Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο “θάνατος” της μεσαίας τάξης: Τα ρομπότ, η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, οι ηγέτες…

«Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, στο όχι και τόσο μακρινό, μέλλον και με τα δεδομένα που διαρφώνονται σήμερα δε θα υπάρχουν δουλειές. Θα υπάρχει, όμως, παραγωγή και μάλιστα ιδιαίτερα αυξημένη. Και δεν είναι καθόλου δραματικό να πούμε, πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Γάλλοι πρόλαβαν ήδη και έκαναν λόγο για μια ‘Robolution’. *1»
Δουλειές θα υπάρχουν όχι όμως για ανθρώπους
«Στο πρώτο επίπεδο, διαβάστε προσεκτικά την είδηση, που έρχεται από έναν κολοσσό της παραγωγής, την εταιρία-γίγαντα από την Κίνα, την Foxconn, που με τα απίστευτα έσοδα της από τις μεγαλύτερες δουλειές, που αναλαμβάνει, σχεδιάζει να αντικαταστήσει*2 τους εργαζόμενους με ρομπότ.
Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μία εταιρία, που πηγαίνει θαυμάσια στην Ιαπωνία, είναι η σημαντικότερη εταιρία παραγωγής βιομηχανικών ρομπότ σήμερα. Οι αναλυτές, βλέπετε, προβλέπουν πως η Κίνα στα επόμενα χρόνια θα αγοράζει βιομηχανικά ρομπότ με ταχύτατο ρυθμό. Κοντολογίς οι ειδικευμένοι μάλιστα βιομηχανικοί εργάτες δε θα αργήσουν να είναι παρελθόν.
Και μετά; Πώς θα απασχολούνται αυτοί οι εκατομμύρια άνθρωποι; Και αυτό αν μιλήσουμε μόνο με την Κίνα ως παράδειγμα. Έμποροι, μεσάζοντες, μεσαία στελέχη; Μα η νέα μεσαία τάξη στην Κίνα, μπορεί να υπάρχει, ΜΟΝΟ αν υπάρχει αγορά! Και πως θα υπάρχουν πελάτες για αυτή την αγορά χωρίς δουλειές;
Πρώτο πρόβλημα λοιπόν το τέλος των βιομηχανικών εργατών μαζικής παραγωγής, που έρχεται. Σε όλη την υφήλιο. Φυσικά αφήνω έξω τις μικρές και μικρομεσαίες μονάδες παραγωγής, όπου για την ώρα η τέχνη και η τεχνογνωσία τους δίνει ελπίδες για επιβίωση. Για την ώρα.»
Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί Vs Τεχνητή Νοημοσύνη
«Ένα άρθρο*4 του HBR έχει τίτλο “Technology Will Replace Many Doctors, Lawyers, and Other Professionals”. Και μιλά για μια άλλη προφανή αλλαγή. Την έλευση των roboεργατών του δεύτερου είδους, για την οποία σας είπα στην αρχή. Μια αλλαγή, που δεν αφορά τα μηχανήματα αλλά το λογισμικό.»Δε θα είναι και το πιο απλό να δεχτείς να έχεις ως σύμβουλο για νομικά θέματα ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης.
Θα έρθει όμως και εδώ η ώρα να γίνει αυτό οικείο. Από την άλλη ΚΑΙ εδώ η καρδιά του ζητήματος είναι η απώλεια θέσεων εργασίας. Και αυτή τη φορά δεν μιλάμε για βιομηχανικούς εργάτες αλλά για την ελίτ, τις κοινωνικές τάξεις, μέσα στις οποίες θέλουν να βρίσκονται οι πολίτες στις περισσότερες των περιπτώσεων.»
Ηγέτες αδύναμοι για το βάρος των εξελίξεων της εποχής
«Με τα δεδομένα που έχουν παρατεθεί στη μέχρι τώρα ανάλυση να μην επιδέχονται αμφισβήτησης καθώς, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα νούμερα δεν λένε ψέματα, φτάνουμε στο βασικό ζήτημα, την κορυφή της πυραμίδας.
Την ομάδα, δηλαδή, εκείνη των ανθρώπων, που είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις. Το πολιτικό δυναμικό του πλανήτη. Αλήθεια, ποιον και ποια από όσους απαρτίζουν την ελίτ των ηγετών ή βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, θα διαλέγατε για να διαχειριστεί την πραγματικότητα ενός 2037 σαν αυτό που σας περιέγραψα στις παραπάνω θεματικές; Υπάρχει μια τέτοια ομάδα πολιτικών στελεχών;
Διακρίνετε κάπου το θάρρος να δουν ηγέτες του πλανήτη κατάματα τις εξελίξεις και σε επίπεδο ενός Παγκόσμιου Στρατηγικού Πολιτικοοικονομικού Σχεδιασμού να αποφασίσουν σχετικά έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την ποιότητα ζωής των ανθρώπων; Και μάλιστα όταν οι παραπάνω επαναστάσεις σε επίπεδο παραγωγής μπορούν να δώσουν σε όλους μας το ακριβώς αντίθετο από την καταστροφή, δηλαδή ένα εξαιρετικό επίπεδο ζωής;»
Αποσπάσματα: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ελλαδικές ψήφους το Κόσσοβο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης- αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο: Θα δημιουργήσει προηγούμενο με την αποσχιστική οντότητα, το κατοχικό καθεστώς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (2Δ) χαιρετάει την εκπρόσωπο της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη (Δ), κατά τη διάρκεια της σύγκλησης του Ε...