Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω covid - Bαθαίνει το χάσμα, στο κόκκινο και η Ελλάδα

Οι χειρότερες παραβιάσεις παρατηρήθηκαν στη Σερβία - Στο κόκκινο και η Ελλάδα

Η πολιτική προσέγγιση της Ευρώπης στην πανδημία του κορωνοϊού έχει βαθύνει το χάσμα Ανατολής-Δύσης, σύμφωνα με ανάλυση του Guardian.
Πέντε από τις 18 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν καταγράψει σημαντικές παραβιάσεις των διεθνών δημοκρατικών ελευθεριών από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Varieties of Democracy (V-Dem), σε σύγκριση τις 12 χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν πιο πιθανό να στραφούν σε καταχρηστικά μέτρα επιβολής, παραπληροφόρηση και μεροληπτικά μέτρα, με τη συνηθέστερη παραβίαση να είναι οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, στον χάρτη του Guardian για την δημοκρατικές παραβιάσεις με αφορμή την πανδημία, η Ελλάδα απεικονίζεται στο κόκκινο, μαζί με χώρες όπως η Πολωνία και η Σερβία.

Οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται την πανδημία

Η ανάλυση του Guardian αποκάλυψε επίσης πώς ορισμένες κυβερνήσεις της ανατολικής κεντρικής Ευρώπης με ιστορικό υπονόμευσης δημοκρατικών αρχών έχουν εκμεταλλευτεί την πανδημία για να διαδώσουν περαιτέρω αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Στη Σλοβενία, η κυβέρνηση έθεσε οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς σε ΜΚΟ και άλλαξε την περιβαλλοντική νομοθεσία στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Από τις 23 Ιουνίου 2021, η χώρα προστέθηκε στη λίστα παρακολούθησης χωρών που αντιμετωπίζουν ταχεία επιδείνωση στις πολιτικές ελευθερίες.
Το πολωνικό κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης που αναστέλλει το δικαίωμα εκπομπής σήματος του TVN, του κύριου ιδιωτικού δικτύου της Πολωνίας, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης.
Το επίπεδο κινδύνου για τις δημοκρατικές ελευθερίες της Πολωνίας είναι περισσότερο από τριπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παράλληλα με την Ουγγαρία και την Πολωνία, σημαντική επιδείνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων παρατηρήθηκε στη Σερβία, την Τουρκία και τη Σλοβενία ​​από το 2010.
Ενώ τα δημοκρατικά καθεστώτα παρέμειναν μάλλον σταθερά στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, τέσσερις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετατοπίστηκαν από φιλελεύθερες δημοκρατίες σε «αυτοκρατίες», σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem.
Δύο άλλες – η Ουγγαρία και η Σερβία – πέρασαν από τη δημοκρατία στην απολυταρχία.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σημαίνουν οι ύμνοι «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται…» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον”

Δύο από τα πιο γνωστά τροπάρια της Μ. Εβδομάδας είναι τα «Ιδού, ο Νυμφίος έρχεται» και «Τον νυμφώνα Σου βλέπω». Ποια είναι όμως η σημασία το...