Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Α΄.: "Όποιος νιώθει ευχαρίστηση από την αρχοντική καταγωγή του, και στηρίζεται σ’ αυτή, δεν παρέδωσε τον εαυτό του, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού"

Ø Όποιος ευχαριστιέται με τις συναντήσεις γυναικών, και χαίρεται πηγαίνοντας σ’ αυτές τις συναντήσεις, είναι δούλος των πονηρών παθών, και πολεμείται από τη συνείδηση του, εκείνος όμως που αποφεύγει αυτές τις συναντήσεις, και απομακρύνεται από τέτοια συνήθεια, είναι έξω από τέτοιον πόλεμο, και έχει ειρήνη με τη συνείδηση του.

Ø Όποιος νιώθει ευχαρίστηση από την αρχοντική καταγωγή του, και στηρίζεται σ’ αυτή, δεν παρέδωσε τον εαυτό του, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, αλλά παίζει με τους λογισμούς και τον εμπαίζουν οι λογισμοί, εκείνος όμως που απομακρύνει τον εαυτό του από τους κατά σάρκα συγγενείς του, και δεν είναι προσκολλημένος σ’ αυτούς με πάθος, αληθινά απαρνήθηκε τον κόσμο και είναι δούλος του Θεού.

Ø Όποιος γογγύζει, την ώρα που τον προστάζουν να κάνει κάτι, χάνει οπωσδήποτε το μισθό της υπακοής, εκείνος όμως που εκτελεί με προθυμία ότι τον πρόσταξαν να κάνει, διατηρεί το λαμπρό κάλλος της ψυχής.

Ø Όποιος αποφεύγει να δέχεται συμβουλές, και κατηγορώντας αυτόν που τον συμβουλεύει, αγανακτεί ανόητα, αυτός απορρίπτει τον Χριστό, και είναι μακριά από κάθε ωφέλεια.

Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Α΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1988.

greekdownloads.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μή φεύγετε, παιδιά μου, ἀπό τίς ἐκκλησίες

Μὴ φεύγετε, παιδιὰ μου, ἀπὸ τὶς ἐκκλησίες. Μὴν ἀκοῦτε αὐτούς ποὺ λένε: «Τί, ἐκκλησίες τώρα, ἐκκλησίες καὶ παπάδες». Αὐτοὺς μὲ συγχωρεῖτε, π...