Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Η ΕΕ έτοιμη για ρήξη με τις ΗΠΑ: Γιατί αλλάζει το κλίμα σε σχέση με τις κυρώσεις στη Ρωσία, οι φόβοι για το σενάριο καταστροφής

Πώς και γιατί αλλάζει το κλίμα σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία στις κοινωνίες της Γηραιάς Ηπείρου

Ο πληθωρισμός, μια καταστροφική επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης και η προοπτική της οικονομικής ύφεσης δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συνεχίσουν να βοηθούν στην Ουκρανία υπό τη σημαία των ΗΠΑ και της οδηγούν να επεργάζονται σενάρια απεμπλοκής τους....

Οι επικριτές της άνευ ετέρου σύμπλευσης με τις ΗΠΑ, πολλοί εξ αυτών με γνώση της διαπλοκής των οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου, αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και παρακολουθούν τη σταδιακή μεταστροφή της κοινής γνώμης στο ζήτημα που προκαλείται τόσο από την κόπωση που προκαλείται από το σημαντικό οικονομικό πλήγμα - το οποίο οι ΗΠΑ βεβαίως δεν υφίστανται - αλλά και από τη βαθιά ανησυχία για την εξέλιξη της γεωπολιτικής σύγκρουσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022.

Οι πολιτικές διαφωνίες

Μεταξύ αυτών που άσκησαν κριτική αυτή την εβδομάδα ήταν ο Jeremy Corbyn, πρώην επικεφαλής των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Gerhard Schröder, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. και η Marine Le Pen, η αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Γαλλία.
Σε αυτήν τη λίστα μπορούμε να προσθέσουμε διαφορετικούς αντιπάλους της στάσης της Δύσης, όπως τον Viktor Orban, πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Giuseppe Conte, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που βοήθησε στην ανατροπή του Mario Draghi και την Alice Schwarzer, η κυρίαρχη μορφή του γερμανικού φεμινισμού.
Εκτός από τον Orban, βέβαια, καμία από αυτές τις πολιτικές προσωπικότητες δεν κατέχει κυβερηνικό θώκο.

Η γερμανική περίπτωση

Εξαιρετικά ζωτικής σημασίας, κατά τη γνώμη μου, ήταν οι παρατηρήσεις τον Ιούνιο του Jens Plötner, συμβούλου διεθνούς του Olaf Scholz, του σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου της Γερμανίας.
Δήλωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη μελλοντική σχέση της Δύσης με τη Ρωσία παρά στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Η ψυχραιμία στη Γερμανία, την ατμομηχανή της οικονομίας της ΕΕ, δεν περισσεύει καθώς εξαρτάται στενά από τα ρωσικά καύσιμα και μπορεί να υποστεί συντριπτική ζημία επειδή πλησιάζει ο ευρωπαϊκός χειμώνας.

Η ρωσική στρατηγική ανάλυση

Σε μία εξαιρετική ανάλυση για το Carnegie Endowment for Worldwide Peace, ο Sergey Vakulenko περιγράφει το θέμα:
Στο πλαίσιο της στρατηγική της Ρωσίας, η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια ακραία οικονομική και πολιτική κριση εντός του χειμώνα είτε ια οδηγηθούν κακήν κακώς σε εκεχειρία, ικανοποιώντας μια σειρά από απαιτήσεις του Κρεμλίνου για την Ουκρανία και άρση των κυρώσεων.

Και εντός των ΗΠΑ

Επιπροσθέτως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πολιτική συγκυρία και την κοινή γνώμη εντός των ΗΠΑ, χωρίς το ναυτικό των οποίων η Ουκρανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
Η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια εξασθένισης.
Οι εντάσεις με την Κίνα αυξάνονται.

Οι ενδιάμεσες εκλογές απέχουν μόλις τρεις μήνες και οι Ρεπουμπλικάνοι, πολλοί με την υποστήριξη του Donald Trump, διεκδικούν σημαντικές εκλογικές νίκες

bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η αγιασμένη επανάσταση (Φ. Κόντογλου)

Η Ελληνική Επανάσταση είναι η πιο πνευματική επανάσταση που έγινε στο κόσμο. Είναι αγιασμένη. Η επανάσταση γίνεται τις περισσότερες φορές ...