Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ἅγιος Πορφύριος: «Ποτέ γυναῖκα ἱερέας. Ποτέ»!

Η γυναίκα «ιερέας»

Μια βραδιά που έτυχε να τον πάω στα Τουρκοβούνια, καθίσαμε έξω από το σπίτι του μέχρι αργά και μου μιλούσε για διάφορα πνευματικά θέματα, από τα οποία άλλα καταλάβαινα και άλλα όχι.

Θυμάμαι που μου είπε πως όλα πρέπει να τα λέμε στην εξομολόγηση και όχι σε οποιονδήποτε, παρά μονάχα στον ιερέα πνευματικό.

Στη συνέχεια μου διηγήθηκε το εξής:

«Μια γυναίκα μιλούσε με κάποια άλλη για την εξομολόγηση. Εκείνη της αποκάλυψε πως δεν πηγαίνει σε ιερέα, αλλά σε μία γυναίκα που μαζεύει πολλές και τις εξομολογεί.

Μόλις το άκουσα αυτό, της είπα:

– Φέρ’ την μου εδώ, βρε, να την σώσουμε.

– Και είναι και πολύ γνωστή, μου απάντησε εκείνη, χωρίς όμως να αποκαλύψει ποια ήταν εκείνη που τις μάζευε».

Ήταν πλανεμένη και είχε διάφορες εικόνες στο σπίτι της και την πίστευαν οι άλλες. Κατάλαβες;

Πρέπει όλα να τα λέμε στον ιερέα και όχι αλλού.

Ακούς, βρε, είναι δυνατόν; Γυναίκα ιερέας; Ε; Είναι δυνατόν; Τι είμαστε εμείς, προτεστάντες; Ποτέ γυναίκα ιερέας. Ποτέ! Κατάλαβες; Είναι μερικές πλανεμένες και πλανεύουν και τους άλλους. Κατάλαβες;

Από το βιβλίο του Παρασκευά Λαμπρόπουλου, οι «Εμπειρίες μου κοντά στον Άγιο Πορφύριο» των εκδόσεων η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος.

(Επιμέλεια Στέλιος Κούκος) pemptousia.gr

https://aktines.blogspot.com/2024/07/blog-post_98.html

hristospanagia.gr

Εκ του ιστολόγιου:
«
Θυμάμαι που μου είπε πως όλα πρέπει να τα λέμε στην εξομολόγηση και όχι σε οποιονδήποτε, παρά μονάχα στον ιερέα πνευματικό»

Ο άγιος Πορφύριος ό,τι μας λέει αγαπητοί. Για αυτό είναι οι Άγιοι και οι φωτισμένοι άνθρωποι στην Ορθοδοξία. Φωτισμένοι πραγματικά όμως που να μπορείς από το λόγο τους αν είναι Άγιο Πατερικός και τον τρόπο ζωής τους αν είναι Ασκητικός, να καταλάβεις αν έχουν φώτιση και όχι πλάνη.

Δε γίνεται αγαπητοί μου να πηγαίνουμε και να λέμε τα όσα έχουμε κάνει σε ψυχολόγους και ψυχιάτρους και να μην τα λέμε στον Πνευματικό!! Εκεί ο διάβολος μας βάζει την ντροπή και με τον αυτό τρόπο μας εμποδίζει να εξομολογηθούμε την αμαρτία μας, για να την χρησιμοποιήσει εναντίον μας την ημέρα της Κρίσης.

Δε θα ντρεπόμαστε να πούμε τις αμαρτίες μας στον Πνευματικό. Με πόνο ψυχής, καρδιακά, με συντριβή και μετάνοια για αυτό που κάναμε, θα το εξομολογηθούμε στον Πνευματικό μας για να «σβήσει» η αμαρτία και να μη λογιστεί την ημέρα της Κρίσεως. Θα την πούμε για να «σκάσει» ο διάβολος από το κακό του που την είπαμε και δεν του δώσαμε την ευκαιρία, να μας κατηγορήσει όταν έρθει η ώρα.

Αγαπητοί, άνθρωποι είμαστε. Έχουμε αδυναμίες, πάθη, που θα μας οδηγήσουν και μπορεί να μας ξανα – οδηγήσουν στην αμαρτία. Εμείς θα την εξομολογούμαστε διαρκώς και θα προσπαθούμε να μην την επαναλάβουμε.

Είναι καλύτερα να μην την εξομολογηθούμε καθόλου στον Πνευματικό; Ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, διαβάζει τις καρδιές μας και βλέπει τις προσπάθειες που καταβάλουμε να μην αμαρτήσουμε ξανά για το ίδιο πράγμα. Όταν τρέχουμε στον εξομολόγο και λέμε την επαναλαμβανόμενη αμαρτία μας, δείχνουμε την επιθυμία μας, να μην κρατήσουμε κρυφή την επαναλαμβανόμενη πτώση μας και την επιθυμία μας για τη σωτηρία μας.

Λένε οι Άγιοι Πατέρες μας πως ο Ιησούς Χριστός δε θα μας κρίνει επειδή αμαρτήσαμε, αλλά επειδή δε μετανοήσαμε. Μας δίνει ο Πανάγαθος Ιησούς διεξόδους για να σωθούμε. Μας δίνει τη μετάνοια. Μας δίνει την προσευχή για να φύγει το πάθος. Μας δίνει αγαπητοί αφού πρώτα εξομολογηθούμε, τη Θεία Κοινωνία, το Σώμα και το Αίμα του.

