Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Άγιος Τύχων του Ζαντόνσκ. [Πορεία προς τον Ουρανό]. Ενός εστι χρεία

6. Ενός εστι χρεία

Τα λόγια «Ἑνός ἐστι χρεία» (Λουκ. 10, 42), αδελφέ μου, τα απευθύνει σε όλους ο Σωτήρας μας.

Πολλοί χριστιανοί ενδιαφέρονται και αγωνίζονται άλλοτε για τούτο κι άλλοτε για κείνο το πράγμα. Συχνά όμως, ούτε κι οι ίδιοι ξέρουν τι κάνουν. Έχοντας υπόψη του αυτές τις ανώφελες και μάταιες μέριμνες ο Κύριος, λέει σε όλους μας: «Ἑνός ἐστι χρεία». Ποιο είναι αυτό το ένα; Η αιώνια σωτηρία.

Αυτή είναι η πρώτιστη χριστιανική επιδίωξη. Αυτή πρέπει να είναι η πρώτιστη μέριμνα των χριστιανών. Μας χρειάζονται φυσικά ή τροφή, το ρούχο, το σπίτι και τ’ άλλα αναγκαία για την παρούσα ζωή, αφού άλλωστε προσευχόμαστε για αυτά στον ουράνιο Πατέρα «τόν ἄρτον ἡμῶν τόν ἐπιούσιον δός ἡμῖν σήμερον».

Όμως είναι τόσο απαραίτητη η αιώνια σωτηρία, ώστε χωρίς αυτήν είναι όλα τ’ άλλα μηδέν «τί γὰρ ὠφελεῖται ἄνθρωπος, ἐὰν τὸν κόσμον ὅλον κερδήσῃ, τὴν δὲ ψυχὴν αὐτοῦ ζημιωθῇ;» (Ματθ. 16, 26). Τίποτα δεν ωφελείται, εντελώς τίποτα, όταν δεν εξασφαλίσει τη σωτηρία του.

Τι θα κερδίζαμε αν κατακτούσαμε όλο τον κόσμο, αλλά χάναμε τη ζωή μας; Προσέχουμε την πρόσκαιρη ζωή μας περισσότερο από κάθε τι, ακόμα κι από τη αιώνια ζωή. Αυτό όμως που είναι πολυτιμότερο απ’ όλο τον κόσμο, αυτό κυρίως πρέπει να φροντίζουμε.

Σε κάθε άνθρωπο πρώτιστη απασχόληση είναι το επάγγελμα του. Στον δικαστή να δικάζει, στον γεωργό να καλλιεργεί τη γη, στον έμπορο να εμπορεύεται, στον βοσκό να βόσκει τα ζώα του, στον δάσκαλο να διδάσκει, κ.ο.κ. Στον χριστιανό το σπουδαιότερο καθήκον είναι να ευαρεστεί με την πίστη και τα έργα του τον Θεό, ελπίζοντας να λάβει απ’ Αυτόν την αιώνια ζωή. «Ἑνός ἐστι χρεία».

Αδελφέ μου, δεν πλαστήκαμε για την πρόσκαιρη, αλλά για την αιώνια ζωή. Με το άγιο Βάπτισμα αναγεννηθήκαμε για την αιώνια ζωή. Ο λόγος του Θεού μάς προσκάλεσε στην αιώνια ζωή. Ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, ήρθε στον κόσμο, έπαθε και θανατώθηκε, για ν’ απολαύσουμε εμείς την αιώνια ζωή. Είδες πόσο ακριβά πλήρωσε ο Θεός τη σωτηρία μας! Πρέπει λοιπόν και σ’ εμάς η πρώτη φροντίδα να είναι γι’ αυτή.

Ο σατανάς προσπαθεί να μας την αρπάξει και να μας καταστρέψει αιώνια. Δεν πρέπει λοιπόν κι εμείς να κοιμόμαστε, αλλά να περιφρουρούμε αυτόν τον θησαυρό.

Βλέπουμε όμως, και θλιβόμαστε, ότι πολλοί χριστιανοί δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτή τη σπουδαιότατη υπόθεση. Κοιτάζουν να ευαρεστούν όχι το Θεό, αλλά τον κόσμο. Κοιτάζουν επίσης να ικανοποιούν τα πάθη τους.

Όλοι αυτοί και οι όμοιοι τους θεωρούν μηδαμινό το θησαυρό της αιώνιας σωτηρίας, που μας προσφέρθηκε με τόσους πόνους και παθήματα και θάνατο, «θάνατον δέ σταυροῦ», τα οποία θέλησε να υποστεί ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, για χάρη μας. Έτσι και Αυτόν τον «παθόντα καί ταφέντα» τον περιφρονούν.

Στους σύγχρονους χριστιανούς σπουδαίο και μεγάλο πράγμα φαίνεται το ν’ απολαμβάνουν τιμές και δόξες, πλούτη και πολυτέλειες. Τελευταία τους σχεδόν απασχόληση έχουν την αιώνια σωτηρία, αυτό δηλαδή για το οποίο είπε ο Κύριος «ἑνὸς ἐστι χρεία» αυτό που πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα.

Ακούστε και οι αμαρτωλοί κι εσείς οι ευλογημένοι χριστιανοί! Η αιώνια σωτηρία εδώ κερδίζεται κι εδώ χάνεται. Ας το βάλουμε καλά μέσα στο νου μας, αγαπητοί.

Αδελφέ μου αμαρτωλέ, θυμήσου τις υποσχέσεις που δώσαμε στο Θεό όταν βαπτιστήκαμε, και μετανόησε, για να μη φανείς παραβάτης μπροστά του.

Θυμήσου την ώρα του θανάτου και μετανόησε, για να μη φύγεις απ’ αυτόν τον κόσμο χωρίς την ελπίδα της σωτηρίας.

Θυμήσου τη φοβερή Κρίση του Χριστού και μετανόησε, για να μην εμφανιστείς εκεί με τις αμαρτίες σου.

Θυμήσου τη γλυκύτητα της αιώνιας ζωής και την πίκρα του παντοτινού θανάτου, και γύρισε στο Θεό, κινώντας την ευσπλαχνία του με τα δάκρυα της μετάνοιας, για να σου ανοίξει τις πύλες του ελέους και της αιώνιας βασιλείας Του.

«Κύριε ὁ Θεὸς τῶν δυνάμεων,
ἐπίστρεψον ἡμᾶς
καὶ ἐπίφανον τὸ πρόσωπόν σου,
καὶ σωθησόμεθα» (Ψαλμ. 79, 9).

Μπορείτε  να διαβάσετε τα υπόλοιπα κεφάλαια του βιβλίου εδώ: Πορεία προς τον Ουρανό.

greekdownloads.wordpress 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Μη διστάσεις λοιπόν και συ αδελφέ μου, όταν ως άνθρωπος πέσεις σε κάποιο αμάρτημα, να ζητήσεις τη συγχώρεση από τον Κύριό μας"

« Κατά την παραβολή του Κυρίου Ιησού, όταν ο Τελώνης μπήκε στο ναό και ταπεινός και συντριμμένος ζήτησε συγχώρεση λέγοντας ・ « Θεέ μου, λυπ...