Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Για το θέμα της "ομολογίας" εκ του ασφαλούς με σκοπό την δόξα των ανθρώπων και ποιά πρέπει να είναι η αντίδραση των πιστών!

https://eugenikos.blogspot.com/

agiosioannisprodromos.blogspot

Εκ του ιστολόγιου: Δυστυχώς, ενώ ζούμε σε μία εποχή που στο διαδίκτυο, μπορούμε να διαβάσουμε (να διαβάσουμε, όχι να ακούσουμε, το διάβασμα μας δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρωθούμε καλύτερα), τα όσα μας έχουν πει (γράψει) οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας, εμείς προτιμούμε να διαβάζουμε και να ερμηνεύουμε μόνοι μας το Ευαγγέλιο.

Πως θα μπορέσουμε μόνοι μας, με το σκοτισμένο μας νου, από τα πάθη μας, τις επιθυμίες μας, τις προσκολλήσεις μας, να καταλάβουμε την Αλήθεια; Θα το ερμηνεύσουμε ή θα το παρερμηνεύσουμε και θα οδηγηθούμε στην πλάνη, προσαρμόζοντάς το, στις αδυναμίες μας;

Οι Άγιοι Πατέρες αποτελούν τους αυθεντικούς ερμηνευτές του Λόγου του Θεού. Φωτισμένοι με το Άγιο Πνεύμα, ερμηνεύουν το Ευαγγέλιο. Έτσι μαθαίνει κάποιος το πραγματικό νόημα του Ευαγγελίου, είτε του είναι αρεστό, είτε όχι. Όμως μέσα από τα ΑγιοΠατερικά κείμενα, καταλαβαίνει και ποιος μιλάει πραγματικά Χριστιανικά Ορθόδοξα και ποιος κάλπικα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί, είτε είναι κληρικοί, είτε θεολόγοι, είτε αυτό που λέμε «άνθρωποι της Εκκλησίας», που αυτά που λένε, δε συμβαδίζουν με τον ερμηνευτικό χαρακτήρα των ΑγιοΠατερικών κειμένων. Ειδικά στις ημέρες που η πλάνη κοντεύει να αποτελέσει τον κανόνα, η ανάγνωση των Αγιο – Πατερικών κειμένων είναι αναγκαία στο μέγιστο βαθμό.

Αν αγαπητοί τη στιγμή που υπάρχουν τα κείμενα των Αγίων μας Πατέρων, πάμε μόνοι μας να ερμηνεύσουμε το Ευαγγέλιο, τότε αυτό αποτελεί εγωισμό και αλαζονεία. Νομίζουμε πως εμείς, χωρίς την πνευματική και σωματική (αδιάληπτη προσευχή και μεγάλη νηστεία) άσκηση που έκαναν οι Άγιοί Πατέρες, το δόσιμό τους ψυχικά και σωματικά στον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό, μπορούμε καλύτερα να καταλάβουμε και να τηρήσουμε σωστά, όσα γράφονται στο Ευαγγέλιο. Είναι σαν ένας μαθητής που δεν ξέρει από οδήγηση, να θέλει μόνος να μάθει, χωρίς να έχει δίπλα του τον δάσκαλο που θα του μάθει να οδηγεί σωστά.

Σε αυτό το κενό που έχουμε πολλοί από εμάς (στη σωστή ερμηνεία του Ευαγγελίου), «πατάνε» πολλοί εντός και εκτός Ορθοδόξου Εκκλησίας και περνάνε τα δικά τους πλανεμένα μηνύματα της Νέας Εποχής. Μηνύματα εκκοσμίκευσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, μηνύματα αρεστά στον κόσμο (το κοσμικό φρόνημα της ύλης και των παθών), αλλά όχι στον Τριαδικό Θεό.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, που όπου τους συμφέρει αναφέρονται σε κάποια από όσα έχουν πει οι Άγιοι Πατέρες της Ορθοδοξίας μας, για να στηρίξουν τα όσα αστήρικτα υποστηρίζουν.

Όταν ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης μας έχει πει, αλλά το βλέπουμε και σε όλους τους Αγίους μας, πως ο ιερέας δεν πρέπει να κόβει τις τρίχες από τα μαλλιά του και τα γένια γιατί όταν έγινε ιερέας το Άγιο Πνεύμα πήγε και στην ψυχή αλλά και στο σώμα του και σήμερα βλέπουμε ιερείς με περιποιημένα μαλλιά και αντί για γένια, περιποιημένα μούσια, πόσο λέτε να θέλουν πολλοί να μιλάνε Αγιο-Πατερικά; Ή πόσο θέλουν (κάποιοι εντός και εκτός Ορθοδόξου Εκκλησίας) οι πιστοί να διαβάζουν τα όσα μας είπαν οι Θεοφώτιστοι Άγιοί μας Πατέρες;

Κοντά στα όσα μας έχουν πει οι Άγιοι Πατέρες. Εκτός αν γνωρίζουμε καλύτερα από εκείνους.

Α.Η. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αληθώς Ανέστη! (Αγ. Ιωάννης Χρυσόστομος)

Η πλάνη πάντα αυτοκαταστρέφεται και, παρόλο που δεν το θέλει, στηρίζει σε όλα την αλήθεια. Πρόσεξε: Έπρεπε ν’ αποδειχθεί ότι ο Χριστός πέθαν...