Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Facebook εναντίον ανθρωπότητας

Λίγες μέρες πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές, έγινε γνωστή μια είδηση που είτε δεν διαδόθηκε πολύ είτε δεν συγκίνησε κανέναν, κι έτσι περιορίστηκε κάπως στα ψιλά γράμματα της επικαιρότητας. Διέρρευσε ένας αριθμός εγγράφων από το αυστραλιανό παράρτημα της Facebook, που έδειχναν πως οι αλγόριθμοι του κοινωνικού δικτύου κατέτασσαν σε διαβαθμίσεις διάθεσης τους έφηβους χρήστες του, και, τη στιγμή που διέκριναν ότι οι νέοι βρίσκονταν στην πιο ευάλωτη κατάστασή τους, τους πρόβαλλαν τις κατάλληλες διαφημίσεις, καθώς τους θεωρούσαν πιο δεκτικούς στην αγορά καταναλωτικών αγαθών τα οποία θα τους κάνουν να αισθανθούν καλύτερα. Τα έγγραφα κάνουν λόγο για ένα δυναμικό 6,4 εκατομμυρίων μαθητών και νέων από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Σκεφτείτε τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους χρήστες του Facebook να έχουν φτάσει τα 1,85 δισεκατομμύρια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Facebook δεν αρνήθηκε ότι η πρακτική αυτή χρησιμοποιούνταν, αλλά υποσχέθηκε να είναι πιο προσεκτικό με τις μικρότερες ηλικίες.
Δεν είναι η μόνη περίπτωση, καθώς η εταιρεία πειραματίζεται διαρκώς με τρόπους που θα της επιτρέψουν να αλλάζει τη διάθεσή μας και να επηρεάζει τη γνώμη μας. Άλλωστε, μαζί με την Google ελέγχουν σχεδόν το 99 % της online διαφήμισης.
Το News Feed του Facebook έχει γίνει, κατά πολλούς, η πιο επιδραστική πηγή πληροφόρησης στην ιστορία του πολιτισμού. Βαρύγδουπο; Ίσως, αλλά μάλλον δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο ίδιος ο Zuckerberg έγραψε ένα μανιφέστο 5.700 λέξεων εξηγώντας ότι το όραμά του για το Facebook ήταν αρχικά να συνδέσει τους ανθρώπους, αλλά πλέον είναι να αποτελέσει την κοινωνική ραχοκοκκαλιά της ανθρώπινης κοινότητας, να παρέχει στήριξη, ενημέρωση και βήμα σε όλους. Θα πρέπει να προσέξει πολύ από εδώ και πέρα πώς θα κινηθεί. Γιατί στη θεωρία καλό είναι να έχεις φίλους και βήμα έκφρασης, αλλά όταν τα όρια ξεπεραστούν και το κοινό το συνειδητοποιήσει, ο Mark θα χάσει 2 δισεκατομμύρια φίλους.
Απόσπασμα - pcmag.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι λοιπόν η προσευχή κάτι αναγκαίο και πρωταρχικό στη ζωή μας

Μελέτημα 8ο «Η σωτηρία του ανθρώπου εξαρτάται από την προσευχή, γιατί τον ενώνει με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος είναι ενωμένος με τον Θεό, εί...