Και εμείς με αυτά τα ανίκητα όπλα, να μην μιλάμε στον Πνευματικό που είναι για τη σωτηρία μας; Να πηγαίνουμε σε μέντιουμ, σε αστρολόγους, μάγους και τα παρόμοια και να λέμε εκεί τον πόνο μας και να περιμένουμε από αυτούς να μας λύσουν τα προβλήματα; Λύνει ο διάολος πρόβλημα, ή δημιουργεί προβλήματα; Αυτοί δεν έχουν σχέση με τον Σωτήρα μας, τον Ιησού Χριστό. Τον πονηρό υπηρετούν, ηθελημένα ή άθελά τους. Αναφέρομαι ξεκάθαρα στους μάγους, μέντιουμ, αυτούς που λένε τα ζώδια και τα παρόμοια. Στα «προϊόντα» της Νέας Εποχής. Σε κάτι «σοφούς» ανατολικών θεωριών κλπ.

Μακριά από όλους αυτούς. Μακριά από αυτοσυγκεντρώσεις, οραματισμούς, μεθόδους χαλάρωσης με γιόγκα και άλλες ανατολίτικες παγίδες. Μακριά από «Τη δύναμη της Θετικής Σκέψης», «Η Θετική Ενέργεια», «Η Συμπαντική Ενέργεια» και τα παρόμοια πλανεμένα θεωρήματα.

Εμείς έχουμε την Προσευχή. Το δεύτερο πρόσωπο της Αγία Τριάδος, ο Ιησούς Χριστός μας έδειξε το δρόμο. Όταν ήρθε στη γη, προσευχόταν. Εμείς δε θα προσευχηθούμε, όταν ο Υιός του Τριαδικού Θεού το έκανε; Ορίστε λοιπόν το όπλο το πνευματικό που μας δίνει ο Θεάνθρωπος. Την Προσευχή για όλα. Και για τα ποιο απλά. Όπως τα μικρά παιδιά και για τα ποιο απλά ρωτάνε τους γονείς, έτσι και εμείς και για τα ποιο απλά να Προσευχόμαστε. Γιατί; Γιατί αγαπητοί και πάλι ο Σωτήρας μας, Ιησούς Χριστός μας είπε: «Χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν»

Ο Πάνσοφος Ιησούς Χριστός γνωρίζει πως και για το ποιο απλό πράγμα, χρειαζόμαστε τη βοήθειά του. Μας καλεί αγαπητοί για όλα να Προσευχόμαστε. «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησόν με». Ή να μιλάμε στην προσευχή μας όπως τα μικρά παιδιά στους γονείς και να λέμε τους προβληματισμούς μας. Καρδιακά όμως. Μέσα από την καρδιά μας να γίνεται η Προσευχή.

Έχουμε μετά την Υπεραγία Θεοτόκο, την Παναγία. Μητέρα όλων μας στο πλευρό μας είναι, αρκεί να ζητήσουμε τη βοήθειά της. Έχουμε τους Αγίους μας, έχουμε τον Φύλακα Άγγελό μας.

Λοιπόν; Όλοι με αγάπη μας περιβάλλουν σεβόμενοι το «αυτεξούσιο» και περιμένουν να ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Και εμείς να πηγαίνουμε στον Πονηρό να λέμε τον πόνο μας και να ζητάμε λύσεις; Γιατί;

Δεν έχουμε αγαπητοί ανάγκη ούτε τα ζώδια, ούτε τα μέντιουμ κλπ για να πάει καλά η ζωή μας. Από το κακό στο χειρότερο με δαύτους θα πάει. Εμείς έχουμε τον Νικητή του Θανάτου, τον Ιησού Χριστό και όλα όσα μας προσφέρει για να βοηθηθούμε. Θα χρειαστεί προσπάθεια. Δε γίνεται διαφορετικά. Οι αδυναμίες δε φεύγουν χωρίς πόλεμο. Όμως σε αυτήν την προσπάθεια, σε αυτόν τον πνευματικό πόλεμο, θα έχουμε μαζί μας τον Ιησού Χριστό, την Παναγία, τους Αγίους, τους Αγγέλους. Την Εξομολόγηση με διάθεση μετάνοιας, τη Θεία Κοινωνία, τη Θεία Λειτουργία, την Προσευχή.

Όλα αυτά θα μας δώσουν δύναμη, παρηγοριά, θα πάρουν το βάρος που μπαίνει καθημερινά στις ψυχές μας. Έχουμε τα Άγιο Πατερικά Κείμενα που για όλα μας συμβουλεύουν και μας λύνουν όλες τις απορίες για την Ψυχή μας, το ρόλο της ζωής μας, το νόημά της.

Ό,τι λένε οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας.

Α.Η. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μή φεύγετε, παιδιά μου, ἀπό τίς ἐκκλησίες

Μὴ φεύγετε, παιδιὰ μου, ἀπὸ τὶς ἐκκλησίες. Μὴν ἀκοῦτε αὐτούς ποὺ λένε: «Τί, ἐκκλησίες τώρα, ἐκκλησίες καὶ παπάδες». Αὐτοὺς μὲ συγχωρεῖτε, π...