Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Χωρίς μαντίλα η Ανγκελα Μέρκελ στη Σαουδική Αραβία

Η γερμανίδα καγκελάριος ταξίδεψε για επαφές με τον μονάρχη του -πλούσιου σε κοιτάσματα πετρελαίου- βασιλείου. Νούμερο 1 σε όλον τον πλανήτη είναι το γεγονός ότι αψήφησε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που ισχύει για τις γυναίκες εκεί
Οταν είχε γνωστό ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, όλοι αναρωτήθηκαν για το εάν θα φορούσε μαντίλα, όπως προστάζει ο προαιώνιος ενδυματολογικός κώδικας σε αυτή τη χώρα.
Για την ακρίβεια, επιβάλλεται ένας ενδυματολογικός κώδικας στους δημόσιους χώρους, απαιτώντας από τις γυναίκες να φορούν μακρύ ένδυμα και να καλύπτουν τα μαλλιά τους. Επίσης, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν ασυνόδευτες και να οδηγούν.
Οπως θα δείτε και πιο κάτω στο σχετικό βίντεο, η γερμανίδα καγκελάριος κατέβηκε από το αεροσκάφος που τη μετέφερε, ενώ κατά την άφιξή της στην Τζέντα την υποδέχθηκε ο βασιλιάς Σαλμάν, αλλά και κορυφαίοι αξιωματούχοι του (συντηρητικού) ισλαμικού βασιλείου.
Και όσον αφορά σε αυτό που όλοι περίμεναν, η Μέρκελ - και πολύ σωστά - δεν κάλυψε τα μαλλιά της. Αυτό, άλλωστε, είχαν κάνει η Χίλαρι Κλίντον, η Μισέλ Ομπάμα και πρόσφατα και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Εκείνη, μάλιστα, είχε δηλώσει πως ήλπιζε ότι με αυτή την κίνησή της θα ενέπνεε τις καταπιεσμένες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.
Από την πλευρά της, η Μέρκελ ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μπούρκα στη Γερμανία, χαρακτηρίζοντάς τη «μη αποδεκτή στη χώρα μας». Και αυτά δεν αποτελούν λόγια του αέρα-φθηνές δηλώσεις. Την περασμένη εβδομάδα η Μπούντεσταγκ ενέκρινε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει στις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, στη Δικαιοσύνη και στις ένοπλες δυνάμεις να καλύπτουν πλήρως τα πρόσωπά τους. Μπούρκα και νικάμπ θα απαγορεύονται για συγκεκριμένα επαγγέλματα, βάσει νόμου ο οποίος αναμένεται να επικυρωθεί κι απ’ την Ανω Βουλή.
Η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, αναφέρθηκε και στα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη θανατική ποινή, οι μπλόγκερς και όσοι άλλοι επιθυμούν να είναι πολιτικά ενεργοί πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται» δήλωσε η ίδια.
Στο καθαρά πολιτικό κομμάτι, η γερμανίδα ηγέτιδα αναμένεται να πιέσει τους Σαουδάραβες να κάνουν περισσότερα για την υποδοχή προσφύγων στη χώρα τους και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες από μουσουλμανικές χώρες.
Μετά τη Σαουδική Αραβία - την οποία η Γερμανία προμηθεύει με όπλα - η Μέρκελ θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πάντα χωρίς μαντίλα…
ΥΓ. Για την Ιστορία, η Ελενα Κουντουρά είχε επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία με κανονική στολή, όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο των Σαουδαράβων (δείτε εδώ εικόνες). Οταν ρωτήθηκε σχετικά, γιατί απαρνήθηκε το δικαίωμά της ως γυναίκα να ντύνεται όπως συνηθίζει και σίγουρα να μην καλύπτει το κεφάλι της με μαντίλα, είχε πει ότι το έκανε για να τιμήσει τους οικοδεσπότες της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είναι λοιπόν η προσευχή κάτι αναγκαίο και πρωταρχικό στη ζωή μας

Μελέτημα 8ο «Η σωτηρία του ανθρώπου εξαρτάται από την προσευχή, γιατί τον ενώνει με τον Θεό. Όταν ο άνθρωπος είναι ενωμένος με τον Θεό, εί...