Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

H μεγαλύτερη αδικία στον πλανήτη

Apple μόλις ανακοίνωσε ότι, λόγω των αυξημένων κερδών της, έχει συγκεντρώσει μετρητά ύψους 250 δις δολαρίων. Πρόκειται για αμύθητο ποσό, μεγαλύτερο από την χρηματιστηριακή αξία μεγάλων εταιρειών και των αποθεμάτων που έχουν σε συνάλλαγμα  η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς μαζί!
Τα μετρητά της εταιρείας διπλασιάστηκαν τα προηγούμενα 4 χρόνια. Τους τελευταίους  3 μήνες του 2016, μάζευε 3,6 εκατ. $ την ώρα!. Η επιτυχία της Apple οφείλεται στα πρωτοπόρα προϊόντα της, ιδίως το iphone. Όμως, όπως και οι άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες συγκεντρώνει τον πλούτο της σε εξωχώριες εταιρίες, αποφεύγοντας να πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο τους φόρους που της αναλογούν.
Θα περίμενε τουλάχιστον κανείς ότι πληρώνει φόρους για τα κέρδη που πραγματοποιεί σε άλλες χώρες, αλλά ούτε αυτό συμβαίνει. Η επίτροπος της Κομισιόν M. Βεστάγκερ επέβαλλε πέρυσι ένα θηριώδες πρόστιμο 13 δις ευρώ (συν οι τόκοι) στην Apple, η οποία παρανόμως πιστώνει όλες τις ευρωπαϊκές της πωλήσεις στη θυγατρική της στην Ιρλανδία, όπου η φορολογία των επιχειρήσεων είναι χαμηλή. Έτσι το 2014 η Apple  έφτασε να πληρώνει μόνο 0.005% φόρο επί των κερδών της.
Με τέτοιους τρόπους μια μόνο εταιρεία καταφέρνει καταφέρνει να συγκεντρώνει μετρητά που αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας. Όπως φυσικά και με την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων. Στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ένας Κινέζος φοιτητής, επικρατούν συνθήκες εργασίας που θυμίζουν 19ο αιώνα.
Η διαδεδομένη  στρατηγική φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών δημιουργεί τεράστια κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Στις ΗΠΑ η φτώχεια οδήγησε στην εκλογή του Τραμπ, στην Ευρώπη στην επιβολή μέτρων λιτότητας και στην  άνοδο της ακροδεξιάς. Δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη και λειτουργία της δημοκρατίας αν οι μεγάλες εταιρείες θησαυρίζουν φοροδιαφεύγοντας ασυστόλως, με την ανοχή και την συνενοχή του πολιτικού συστήματος.  Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αγιασμένη επανάσταση (Φ. Κόντογλου)

Η Ελληνική Επανάσταση είναι η πιο πνευματική επανάσταση που έγινε στο κόσμο. Είναι αγιασμένη. Η επανάσταση γίνεται τις περισσότερες φορές ...