Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Η επιστολή που αποκάλυψε το Spiegel και οι φόβοι ότι αναζητούνται προσχήματα για μπλοκάρισμα της εκταμίευσης

Η επιστολή που αποκάλυψε το Spiegel και οι φόβοι ότι αναζητούνται προσχήματα για μπλοκάρισμα της εκταμίευσης
Επιστολή - «Βόμβα» έστειλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν σχετικά με την αξιοπιστία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Spiegel. Η επιστολή αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την πορεία της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και της λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Γίνεται φανερό ότι η γερμανική πλευρά είναι εκείνη που βάζει ένα νέο «αγκάθι» για το χρέος, με το ΔΝΤ να διαμηνυεί πως σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. 
Με βάση λοιπόν την επιστολή του Βερολίνου στην Κομισιόν για την ΕΛΣΤΑΤ που αναφέρει "πως είναι αδιανόητο η βοήθεια δισ. ευρώ να καταβάλλεται στη βάση λανθασμένων μαθηματικών στοιχείων" και πως "τα εξωραϊσμένα στατιστικά στοιχεία ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση", διεγείρονται έντονα οι φόβοι ότι αναζητούνται νέα προσχήματα προκειμένου να μπλοκαριστεί η εκταμίευση της δόσης και να δημιουργηθεί ένα νέο ασφυκτικό πλαίσιο.
Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα. «Δεν νοείται, οι χώρες - δανειστές να προετοιμάζουν το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο, ανέφερε σε επιστολή του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Τόμας Στέφεν», σημειώνεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για την ελάφρυνση του χρέους με την επισήμανση ότι «μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια γρήγορη εκταμίευση της επόμενης δόσης και μια ελάφρυνση χρέους μπορούν να υλοποιηθούν»
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν δύο σενάρια, το αισιόδοξο και το απαισιόδοξο.
«Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο των Ευρωπαίων το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειώνεται σταδιακά, έτσι ώστε να έρθει σε έναν μέσο όρο 2,6% μέχρι το 2060. Στη συνέχεια, όταν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σε πραγματικά επίπεδα ετησίως κατά 1,3%, το 2060 το ποσοστό του χρέους θα μπορεί να φτάσει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 49% του ΑΕΠ.
Στο απαισιόδοξο σενάριο του ΔΝΤ (μόνο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα και μόνο 1% ανάπτυξη) το ποσοστό του χρέους μέχρι το 2060 θα ανέλθει στο 226%», αναφέρει.
Πίσω από τα διαφορετικά σενάρια, ενυπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και για την ικανότητα της χώρας να φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου: απόδοση σε απλή γλώσσα

ΚΟΝΤΑΚΙΟ (προοίμιο) Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ως λυτρωθείσα των δεινών, ευχαριστήρια, αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε, αλλ’ ως ...