Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Πως η Ε.Ε. αυτοπαγιδεύτηκε και δεν μπορεί να μειώσει το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος. Με απλά λόγια.

Φίλε μου, σήμερα υπάρχει μία διαφωνία μεταξύ του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. για το αν το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος είναι βιώσιμο. Τι σημαίνει αν είναι «βιώσιμο»; Σημαίνει, αν μπορεί η Ελλάδα να το αποπληρώσει. Το Δ.Ν.Τ. λέει ότι είναι τόσο μεγάλο που η Ελλάδα, δεν μπορεί να το αποπληρώσει, το αντίθετο υποστηρίζει η Ε.Ε.
Με απλά λόγια πως φτάσαμε σε αυτή τη διαφωνία και γιατί αυτή η διαφωνία, μπορεί να μας στείλει σε μία Άτακτη Χρεοκοπία; Το Δ.Ν.Τ., πηγαίνει και δανείζει χώρες των οποίων το χρέος το θεωρεί βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο το χρέος της χώρα που ζητά τη βοήθεια του ΔΝΤ, το τελευταίο δεν την δανείζει, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην πάρει τα χρήματά του πίσω.
Το σκεπτικό αυτό είναι απλό. Ποιος από εμάς θα δάνειζε σε κάποιον που χρωστάει πολλά λεφτά; Λίγοι θα το έκαναν, γιατί θα είχαν τον κίνδυνο να χάσουν τα λεφτά τους.
Το 2010 όταν η χώρα δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε τη βοήθεια της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Εδώ κρύβεται όλο το πρόβλημα που σήμερα προκύπτει. Η Ε.Ε. ζήτησε ή συγκατάθεσε με την Ελληνική κυβέρνηση στο να έρθει το ΔΝΤ, όχι γιατί ήθελε την τεχνογνωσία του όπως λένε.
Η Ε.Ε. έβαλε το ΔΝΤ στην Ελληνική οικονομική κρίση, γιατί κάποιος έπρεπε να κάνει τον κακό. Η Ε.Ε. επειδή έχει (θεωρητικά) αρχές αλληλεγγύης, δεν μπορούσε να φερθεί σκληρά σε έναν κράτος – μέλος της που ήταν η Ελλάδα. Έτσι τον ρόλο αυτόν, τον έδωσε στο ΔΝΤ. Το Δ.Ν.Τ. ανέλαβε λοιπόν να κάνει τον κακό, τον σκληρό της παρέας. Βέβαια στην πορεία τον σκληρό τον έκανε και η Γερμανία.
Για να μας δανείσουν στο τρίτο μνημόνιο τα κράτη της Ε.Ε., έβαλαν ως όρο να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης και το Δ.Ν.Τ. λόγω της τεχνογνωσίας του. Έτσι πήγαν οι κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. και ζήτησαν από τα κοινοβούλιά τους, να εγκρίνουν το νέο δάνειο προς την Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο που είναι περίπου 80 δις.
Από εδώ και πέρα τα κράτη της Ε.Ε. μας δανείζουν μόνον ΑΝ συμμετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ. Αν τώρα η Ε.Ε. μας μειώσει το Δημόσιο Χρέος όπως το ΔΝΤ ζητάει, θα πρέπει η κυβερνήσεις των κρατών της Ε.Ε. να πάνε στα κοινοβούλιά τους και να ψηφίσουν, την μείωση αυτή. Τα λεφτά όμως που θα μας «κουρέψουν» θα είναι για τα κράτη αυτά ζημία. Θα πρέπει να τα ζητήσουν οι κυβερνήσεις των Κρατών – Μελών της Ε.Ε. από τους…..ψηφοφόρους τους, λέγοντας ότι θα πληρώσουν παραπάνω φόρους, για την Ελλάδα.
Αυτό όπως καταλαβαίνεις φίλε μου, έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος για τους πολιτικούς των κρατών μελών της Ε.Ε. και για αυτό δεν συμφωνούν με το ΔΝΤ να μας μειώσουν το χρέος. Από την άλλη όμως, αν δεν συμφωνήσουν να μειωθεί το χρέος μας, τότε αυτό από το ΔΝΤ θα θεωρηθεί μη βιώσιμο και το τελευταίο θα αποχωρήσει από το Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
Αν όμως αποχωρήσει, όπως έγραψα παραπάνω, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν μπορούν να μας δανείσουν!! Έτσι φίλε μου υπάρχει ο κίνδυνος αν φύγει το ΔΝΤ να μείνουμε χωρίς δανειοδότηση και να χρεοκοπήσουμε άτακτα.
Η Ε.Ε. που μας έφερε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης, δεν μπορεί να τα βρει τώρα μαζί του γιατί θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος (είναι και περίοδος εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) και εμείς μπορεί να μείνουμε στο αέρα που λένε.
Βέβαια και αν μείνει τελικά το ΔΝΤ, οι όροι που βάζει για «μεταρρυθμίσεις» θα δώσουν την χαριστική βολή στην Ελληνική Οικονομία.
Κατά τη γνώμη μου, μονά – ζυγά, είμαστε χαμένοι και είναι ζήτημα μηνών, να βιώσουμε μία άτακτη χρεοκοπία με συνέπειες ίσως και εθνικές και όχι μόνον οικονομικές. Εννοώ για κάποια πρόκληση σοβαρή από την Τουρκία. Μία χώρα και επίσημα χρεοκοπημένη, με κοινωνικές εντάσεις, πολιτικά ασταθής, στην παρούσα φάση θα είναι μία ευκαιρία για την Τουρκία, να της επιτεθεί.
Βέβαια ως Ορθόδοξοι χριστιανοί, ξέρουμε ότι αυτό θα είναι το μοιραίο λάθος της Τουρκίας.
Akrovolistis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

+Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Ζερβάκος Η Εκκλησία δέχεται κάθε αμαρτωλό που μετανοεί

Ουδέποτε να απελπισθείς. Να μετανοείς, αν αμαρτήσεις και να ζητάς το έλεος του Θεού λέγοντας την σύντομη προσευχή: Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ τ...