Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Για κείνον που δεν έχει μακροθυμία.

Αυτός που δεν έχει μακροθυμία είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει και υπομονή. Διότι αυτός που δεν είναι μακρόθυμος εύκολα αναστατώνεται, επειδή έχει διάθεση για εξοργισμό. Έντονα εξοργίζεται στη φιλονικία. Όταν τον προσβάλλουν, ανταποδίδει την προσβολή, όταν τον αδικούν, ανταποδίδει την αδικία.

Λογομαχεί άσκοπα, οι πράξεις του μαζί με τα έργα του σαλεύονται, όπως τα φύλλα από τον άνεμο, στα λόγια του δε μένει σταθερός, απότομα απαρνείται τη μια ιδέα για την άλλη. Αυτός που δεν έχει μακροθυμία δεν έχει σταθερότητα, διότι στη στιγμή μεταβάλλεται.

Δεν αποκτά διάκριση, συντάσσεται με τον πονηρό, συσκέπτεται μαζί μ’ αυτόν που διατυπώνει κατηγορίες, συμπαρίσταται μ’ αυτόν που κάνει αδικίες, δεν κρατάει μυστικό, είναι πρόθυμος να φανερώσει κάποια εκμυστήρευση. Και τι είναι ελεεινότερο απ̓ αυτό; 

Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Έργα. τ. Α΄.
μετ. Κωνσταντίνου Γ. Φραντζολά.
εκδ. Το Περιβόλι της Παναγίας, εκδ. Α΄ 1988.

greekdownloads.wordpress 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Δεν θα έχεις κατορθώσει τίποτα το σπουδαίο, αν έχεις μάθει το παιδί σου κάποια τέχνη η την αρχαία φιλοσοφία, με την οποία θα κερδίσει ενδεχομένως χρήματα"

«Δεν θα έχεις κατορθώσει τίποτα το σπουδαίο, αν έχεις μάθει το παιδί σου κάποια τέχνη η την αρχαία φιλοσοφία, με την οποία θα κερδίσει ενδεχ...