Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Αρνηταί του κοσμικού πνεύματος

Τού πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Οι χριστιανοί πρέπει να είναι προσεκτικοί στις κοινωνικές τους εκδηλώσεις και να μη ακολουθούν επιπόλαια τη νοοτροπία των κοσμικών ή να αποδέχονται τις θεωρίες τους για τη ζωή. Ποτέ επίσης δεν πρέπει να εμπιστεύονται τα όσα βλέπουν και ακούν από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατεδαφίζουν την παράδοση της Εκκλησίας και περιφρονούν τις εντολές του Ευαγγελίου. Οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι εχθρικοί πρός κάθε ηθικό και άγιο. Έχουν βαθιά άγνοια ακόμα και για τα στοιχειώδη της πνευματικής ζωής.

Γι’ αυτό τα όσα λένε είναι ρηχά και παράλογα. Αυτό το διαπιστώνουμε, όταν σχολιάζουν διάφορα γεγονότα, που έχουν κάποια σχέση με την Εκκλησία. Τα δικά τους κριτήρια δεν έχουν ομοιότητα με τα κριτήρια των χριστιανών. Επαληθεύεται ο λόγος του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης ότι κανένας «δέν θα βρεί τις ίδιες γνώμες για τα ίδια πράγματα ανάμεσα σε αυτούς που ζούν κατά τις επιταγές του κόσμου και σε όσους είναι πάνω από τον κόσμο (δηλ. τους χριστιανούς)».

Οι κοσμικοί επαινούν και προβάλλουν πρόσωπα που δεν έχουν καμιά αρετή, αντίθετα είναι βυθισμένα στην αμαρτία, ενώ για τους ενάρετους δεν βρίσκουν καμιά λέξη να πούν. Τη θεωρούν υποτιμητική και για τους ίδιους την αναφορά σε εκείνους. Όταν όμως αναφέρονται σε κάποιο σκάνδαλο και όταν ακόμα δεν είναι αποδεδειγμένο, είναι πληθωρικοί στις κρίσεις και υπερβολικοί στις περιγραφές, αρκεί να πετύχουν την εξουθένωση του πιθανού σκανδαλοποιού και την κατακραυγή της κοινωνίας.

Εμείς οι χριστιανοί μιλάμε για ηθική κι εκείνοι εγκωμιάζουν τους ανήθικους. Εμείς μιλάμε για αυτάρκεια και ελεημοσύνη κι εκείνοι θαυμάζουν τους πλούσιους που δεν έχουν αγάπη. Εμείς μιλάμε για ταπείνωση κι εκείνοι υποκλίνονται στους υπερήφανους και στους ισχυρούς της πολιτικής εξουσίας. Εμείς μιλάμε για αρετές και πνευματικά αγαθά κι εκείνοι επαινούν την πονηριά και την κακία. Εμείς ελπίζουμε στην αιώνια ζωή κι εκείνοι έχουν μόνο γήινες φιλοδοξίες. Εμείς τη ζωή μας τη θεωρούμε πρόσκαιρη, ενώ εκείνοι ξεχνούν το θάνατο.

Για μας η γή είναι αποικία, ενώ η μητρόπολή μας είναι στον ουρανό. Για εκείνους υπάρχει μόνο η γή. Εμείς μιλάμε για την καθαρότητα της ψυχής κι εκείνοι επιλέγουν την αθλιότητα. Εμείς αγαπούμε τους εχθρούς μας κι εκείνοι μας κατηγορούν γι’ αυτό. Εμείς αγωνιζόμαστε υπέρ του Χριστού κι εκείνοι τον αρνούνται. Όλα αυτά και πολλά άλλα, που δεν έχουν τελειωμό, συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Ζούμε σε μία δύσκολη εποχή, γι’ αυτό η εγρήγορση είναι αναγκαία προκειμένου να καταπολεμήσουμε την αμαρτία και νά κρατήσουμε την πίστη ανεπηρέαστη. Οι ίδιοι να παραμένουμε άξιοι ομολογητές και θερμοί υποστηρικές των όσων διδάσκει και προσφέρει αδιάκοπα στους ανθρώπους η Εκκλησία μας.

Και θα το πετύχουμε αυτό, όταν αποβάλλουμε το κοσμικό φρόνημα και ενστερνιστούμε το εκκλησιαστικό φρόνημα, που συνάμα είναι και μαρτυρικό.

Εφημερίδα Ορθόδοξος Τύπος

http://aktines.blogspot.com/2023/09/blog-post_817.html#more

synaxipalaiochoriou.blogspot

Εκ του ιστολόγιου: Να ενστερνιστούμε το Εκκλησιαστικό Φρόνημα, όπως εκφράζεται από το Ευαγγέλιο και ερμηνεύεται από τους θεοφώτιστους Αγίους Πατέρες της Ορθοδοξίας μας και όχι από μεταπατερικούς – εκμοντερνιστές της Ορθοδοξίας που επιδιώκουν την Εκκοσμίκευσή της για να συμπίπτει με το πνεύμα της Νέας Εποχής της Παγκοσμιοποίησης (ένα τεχνοκρατικό και απάνθρωπο οικονομικό σύστημα, μία θρησκεία, ένα νόμισμα και ο άνθρωπος να είναι στην ταυτότητά του ένας αριθμός). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"O σημερινός ἄνθρωπος ἔχει κατ’ ἐξοχήν ἀνάγκη ἀπό τήν προσευχή"

« Τελειώνοντας, στὸ θέμα τῆς προσευχῆς θὰ ἤθελα νὰ πῶ, ὄτι ὁ σημερινὸς ἄνθρωπος ἔχει κατ’ ἐξοχὴν ἀνάγκη ἀπὸ τὴν προσευχὴ,  γιὰ νὰ μπορεῖ νὰ ...