Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

"Δέ γίνεται κανείς χριστιανός μέ τήν τεμπελιά, χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά"

Δὲ γίνεται κανεὶς χριστιανὸς μὲ τὴν τεμπελιά, χρειάζεται δουλειά, πολλὴ δουλειά.

• Τὸ πᾶν εἶναι νὰ ἀγαπήσει ὁ ἄνθρωπος τὸ Χριστὸ καὶ ὅλα τὰ προβλήματα τακτοποιοῦνται.

• Καὶ τώρα τὸ Ἅγιο Πνεῦμα θέλει νὰ μπεῖ στίς ψυχὲς μας, ὅπως καὶ τότε, ἀλλά σέβεται τὴν ἐλευθερία μας, δὲ θέλει νὰ τὴν παραβιάσει. Περιμένει νὰ τοῦ ἀνοίξουμε μόνοι μας τὴν πόρτα καὶ τότε θὰ μπεῖ στὴν ψυχή μας καὶ θὰ τὴν μεταμορφώσει. Ὅταν ἔρθει καὶ κατοικήσει σ᾿ ὅλο τὸ χῶρο τῆς ψυχῆς μας ὁ Χριστός, τότε φεύγουν ὅλα τὰ προβλήματα, ὅλες οἱ πλάνες, ὅλες οἱ στενοχώριες. Τότε φεύγει καὶ ἡ ἀμαρτία.

Άγιος Πορφύριος

inpantanassis.blogspot

simeiakairwn.wordpress

Εκ του ιστολόγιου: «Δὲ γίνεται κανεὶς χριστιανὸς μὲ τὴν τεμπελιά, χρειάζεται δουλειά, πολλὴ δουλειά»

Λένε πολλοί για τα Άγιο Πατερικά Κείμενα, πως αυτά είναι για τους Μοναχούς. Ωραία. Για τους λαϊκούς τι είναι; Οι διάφορες πλάνες που κυκλοφορούν σε γραπτά κείμενα ή σε βίντεο από τον καθένα που νομίζει πως είναι φωτισμένος και γράφει και λέει ό,τι θέλει;

Ή μήπως ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός είναι μία προσευχή και αυτή με το ζόρι το βράδυ; Ή η ερμηνεία του Ευαγγελίου σύμφωνα με τους δικούς μας λογισμούς, όπως μας συμφέρει που αυτό δεν είναι ερμηνεία, αλλά παρερμηνεία;

Πρέπει να εργαστούμε στον εαυτό μας αγαπητοί. Στον παλαιό άνθρωπο, το γεμάτο πάθη που κουβαλάμε μέσα μας. Να εργαστούμε στα πάθη μας. Αν π.χ. κάποιος νευριάζει εύκολα, να διαβάσει τα Άγιο Πατερικά κείμενα που αναφέρονται στην οργή και το θυμό. Πολλές φορές οργιζόμαστε γιατί δεν γίνεται το ίδιο θέλημά μας, δε γίνεται το δικό μας. Αυτό που επιβάλει ο εγωισμός μας. Να διαβάσει για το κακό που προκαλεί το ίδιο θέλημα σε αντιδιαστολή με το θέλημα του Θεού.

Μέσα στα Άγιο Πατερικά κείμενα θα βρει ο πιστός απαντήσεις για όλα όσα τον απασχολούν. Απαντήσεις Θεοφώτιστες. Με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος μίλησαν και έγραψαν οι Άγιοι Πατέρες μας.   

Οι Άγιοι Πατέρες μας της Ορθοδοξίας, μετά από μεγάλο αγώνα Πνευματικό, με νηστεία, προσευχή, στην έρημο και δίνοντας μάχες με τα πάθη τους αλλά και με το διάβολο, τα νίκησαν και απέκτησαν την λεγόμενη Απάθεια.

