Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Πολλές είναι οι ενέδρες που στήνει ο διάβολος

52. Είπε επίσης: «Πολλές είναι οι ενέδρες που στήνει ο διάβολος. Με τη φτώχεια δεν μπόρεσε να κλονίσει την ψυχή; Παρουσιάζει τα πλούτη για να την δελεάσει. Με την καταφρόνια και τους εμπαιγμούς δεν έφερε αποτέλεσμα: Προβάλλει τον έπαινο και τη δόξα. Με την υγεία νικήθηκε; Αρρωσταίνει το σώμα. Μη μπορώντας λοιπόν να εξαπατήσει με τα ευχάριστα μέσα, επιχειρεί να εκτροχιάσει την ψυχή με τις αθέλητες δυσκολίες. Κατόπιν θείας παραχωρήσεως φέρνει στον άνθρωπο βαρύτατες αρρώστιες (πρβλ. Ιώβ 2, 5-10), με σκοπό να μικροψυχήσει μέσα σ’ αυτές τις δοκιμασίες και να θολώσει η αγάπη του για τον Θεό. Ακόμη και με υψηλό πυρετό καταβασανίζει το σώμα και με ακατάσχετη δίψα το ταλαιπωρεί.

Αν λοιπόν τα υφίστασαι αυτά επειδή είσαι αμαρτωλός, να ‘χεις υπόψιν σου πάντα την μελλοντική κόλαση και το αιώνιο πυρ και τις τιμωρίες της κρίσεως και δεν θα ολιγωρήσεις για τα παρόντα. Να χαίρεσαι μάλιστα, που σε επισκέφθηκε ο Θεός και να έχεις στα χείλη σου πάντοτε το ευλογημένο ρητό: Με παιδαγώγησε ο Κύριος με διάφορες δοκιμασίες αλλά δεν με παρέδωσε στον θάνατο [Παιδεύων ἐπαίδευσέ με ὁ Κύριος καὶ τῷ θανάτῳ οὐ παρέδωκέ με] (Ψαλμ. 117, 18). Ήσουν σιδερένιος αλλά με τη φωτιά διώχνεις τη σκουριά.

Αν, αντίθετα, αρρωστήσεις, ενώ είσαι δίκαιος, προχωρείς από τα μεγάλα στα μεγαλύτερα. Είσαι χρυσός; Περνώντας όμως μέσα από τη φωτιά, θα γίνεις πιο δόκιμος. Σου δόθηκε υπηρέτης του Σατανά να σου ταλαιπωρεί τη σάρκα (Β΄ Κορ. 12, 7); Να αγάλλεσαι. Δες με ποιον εξομοιώθηκες: έγινες άξιος της μερίδας του Παύλου.

Δοκιμάζεσαι με πυρετό και ταλαιπωρείσαι με το ρίγος; Η αγία Γραφή λέει: Περάσαμε μέσα από φωτιά και νερό, αλλά μας έβγαλες σε αναψυχή [διήλθομεν διὰ πυρὸς καὶ ὕδατος, καὶ ἐξήγαγες ἡμᾶς εἰς ἀναψυχήν] (Ψαλμ. 65, 12). Σε βρήκε το πρώτο; Περίμενε το δεύτερο.

Επιδιώκοντας την αρετή κραύγαζε τα ρήματα του αγίου Δαβίδ που λέει: Φτωχός και πονεμένος είμαι εγώ [πτωχὸς καὶ ἀλγῶν εἰμι ἐγώ] (Ψαλμ. 68, 30). Και μ’ αυτό το ζευγάρι των θλίψεων θα γίνεις τέλειος. Γιατί διαβεβαιώνει: Μέσα στη θλίψη, έδωσες άνεση στην καρδιά μου [ἐν θλίψει ἐπλάτυνάς με] (Ψαλμ. 4, 2). Μ’ αυτά τα γυμνάσματα συμφέρει να ασκούμε τις ψυχές μας, γιατί βλέπουμε να στέκει ο εχθρός απέναντί μας».

Απόσπασμα από το βιβλίο: Το Μέγα Γεροντικόν, Τόμος Β΄. εκδ. Ιερό Ησυχαστήριο «Το Γενέσιον της Θεοτόκου».

Μπορείτε να διαβάσετε και τα υπόλοιπα αποφθέγματα των Πατέρων εδώ: Το Μέγα Γεροντικόν.

greekdownloads.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Εδώ στη Δύση ζούμε σε έναν ανόητο παράδεισο ο οποίος µπορεί να χαθεί, και πιθανώς θα χαθεί σύντομα» (π. Σεραφείμ Ρόουζ)

~ Ο π. Σεραφείµ είχε πάντα υπόψη του την προφητεία του διορατικού γέροντα Ιγνατίου του Χαρµπίν της Μαντζουρίας, ο οποίος το 1930 είχε πει: ...