Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός που δεν προσκύνησε τον Πάπα ας είναι παράδειγμα για εμάς

Ζούμε στην εποχή του Οικουμενισμού. Η Ορθόδοξή μας εκκλησία, συζητάει με την Καθολική για να τα βρούνε. Ο καθείς, ανάλογα με τα όσα ξέρει τάσσεται υπέρ ή κατά αυτής της κίνησης. Όπως έχω επισημάνει, ούτε θεολόγος είμαι, ούτε ιερέας. Είμαι ένας απλός εν δυνάμει Ορθόδοξος Χριστιανός. Προσπαθώ καθημερινώς, να κάνω τον πνευματικό μου αγώνα, σύμφωνα με τα όσα διδάσκει η Ορθόδοξος πίστης.
Όταν οι Τούρκοι ήρθαν έξω από την Κωνσταντινούπολη, αποφασίστηκε να ζητηθεί η βοήθεια των Ευρωπαίων. Στην Ευρώπη όμως μεγάλη πέρα της θρησκευτικής επιρροής, είχε και πολιτική επιρροή ο Πάπας.
Μία επιτροπή αποτελούμενη από τον πατριάρχη και μητροπολίτες πήγε στον Πάπα, για να ζητήσει την βοήθειά του.  Μπορούσε να μας βοηθήσει να μην πέσουμε οι Ορθόδοξοι χριστιανοί στα χέρια των Τούρκων. Μέσα σε αυτήν την επιτροπή, ήταν και ο Άγιος Μάκρος Εφέσσου, ο Ευγενικός.  Τι ζήτησε ο Πάπας από την επιτροπή;
«Ξεκίνησαν, λοιπόν, και ύστερα από τέσσερις μήνες φθάσανε στην Ιταλία. Μόλις βγήκανε έξω, ο πάπας είχε την αξίωσι, όλη η επιτροπή των εκλεκτών Βυζαντινών με επί κεφαλής τον αυτοκράτορα να περάσουν να τον προσκυνήσουν, να πέσουν στα πόδια του και να φιλήσουν την παντόφλα του. Αυτοί τι απήντησαν; Εμείς άνθρωπο δεν προσκυνάμε· το Θεό προσκυνάμε. Και δεν ασπάσθηκαν την παντόφλα του. Μέχρι και σήμερα, όποιος πάει στη Ρώμη να δη τον πάπα, πρέπει να φιλήσει όχι το χέρι αλλά το πόδι του. Εμείς έχουμε συνήθεια να φιλάμε το χέρι των κληρικών και των μεγαλυτέρων· αλλά εκεί στη Ρώμη φιλάνε την παντόφλα του πάπα.»
Τελικά όλα τα μέλη της επιτροπής, υπέγραψαν την Ένωση των δύο εκκλησιών, εκτός μόνον ενός. Ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός δεν υπέγραψε την Ένωση.
Συγκεκριμένα:
«Στο τέλος ο πάπας, όταν είδε τα δύσκολα, χρησιμοποίησε βία. Τους έθεσε σε περιορισμό, τους άφησε νηστικούς μέρες ολόκληρες, τους τυράννησε. Τότε τα μέλη της επιτροπής, ο ένας κατόπιν του άλλου υποχώρησαν και άρχισαν να υπογράφουν την ένωσι. Μόνο ένας δεν υποχώρησε. Και αυτός ήταν ο Μάρκος ο Ευγενικός. Όταν ο πάπας έμαθε την άρνησί του, είπε· Αφού δεν υπέγραψε αυτός, «δεν κάναμε τίποτα». Δεν υπέγραψε, και κινδύνευσε τα μέγιστα τότε. Με δυσκολία κατώρθωσε να φύγη αβλαβής από τη Ρώμη και να επιστρέψη στην Πόλι. Όταν έφτασε, βγήκε ο λαός και τον υποδέχθηκε. Γιατί ήταν ήρωας. Έμεινε ανυποχώρητος, ένας αυτός εναντίον όλων.»
Όπως βλέπεις φίλε μου αναγνώστη, υπάρχει η ιστορία. Πόσοι από εμάς αυτά τα γνωρίζουμε; Πόσοι γνωρίζουμε τις διαφορές μας με τον Παπισμό;
«Μερικές είνε οι εξής: Εμείς στο βάπτισμα βυθίζουμε τον βαπτιζόμενο στην κολυμβήθρα· πρέπει να χωθή όλο το κορμί στο νερό, να μη μείνη τίποτε ασκέπαστο. Οι φράγκοι δεν βυθίζουν το σώμα· μόνο το ραντίζουν. Ένα αυτό. Το δεύτερο. Εμείς κοινωνούμε σώμα και αίμα του Χριστού μας. Αυτοί δίνουν μόνο «σώμα», την όστια όπως τη λένε. Τρίτον. Εμείς λέμε, ότι το Πνεύμα το άγιο εκπορεύεται εκ του Πατρός. Αυτοί προσθέτουν, ότι εκπορεύεται «και εκ του Υιού». Εμείς έχουμε το Χριστό αρχηγό μας. Αυτοί λένε, ότι ο πάπας έχει το «πρωτείο».»
Μπορούμε να κάτσουμε με τους Παππικούς που έκαναν τέτοιο κακό σε εμάς; Οι Ευρωπαίοι τότε δεν μας βοήθησαν. Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται και έρχονται να μας…”βοηθήσουν”. Αυτοί που είναι κάτω από την επιρροή του Πάπα, που μισεί την Ορθοδοξία, πιστεύεις φίλε μου ότι θα μας βοηθήσουν; Πιστεύεις ότι ο Οικουμενισμός, είναι κάτι καλό για την Ορθοδοξία;
Πιστεύεις ότι η ιστορία υπάρχει για να μην διδασκόμαστε από αυτήν; Πολλά πράγματα σήμερα τα κρύβουν από το ποίμνιο. Δεν τα τονίζουν για να μην χαλάσει το οικουμενικό κλίμα. Τίποτα όμως δεν μπορεί να μείνει για πολύ καιρό κρυφό. Την Ορθοδοξία και τα ματιά μας αδερφέ μου.
Κάτι τελευταίο για τον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό:
«Τιμούμε τον άγιο Μάρκο τον Ευγενικό. Γιατί αν δεν ήταν αυτός, εμείς τώρα θα ήμαστε φράγκοι. Αντιστάθηκε αυτός και κράτησε την ορθόδοξο πίστι, όπως παλαιότερα ο Μέγας Αθανάσιος. Οι παπικοί έλεγαν· Αν μπορής να μετακινήσης τον Όλυμπο, μπορείς να κλονίσης κι αυτόν από τις πεποιθήσεις του.»
Αποσπάσματα - Σημεία Καιρών
Akrovolistis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἡ ἐξαγορά κοστίζει κάτι παραπάνω ἀπό τριάκοντα ἀργύρια

«Στήν ἐποχή μας παρατηρεῖται οἱ πνευματικοί ἄρχοντες τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ νά παρουσιάζουν ἔντονη ἀσυνέπεια στόν λόγο καί στίς πράξεις τους . Ὅμ...