Γιατρεμένοι πλέον από τα πάθη τους, ήρθαν στον κόσμο για να τον βοηθήσουν. Θεραπευμένοι πλέον, θεράπευσαν ψυχές σακατεμένες. Δε μπορείς να θεραπεύσεις κανέναν, αν πρώτα ο ίδιος δεν έχεις θεραπευτεί. Πως θα τον θεραπεύσεις, αν δε γνωρίζεις τον τρόπο θεραπείας; Πειράματα θα κάνεις. Οι Άγιοι Πατέρες μας, θεραπευμένοι και έχοντας τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, γράψανε και μίλησαν για τη θεραπεία της ψυχής, μέσω φυσικά του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Πάμε να αναζητήσουμε απαντήσεις από ειδικούς σε θέματα ψυχής που οι ίδιοι τους πάσχουν όπως όλοι μας από πάθη και που οι περισσότεροι δεν πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό. Δεν αναφέρομαι στις οργανικές, παθολογικές περιπτώσεις.

Στην καθημερινότητά μας, αντιμετωπίζουμε θλίψεις, δοκιμασίες, περιβάλλοντα (οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό) με δυσκολίες. Αντιμετωπίζουμε τις δικές μας αδυναμίες, τους προβληματισμούς μας.

Κανέναν δεν αφήνει ο Θεός μόνον του. Εκτός των Άγιο Πατερικών Κειμένων, έχουμε την Εκκλησία που μπορούμε να πάμε να κάτσουμε να προσευχηθούμε όταν δεν έχει Θεία Λειτουργία. Πολύ περισσότερο όταν έχει. Να εξομολογηθούμε και να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός Πνευματικού Άγιο Πατερικού.

Όμως όπως έγραψα και μόνοι μας, είτε με την ανάγνωση των κειμένων, είτε με την νοερά προσευχή «κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλό» και το κομποσχοίνι μπορούμε να εργαστούμε, πάνω στον εαυτό μας, στην ψυχή μας. Ο Ιησούς Χριστός ήρθε εδώ στη γη, στην εξορία του ανθρώπου λόγω του Προπατορικού Αμαρτήματος, για να μας σώσει. Το Ευαγγέλιο, ο Λόγος του Θεού, είναι ο δρόμος της σωτηρίας μας.

Πρέπει όμως να μπούμε στο πνεύμα του Ευαγγελίου και της Πνευματικής Ζωής που καλούμαστε να κάνουμε σε αντιδιαστολή με την κουραστική, αδιέξοδη και ψυχοφθόρο Κοσμική Ζωή που είναι η Ζωή της Πτώσης. Γεμάτη με υλισμό, χαρές με σύντομη ημερομηνία λήξης, άγχη, πάθη και σταδιακό θάνατο της ψυχής.

Η Ψυχή μας, έχει ανάγκη από τη ζωή. Ζωή είναι ο Θεάνθρωπος. Μακριά από Εκείνον, υπάρχει ο θάνατος. Ο πονηρός μας τα παρουσιάζει έτσι που νομίζουμε πως ζούμε, όταν είμαστε μακριά από όσα μας είπε ο Ιησούς Χριστός και οι Άγιοι Πατέρες. Δε ζούμε αγαπητοί.

Αν ζούσαμε μακριά από τον Ιησού, δε θα κατέβαινε στη γη για να μας σώσει. Σωτήρας μας είναι.

Ο Εγωισμός μας και ο Διάβολος μας τυφλώνουν και νομίζουμε πως μπορούμε να ζήσουμε πραγματικά, χωρίς να τηρούμε τις εντολές του Ευαγγελίου ή να τις τηρούμε όπως μας συμφέρει. Με την μετάνοια, την εργασία στον εαυτό μας σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και τα Άγιο Πατερικά Κείμενα, την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία και κοντά στην Εκκλησία, η ψυχή αναπνέει γιατί είναι κοντά στο Δημιουργό της.

Κατά το λογισμό μου.

Α.Η. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το Μέγα Γεροντικόν. "Ὅ,τι ἀποστρέφεσαι, μήν τό κάνεις στόν ἄλλο"

117. Εἶπε κάποιος Γέροντας: «Φρόντισε μὲ ἰδιαίτερη προσοχὴ νὰ μὴν ἁμαρτάνεις, γιὰ νὰ μὴν προσβάλεις τὸν Θεὸ ποὺ κατοικεῖ μέσα σου καὶ τὸν ...