Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Τέμπη: Ένας χρόνος από τη σιδηροδρομική τραγωδία - Μνημόσυνο για τα θύματα – Πένθιμα 57 φορές θα χτυπήσουν οι καμπάνες των ναών

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 28/2, από την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς.
Το σιδηροδρομικό δυστύχημα συνέβη στις 28/2/2023 στις 23:21, όταν ο επιβατικός συρμός Intercity 62, που μετέφερε πάνω από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Τα δύο τρένα, κινούνταν στην ίδια γραμμή για πολλά χιλιόμετρα και περισσότερο από 12 λεπτά.
Πέρασε ένας χρόνος από τότε και οι στιγμές που βίωσαν επιζήσαντες της τραγωδίας συγκλονίζουν, ενώ οι συγγενείς ζητούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη.
Στο μεταξύ, αναμένεται η διαβίβαση της δικογραφίας της υπόθεσης στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία ολοκλήρωσε προ ημερών της εργασίες της.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή, Β. Κόκκαλης, ζήτησε την πρόσβαση των μελών της εξεταστικής επιτροπής στη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή Λάρισας και τη «τη συσχέτιση της δικογραφίας, που απεστάλη από την προηγούμενη εβδομάδα από τον εφέτη-ανακριτή, την πρόσβαση, δηλαδή, όλων των μελών της εξεταστικής επιτροπής στην δικογραφία των Τεμπών, και την παράταση τουλάχιστον για μία εβδομάδα στην κατάθεση των πορισμάτων (των κομμάτων)».
Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική επιτροπή αποφάσισε ότι στις 8 Μαρτίου τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τα πορίσματά τους και αυτά να συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.
«Δεδομένη θεωρείται η στήριξή μας στους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη», «πρέπει να χυθεί άπλετο φως και να υπάρξει η ταχύτερη και δικαιότερη δυνατή κρίση, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες εκεί, όπου υπάρχουν. Πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα σε όσα έχει υποσχεθεί» διαμηνύει η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη.
Ξεκαθαρίζει δε, πως «η κυβέρνηση δεν ενήργησε, ούτε νομοθέτησε με στόχο τη συγκάλυψη του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη».
Σημειώνεται ότι για συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης, κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μνημόσυνο στο τόπο της τραγωδίας

Το ετήσιο μνημόσυνο θα τελέσουν στις 12 το μεσημέρι οι οικογένειες των 57 θυμάτων στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.
Οι οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν να μην παραστούν στην τελετή αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων, ενώ σε απόσταση από τον τόπο της τελετής, θα υπάρξει ειδικά προκαθορισμένος χώρος για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Πένθιμα θα ηχήσουν οι καμπάνες στις εκκλησίες

Όλοι οι ναοί να προβούν σε 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες, ως ένδειξη τιμής και σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος, σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προς όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και προς όλες τις Μητροπόλεις.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023, Μ. Καρυστιανού με ανάρτησή της ενημέρωσε ότι ο σύλλογος έκανε σχετικό αίτημα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ,η οποία το έκανε αποδεκτό.
Έτσι, η εγκύκλιος που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, προβλέπει ότι σήμερα στις 10 το πρωί οι καμπάνες θα χτυπήσουν 57 φορές, μια για κάθε ψυχή που χάθηκε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

Εκ του ιστολόγιου: Ο Θεός να αναπαύσεις τις ψυχές που χάθηκαν και να δίνει δύναμη, υπομονή και κουράγιο στις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ἀφαίρεση Ἐσταυρωμένου καί ἀπό τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό Ἀθηνῶν;

Σέ φωτογραφία τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ τῶν Ἀθηνῶν λείπει ὁ Ἐσταυρωμένος καί ὁ Σταυρός Του. Ἀφαιρέθηκε καί ἐάν ναί, πότε καί γιά ποιόν...