Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Άγιος Γέροντας Παΐσιος: "Γέροντα, υπάρχει, περίπτωση να μη με ακούει ο Θεός όταν Του ζητάω να με βοηθήσει να απαλλαγώ από ένα πάθος;"

- Γέροντα, υπάρχει, περίπτωση να μη με ακούει ο Θεός όταν Του ζητάω να με βοηθήσει να απαλλαγώ από ένα πάθος;
- Τι Βάαλ είναι ο δικός μας Θεός; Ο Θεός ακούει και μας βοηθάει. Ίσως να μην νοιώθεις την βοήθειά Του, αιτία όμως δεν είναι ο Θεός, αλλά εσύ η ίδια που διώχνεις τη βοήθειά Του με την υπερηφάνεια.
Αν δεν υπάρχει κίνδυνος να το πάρουμε πάνω μας και να υπερηφανευθούμε, είναι αδύνατο να μη βοηθήσει ό Θεός. Ο Καλός Θεός θέλει νά απαλλαγούμε από τα πάθη μας, αλλά, άν έχουμε υπερηφάνεια ή προδιάθεση περηφανείας, δεν μας βοηθάει νά άπαλλαγόυμε, γιατί θά νομίζουμε ότι τό κατορθώσαμε χωρίς την δίκη Του βοήθεια.
Γι" αυτό, όταν παρακαλούμε τόν Θεό με όλη την καρδιά μας νά μας βοηθήσει νά άπαλλαγούμε άπό ένα πάθος και δεν μας βοηθάει, πρέπει αμέσως να καταλάβουμε ότι πίσω άπό αυτό τό πάθος κρύβεται άλλο μεγαλύτερο, και αυτό εϊναι ή υπερηφάνεια. Επειδή δηλαδή δεν βλέπουμε την υπερηφάνεια, αφήνει ό Θεός νά παραμένει τό πάθος που βλέπουμε, π.χ. ή γαστριμαργία, ή φλυαρία, ό θυμός κ.λπ., γιά νά ταπεινωνόμαστε.
Όταν σιχαθούμε πια τα πάθη μας άπό τις συνεχείς πτώσεις μας, γνωρίσουμε την αδυναμία μας και ταπεινωθούμε, τότε μας βοηθάει ό Θεός και ανεβαίνουμε δυό-δυό τα πνευματικά σκαλιά.
από το βιβλίο: «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ τόμος Ε σελ 30»  (ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ – ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τον νυμφώνα σου βλέπω (Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης)

«Tον νυμφώνα Σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ· λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, Φωτοδότα και σώ...