Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Τέλος χρόνου για το Ελληνικό χρέος στις 15 Ιουνίου;

Μάλλον στις 15 Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ δλδ οι ΗΠΑ θέλουν να μειωθεί το χρέος, ενώ η Γερμανία δεν το συζητάει καν, ειδικά τώρα που είναι σε προεκλογική περίοδο. Αν συμφωνήσει τώρα η Μέρκελ σε μείωση του Ελληνικού χρέους, θα καταποντιστεί στις εκλογές.
Όμως το ΔΝΤ από όσο φαίνεται θέλει μία τελική απόφαση από την Γερμανία για το αν θα μειώσει ή όχι το χρέος. Πιθανόν η Γερμανία θα αρνηθεί να το κάνει και το ΔΝΤ θα αποχωρήσει με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία του Ελληνικού προγράμματος.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
Άρθρο από Capital.gr: 
«Η "δέσμευση" Lagarde στις βαλίτσες Τσίπρα- Τέλος χρόνου για συμφωνία η 15η Ιουνίου»
Της Νίκης Ζορμπά
Μέτρα ύψους 4.9 δις περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, τα οποία αποτελούν σύμφωνα με τις κυβερνητικές προσδοκίες το "κλειδί" για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναχωρεί σήμερα από το Πεκίνο,φέροντας στις αποσκευές του την διαβεβαίωση της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι απαιτείται εδώ και τώρα λύση για το ελληνικό χρέος δια του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων και πως εάν δεν βρεθεί συμφωνία με την ΕΕ για "εφικτό δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το 2018", τότε το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η διαβεβαίωση αυτή είναι που αναζητούσε η ελληνική πλευρά, η οποία υπογραμμίζει την απάντηση Τσίπρα στην τοποθέτηση Λαγκάρντ: Εάν δεν συμμετάσχει το IMF, τότε δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα μέτρα.
Τούτων δοθέντων, στην Κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τη θέση που διατύπωσε η κ. Λαγκάρντ στο τετ α τετ της με τον πρωθυπουργό ενώ παράλληλα επιχειρούν αντεπίθεση στο ...σοκ και δέος που προκαλούν τα "ψιλά" γράμματα του πολυνομοσχεδίου, αποκαλύπτοντας μέτρα 14,5 δισ , τονίζοντας πως τα αντίμετρα ανέβηκαν στα 7,5 δισ ευρώ.
Το κατά Μαξίμου χρονοδιάγραμμα για συνολική συμφωνία και QE
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 18 Μαϊου θα ψηφιστεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου το πολυνομοσχέδιο.
Εκπλήξεις και αρνητικά απρόοπτα για τυχόν ανταρσίες από βουλευτές της κυβέρνησης έχουν αποκλειστεί σχεδόν από κυβέρνηση και κόμμα, επομένως σε εσωκομματικό επίπεδο, παρά τις γκρίνιες και τις επιφυλάξεις, επικρατεί νηνεμία.
Στο EWG που πραγματοποιείται σήμερα , αναμένουν να επικυρωθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την ελληνική πλευρά για την θεσμοθέτηση των συμφωνηθέντων  με το μεσοδιάστημα που θα ακολουθήσει έως τις 22/05, οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup, να θεωρείται ως αυτό που θα κρίνει… την παρτίδα του πόκερ, μεταξύ ΔΝΤ- Βερολίνου για το θέμα του χρέους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, ακόμη και αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε δεν "ανάψουν" το πράσινο φως στις 22/05 στη συνολική συμφωνία, το οριστικό κλείσιμό της, θα απέχει μόλις λίγες ημέρες.
Ανησυχία για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν υπάρχει από μαξιμινής πλευράς και τούτο γιατί ακόμη – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- δεν προλάβει η Ελλάδα τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ της 8ης Ιουνίου, θεωρούν βέβαιο ότι θα ενταχθεί στο QE,  κατά τη νέα συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου μηνός.
Άλλωστε, "τέλος χρόνου" θεωρείται για την Αθήνα, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, οπότε και με τα παρόντα δεδομένα θεωρείται βέβαιη η επίτευξη της συνολικής συμφωνίας και στα… χαρτιά.
Σημειώνεται, ότι πρόθεση της Κυβέρνησης , όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο "Κεφάλαιο", ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας "κι αν αυτό γίνει και με τη στήριξη της ΕΚΤ, τόσο το καλύτερο", αποσυνδέοντάς τη ουσιαστικά, από την ένταξη στο QE.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Προσκυνοῦμεν σου τά Πάθη, Χριστέ»

(Γραπτή ὁμιλία τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου μας κ. Συμεών πρός τούς Χριστιανούς τῆς Μητροπόλεώς μας κατά τόν Ἑσπερινό τῆς Ἀποκαθηλώσεως) «Πρ...