Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ολλανδία, η βασίλισσα της φοροδιαφυγής

Τα ΜΜΕ φίλε μου, δεν θα πούνε πράγματα που φυσικά και είναι γνωστά, αλλά δεν συμφέρει στην Ελίτ να μαθευτούν στο ευρύ κοινό. Δεν συμφέρει να μαθευτεί ποιοι φοροδιαφεύγουν κατά πολλά δις ευρώ ή δολάρια.
Θα δεις πως μεγάλες πολυεθνικές ενώ δραστηριοποιούνται για παράδειγμα στην Πορτογαλία, τα κέρδη τους δεν φορολογούνται εκεί, αλλά στην…. Ολλανδία!
Βέβαια η νόμιμη αυτή φοροδιαφυγή έχει γίνει με την βοήθεια των Πολιτικών που αντί να ψηφίζουν νόμους υπέρ των πολιτών, ψηφίζουν υπέρ αυτών των οικονομικών μεγαθήριων που συνθλίβουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αλλά ταυτόχρονα χωρίς να πληρώνουν τους φόρους τους στη χώρα που δραστηριοποιούνται, τα κράτη ζητάνε τα λεφτά αυτά από ποιον;
Από τον συνεπή φορολογούμενο πολίτη. Συνήθως από τον μισθωτό και τον συνταξιούχο που δεν μπορούν να αποκρύψουν εύκολα τα εισοδήματά τους.
Και που καταλήγουμε έτσι; Σε μία κοινωνία όπου θα πρέπει να μάθουμε να φοροδιαφεύγουμε και όποιος δεν μπορεί να πληρώνει αυτός για τους άλλους;
Θα παραθέσω αποσπάσματα.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> 
«Υπενθυμίζουμε δε μία αναφορά στο θέμα από το παρελθόν (πηγή), σύμφωνα με την οποία η τεράστια «φοροαποφυγή» εκ μέρους των πολυεθνικών δεν αντιμετωπίζεται από καμία χώρα – αφού σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν το «χρηματοπιστωτικό κτήνος», ασχολούμενες μόνο με τη φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες «διώκουν» και κλείνουν κατ’ εντολή και προς όφελος των πολυεθνικών.»
«Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, περίπου 200 πολυεθνικές εταιρείες ίδρυσαν στο Βέλγιο (με πρωτοβουλία φυσικά της χώρας), τα παραπάνω κέντρα – σκοπός των οποίων ήταν ο συντονισμός των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων των μητρικών εταιρειών τους!
Η προσέλκυση τους έγινε από την πρωτεύουσα της Ευρώπης, η οποία πρότεινε τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών κερδών τους, μέσω ενός μικρού ποσοστού φορολόγησης επί των εξόδων λειτουργίας τους.
Τελικό αποτέλεσμα ήταν η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών κερδών των 207 εγκατεστημένων εκεί πολυεθνικών εταιρειών, ύψους περίπου 5 δις €, με μόλις 73 εκ. € – κάτι που σημαίνει πως ο φορολογικός συντελεστής ήταν μόλις 1,36%.
Η γερμανική Volkswagen, για παράδειγμα, είχε 81 εκ. € κέρδος από το γραφείο του Βελγίου το 2003, προερχόμενο προφανώς από άλλες χώρες – πλήρωσε δε μόλις 87.000 € φόρο (φορολογικός συντελεστής 0,1%).
Η βασίλισσα όμως τη νόμιμης φοροδιαφυγής δεν είναι ούτε το Βέλγιο, ούτε το Λουξεμβούργο – αλλά η Ολλανδία.»
«Στη νότια πλευρά του Άμστερνταμ, στο σταθμό «Amstel», έχουν τη φορολογική έδρα τους πάνω από 2.000 πολυεθνικές επιχειρήσεις – μεταξύ των οποίων η Danone, η Saab και η Gazprom, τα γραφεία των οποίων ευρίσκονται σε ένα κτίριο, χωρίς καμία απολύτως επιγραφή στην είσοδο του.
Το όνομα τους δεν βρίσκεται ούτε στα γραμματοκιβώτια του κτιρίου
 – παρά το ότι η έδρα τους είναι ουσιαστικά ένα γραμματοκιβώτιο
(πηγή: Spiegel).»
«Συνεχίζοντας, μία σειρά μεγαθηρίων, όπως η σουηδική IKEA, η ημικρατική ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία Eni, η αμερικανική Walmart, καθώς επίσης οι 17 από τους 20 ισχυρότερους ομίλους, όσον αφορά το τζίρο τους στη χρεοκοπημένη Πορτογαλίαμεταφέρουν και φορολογούν τα κέρδη τους στην Ολλανδία.»
«Είναι εύλογο δε το ότι, τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα των κρατών επιβαρύνουν τους φορολογουμένους Πολίτες τους – οι οποίοι εξισορροπούν τις διαφορές.»
«Ολοκληρώνοντας, μόνο το ύψος των μερισμάτων των πολυεθνικών, τα οποία εισέρρευσαν στην Ολλανδία για να (μην) φορολογηθούν εκεί, αυξήθηκαν μεταξύ των ετών 2004 και 2012 από 13,1 δις € στα 72,7 δις € – υπερπενταπλασιάσθηκαν δηλαδή, προς όφελος της Ολλανδίας και εις βάρος ολόκληρου του υπόλοιπου πλανήτη.»
«Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να χαιρόμαστε ιδιαίτερα, όταν ακούγονται μεγάλα λόγια εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων, πόσο μάλλον από το ΔΝΤ, σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής, με την καταπολέμηση της διαφοράς κοκ. – επειδή η «καμπάνα χτυπάει» κυρίως για τα αδύναμα θύματα και όχι για τους θήτες. Οι τελευταίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους καταστάσεις – ενώ έχουν τον τρόπο τους να βοηθούνται από την Πολιτική, διαφθείροντας την μεταξύ άλλων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Περί Πνευματικού πατρός...

''Είναι αναγκαίο, αδελφοί, ο καθένας σας να έχει πνευματικό πατέρα και να προσέρχεται σ’ αυτόν με πίστη και να ταπεινώνεται ενώπιόν ...