Κυριακή 9 Απριλίου 2017

«ΟΠΛΟ» ΤΩΝ ΧΑΚΕΡΣ Ο ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΤΑ SMARTPHONES

ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΧΑΚΑΡΕΤΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ;
«Το 2016 ήταν «η χρονιά των χάκερς». Μία από τις χειρότερες περιόδους σε ό,τι αφορά τις κυβερνο-επιθέσεις παγκοσμίως, με τους κράκερς να στήνουν διαδικτυακές παγίδες και να εξαπλώνουν κακόβουλα προγράμματα, έχοντας ως επιθετικό εργαλείο «οτιδήποτε συνδέεται στο ίντερνετ». Με άλλα λόγια τα κινητά, τα τάμπλετ και τα λάπτοπ που χρησιμοποιούμε όλοι για καθετί στην καθημερινότητά μας, διευκόλυναν και συνεχίζουν αδιανόητα να βοηθούν τους χάκερς, λειτουργώντας ως κλειδί στο «σπάσιμο» κωδικών, την καταστροφή δικτύων και τη διασπορά ιών.»
ΔΗΜΟΣΙΑ WI-FI: Η «ΑΘΩΑ» ΑΠΕΙΛΗ
«Η σύνδεση σε δημόσιο wi-fi (αεροδρομίων, εστιατορίων, καφετεριών, μπαρ, ξενοδοχείων κτλ) επιτρέπει ακόμα και σε έναν χάκερ με βασικές γνώσεις, να διαβάσει όλα τα e-mail του χρήστη, τα στοιχεία του αποστολέα και του παραλήπτη, κάθε συνομιλία στα μηνύματα που έχουν αποθηκευθεί στο τηλέφωνο, στις εγκατεστημένες εφαρμογές των social media, τη συχνότητα των συνομιλιών, όλο τον τηλεφωνικό κατάλογο, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, την τοποθεσία του και κάθε άλλο επαγγελματικό ή προσωπικό αρχείο». Πολύ απλά, τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη έχουν πλέον βρεθεί στην κυριότητα του χάκερ, ενώ όταν επιστρέψει στην εργασία του και συνδεθεί στο δίκτυο με το smartphone ή το λάπτοπ του, ο χάκερ δύναται να κινηθεί ανενόχλητος στο σύστημα του οργανισμού.
«Επιπλέον οι αδυναμίες των ανοιχτών δικτύων παρέχουν τη δυνατότητα σε έναν χάκερ να αλλάζει το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτεται ο χρήστης και να τον χειραγωγεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο χρήστης να κατεβάζει και να εγκαθιστά προγράμματα που ανοίγουν ηλεκτρονικές «πόρτες», αναφέρει η Bitdefender. Από την πλευρά τους, μελετητές της αμερικανικής εταιρείας ερευνών στον τομέα της Πληροφορικής, Gartner, τονίζουν ότι «οι άνθρωποι είναι τόσο εθισμένοι στα κινητά τους και το ίντερνετ, που παραβλέπουν κάθε προειδοποιητικό μήνυμα παραβίασης ασφαλείας που ενδέχεται να αναδυθεί στην οθόνη. Πατούν ασυναίσθητα «ακύρωση» (cancel) και αδημονούν να συνδεθούν στη σελίδα που επιθυμούν, προβάλλοντας μηδενική αντίσταση στις διαδικτυακές απειλές».
«ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ» (ALLOW ACCESS)
Ένα απλό κλικ σε ενοχλητικές pop-up διαφημίσεις ή στις φράσεις «Να επιτρέπεται η πρόσβαση» και «Αποδοχή και Εγκατάσταση» την ώρα που κατεβάζουμε ταινίες και μολυσμένες εφαρμογές είναι αρκετό για να επιτύχει ο χάκερ τον στόχο του. Κακόβουλα προγράμματα εγκαθίστανται στις συσκευές μας διαλύοντας τα δεδομένα ή «τρέχουν» αθόρυβα κατασκοπεύοντας κάθε κίνησή μας. «Απαιτείται πάντα η χρήση του VPN ως δίκτυ ασφαλείας κάθε φορά που συνδεόμαστε στο διαδίκτυο. Ένα anti-malwareπρόγραμμα για κινητά/τάμπλετ/λάπτοπ είναι το λιγότερο που πρέπει να εγκατασταθεί στη συσκευή, ενώ η αξιοποίηση της κρυπτογράφησης στις μνήμες αποθήκευσης δεδομένων των φορητών συσκευών, μειώνει την πιθανότητα υποκλοπής απόρρητων πληροφοριών των χρηστών» συμβουλεύει η Bitdefender.
Αποσπάσματα - protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ελλαδικές ψήφους το Κόσσοβο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης- αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο: Θα δημιουργήσει προηγούμενο με την αποσχιστική οντότητα, το κατοχικό καθεστώς

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (2Δ) χαιρετάει την εκπρόσωπο της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη (Δ), κατά τη διάρκεια της σύγκλησης του Ε...