τις τελευταίες δύο ημέρες με τον Ακάρ και τον αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ (άλλωστε γνωρίζονται καλά από τα νατοϊκά κανάλια τα τελευταία 5-6 χρόνια). Την ίδια στιγμή ο μεγαλοσύμβουλος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, και ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας MIT, Xακάν Φιντάν, είχαν την τελευταία εβδομάδα επικοινωνία με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ, Τζεικ Σάλιβαν και Ουίλιαμ Μπερνς.

Προφανώς τα ανοικτά ζητήματα της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ επέδρασαν στη σχετικά πιο χαλαρή θέση της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε χθες το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» ως «το σύμβολο του νέου οράματος της Tουρκίας στον τομέα της ενέργειας» λέγοντας ότι «τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα θέσει το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στην υπηρεσία του έθνους τον επόμενο χρόνο.

«Στη δικαιοδοσία μας»

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «οι δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

«Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρησιακού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν. Το σημείο που επιλέχθηκε είναι βόρεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτός των αδειοδοτημένων οικοπέδων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περιοχή του πελάγους της Κιλικίας είχε προτείνει ο Χακάν Φιντάν και ο απερχόμενος αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, ενώ οι γνωστοί και λαλίστατοι απόστρατοι ναύαρχοι της «Γαλάζιας Πατρίδας» πρότειναν περιοχές ιδιαίτερα προκλητικές απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Από τον ωκεανογραφικό σταθμό της Αττάλειας εξεδόθη Navtex για δύο μήνες για το πλωτό γεωτρύπανο και τα 3 συνοδεύοντα ερευνητικά σκάφη «Xakan Ilhan», «Kutsi Ilhan» και «Μurat Ilhan». Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν πέταξε με το προεδρικό αεροπλάνο πάνω από το 4ο γεωτρύπανο.

Ελληνοτουρκικά: Μπαράζ απειλών από Ακάρ

Αδιάκοποι λεονταρισμοί και εμπρηστικών λεκτικών απειλών συνέχεια κατά της Ελλάδας και της Κύπρου από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη χθεσινή ομιλία του στο 13ο Συνέδριο των Τούρκων διπλωματών ανά τον κόσμο που πραγματοποιείται τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Αγκυρα, λίγες ώρες πριν τον απόπλου του ιδιόκτητου 4ου πλωτού υπερσύγχρονου γεωτρύπανου 7ης γενιάς από την περιοχή Τασουτσού/Σελεύκειας (απέναντι από την τουρκοκρατούμενη Καρπασία της Κύπρου).

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στην μαστίγωση του Ιησού Χριστού (Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης)

ΜΕΛΕΤΗ ΚΘ’ Στην μαστίγωσι του Ιησού Χριστού, στην οποία ο Κύριος δοκίμασε: Α’. Έναν υπερβολικό πόνο. Β’. Μία υπερβολική ντροπή. Γ’. ...