Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Σχετικά με τη φιλοξενία ο Κύριος είπε

11. Σχετικά με τη φιλοξενία ο Κύριος είπε:

«Όποιος δέχεται εσάς, δέχεται εμένα. Κι όποιος δώσει σ’ έναν απ’ αυτούς τους άσημους, ένα ποτήρι κρύο νερό, θα λάβει την αμοιβή του». «Ελάτε οι ευλογημένοι απ’ τον Πατέρα μου, κληρονομήστε τη βασιλεία που σας έχει ετοιμαστεί από την αρχή του κόσμου».

Και: «Όταν κάνεις γεύμα ή δείπνο μην καλείς τους φίλους σου ούτε τους συγγενείς σου. Αντίθετα, κάλεσε φτωχούς, κουτσούς, ανάπηρους και θα είσαι μακάριος». «Όποιος έχει δύο χιτώνες, ας δώσει τον ένα σ’ αυτόν που δεν έχει, κι όποιος έχει τρόφιμα, ας κάνει το ίδιο». «Καλύτερο είναι να δίνεις, παρά να παίρνεις».

Και ο Απόστολος λέει: «Μην ξεχνάτε τη φιλοξενία». «Με τέτοιες θυσίες ευχαριστείται ο Θεός».

«Όποιος μοιράζει τα αγαθά του με τους άλλους, να το κάνει με απλότητα και όποιος μοιράζει τις ελεημοσύνες να το κάνει με καλοσύνη» κ.ε. Επίσης «όποιος σπέρνει με φειδώ, θα έχει λίγη σοδειά, κι όποιος σπέρνει απλόχερα, η σοδειά του θα είναι άφθονη. Ο καθένας ας δίνει χωρίς να στενοχωριέται ή να αναγκάζεται, γιατί ο Θεός αγαπάει αυτόν που δίνει με ευχαρίστηση». «Γιατί, όταν υπάρχει η προθυμία, η προσφορά είναι ευπρόσδεκτη με όσα έχει κανείς κι όχι με όσα δεν έχει». Και: «Δεν θέλω να σε αναγκάσω να μου κάνεις αυτό το καλό προτιμώ να το κάνεις με τη θέληση σου».

Απόσπασμα από το βιβλίο: Το Μέγα Γεροντικόν, Τόμος Α΄. εκδ. Ιερό Ησυχαστήριο «Το Γενέσιον της Θεοτόκου».

greekdownloads.wordpress 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψυχικά Ωφέλιμα: "Να αποφεύγεις να διαβάζεις τις διδασκαλίες των αιρετικών"

«Να αγωνίζεσαι με την προσευχή, τα δάκρυα και τις νηστείες και να αποφεύγεις να διαβάζεις τις διδασκαλίες των αιρετικών» Αγ. Ισαάκ ο Σύρος ...