Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

BofA: Μην βιάζεστε! Τίποτα δεν έχει τελειώσει για την Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να κατέληξε σε μια κατ' αρχήν τεχνική συμφωνία το πακέτο μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει κόμη, όπως σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch σε νέο της note για την Ελλάδα.
Η συμφωνία έχει αυξήσει τις ελπίδες ότι θα βρεθεί λύση στο σημερινό πρόβλημα με το ελληνικό πρόγραμμα, και η αποφυγή των σεναρίων κινδύνου (όπως το default το καλοκαίρι) είναι εφικτή. Πράγματι, πολλοί βλέπουν ότι το Eurogroup της 22ας Μαΐου είναι η καθοριστική ημερομηνία.
Ενώ η BofA συμφωνεί ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, τονίζει ότι είμαστε ακόμα μακριά από μια επιτυχημένη λύση.
Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αν και δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός κίνδυνος ακόμη, δεδομένης της μικρής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, οι εκπλήξεις είναι πάντα πιθανές.
Δεύτερο και πιο σημαντικό, είναι το το "πολιτικό μέρος" της συμφωνίας το οποίο εξακολουθεί να λείπει και το οποίο είναι απαραίτητο για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση.
Όπως έχει δηλώσει ο Σόιμπλε, απαιτείται η συμμετοχή του ΔΝΤ για οποιεσδήποτε εκταμιεύσεις. Και αυτό απαιτεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μαζί με τον προσδιορισμό των στόχων του προϋπολογισμού για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα.
Η BofA εξακολουθεί να εκτιμά ότι το να συμφωνηθούν τα σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα πείσουν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ δύσκολο ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.
Έτσι εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα χρειαστεί μία λύση "όπως-όπως" το καλοκαίρι καθώς τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν προτού γίνουν καλύτερα για την Ελλάδα.
Ελευθερία Κούρταλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου: απόδοση σε απλή γλώσσα

ΚΟΝΤΑΚΙΟ (προοίμιο) Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια, ως λυτρωθείσα των δεινών, ευχαριστήρια, αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε, αλλ’ ως ...