Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Βάλε ένα τέλος στην παιδική εργασία αποφεύγοντας αυτές τις 7 μεγάλες εταιρείες.

Φίλε μου, υπάρχει ηθική στην επιχειρηματικότητα; Οι αριστεροί ίσως πούνε ότι δεν υπάρχει, αφού όταν η επιχειρηματικότητα ασκείται από ιδιώτες είναι ντε φάκτο κάτι το κακό. Για εμένα μπορεί να υπάρξει ηθική στην επιχειρηματικότητα. Το θέμα είναι ποιος θα την οριοθετήσει και θα την ελέγξει.
Ο Νεοφιλελευθερισμός λέει ότι η αγορά πρέπει να είναι ελεύθερη και να αυτορυθμίζεται. Αυτό περιλαμβάνει και το θέμα της ηθικής στην επιχειρηματικότητα; Θα μου πεις, στην παιδική εργασία εννοείται ότι δεν τίθεται θέμα ελευθερίας της αγοράς, αλλά θέμα νομικό. Δηλαδή οι ανήλικοι δεν πρέπει να εργάζονται και πολύ περισσότερο τα παιδιά.
Και όμως κάποιες μεγάλες Πολυεθνικές όπως θα διαβάσεις στο άρθρο που ακολουθεί, δεν νοιάζονται για την ηλικία των εργαζομένων. Νοιάζονται ασφαλώς για το εργατικό κόστος, το οποίο στην προσπάθειά τους να το ελαχιστοποιήσουν, χρησιμοποιούν παράνομα μέσα.
Όμως σταματάνε μόνον εδώ; Είναι ας πούμε ηθικό, θεμιτό, να μολύνουν το περιβάλλον, να μην τηρούν κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους, να μην πληρώνουν στην Κίνα ας πούμε υπερωρίες, να δίνουν μεροκάματα ακόμη και σε ενήλικες, πολύ χαμηλά, να τους βάζουν να εργάζονται για δώδεκα (12) ώρες τη μέρα χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα, να τους έχουν να εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας;
Βέβαια αυτά τα παραπάνω μπορείς να τα συναντήσεις και σε επιχειρήσεις μικρομεσαίες. Εκεί όμως μπορεί να υπάρξει πολύ ευκολότερα, επιβολή προστίμων και απαγορεύσεις.
Στις πολυεθνικές μπορεί να γίνει το ίδιο; Νομίζω ότι στο νεοφιλελευθερισμό η ηθική τελικά είναι κάτι που ορίζεται από τις πολυεθνικές και όχι από τα κράτη.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα; Οι περισσότεροι την απολαμβάνουν με μεγάλη ευχαρίστηση, αγνοώντας βασικές πληροφορίες για το προϊόν που καταναλώνουν, όπως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει παραχθεί.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Nestle και άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας ήρθαν αντιμέτωπες με μηνύσεις επειδή χρησιμοποιούν παιδιά – σκλάβους στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.
Στο πλαίσιο έρευνας που διεξήχθη από τη Fair Trade Hellas, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας ΔΕΝ πληρούν οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ παγκοσμίως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επωμίζονται μεγάλα κέρδη, τη στιγμή που οι μικροί παραγωγοί κακάο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η οικολογική καταστροφή λόγω των βλαβερών και πολύ τοξικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη.
Και ενώ τα παιδιά του “αναπτυγμένου” κόσμου απολαμβάνουν την γλυκιά γεύση της, η πραγματικότητα για τα παιδιά στην Αφρική μόνο πίκρα κρύβει.
Σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, η βιομηχανία σοκολάτας κατηγορείται ότι συγκαλύπτει την εκμετάλλευση και εργασία μικρών παιδιών.
Παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών ή και πολύ μικρότερα, ζουν παγιδευμένα και εργάζονται σε απομονωμένες φάρμες κυρίως της Δυτικής Αφρικής, όπου αναγκάζονται να δουλεύουν από 80 έως 100 ώρες την εβδομάδα. Συχνά, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τα αφεντικά τους.
Οι μεγάλες εταιρείες, αν και έχουν δεσμευτεί ότι θα λάβουν μέτρα για να σταματήσει η παιδική εργασία στις φυτείες τους, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με το πρόβλημα.
“Αυτή τη στιγμή, καμία μεγάλη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας δεν εγγυάται ότι το κακάο, που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, δεν προέρχεται από παιδική εργασία”, εξηγεί η Elizabeth Jardim, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Green America”, για τα δικαίωματα των καταναλωτών και το ηθικό εμπόριο.
“Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν ξεκινήσει προγράμματα σχετικά με την προώθηση της βιωσιμότητας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την παιδική εργασία με διάφορους τρόπους, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πίεση των καταναλωτών.”, αναφέρει η Jardim.
Σημαντικός μοχλός πίεσης των εταιρειών είναι οι καταναλωτές με τη δύναμη που διαθέτουν. Aς απαιτήσουμε όλοι από τις παρακάτω μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας να αναλάβουν δράση, ώστε να μπει ένα τέλος στην παιδική εργασία:
Hershey
Mars
Nestle
ADM Cocoa
Godiva
Fowler’s Chocolate
Kraft
Δείτε περισσότερα για τις δράσεις που έχουν αναλάβει οι εταιρείες στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας και κατά πόσο επιτυγχάνουν τους στόχους πατώντας εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

««Eν τω κόσμω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμο»»

Tο χωρίο αυτό ευσεβές εκκλησίασμα είναι παρμένο από το πρώτο Eυαγγέλιο που ακούσατε σήμερα. Eίναι οι αποχαιρετιστήριες λέξεις που είπε ο Kύρ...