Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Computing έχει αίμα στα χέρια

Στο Communications του ACM, ο καθηγητής του Rice University και πρώην αρχισυντάκτης του CACM, κ.Moshe Y. Vardi δεν μασάει τα λόγια του στο Computing, You Have Blood on Your Hands!“.

Υποστηρίζει ότι οι ακούσιες συνέπειες της ανόδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των φορητών υπολογιστών έφεραν τη διακίνηση μίσους σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και μια παγκόσμια κρίση ψυχικής υγείας των νέων.

Πώς η τεχνολογία που θεωρούσαμε τόσο ‘cool' μόλις πριν από μια δεκαετία έγινε ένα επιθετικό όπλο που χρησιμοποιείται για να βλάψει, να τραυματίσει, ή ακόμη και να σκοτώσει ευάλωτους ανθρώπους;αναρωτιέται ο Vardi.

“Κοιτάζοντας πίσω στις προηγούμενες στήλες μου, μπορεί κανείς να δει τις προειδοποιήσεις μου. Η εμμονή μας με την αποτελεσματικότητα έγινε σε βάρος της ανθεκτικότητας. Στο όνομα της αποτελεσματικότητας, στοχεύαμε στην εξάλειψη κάθε τριβής. Στο όνομα της αποτελεσματικότητας, έγινε επιθυμητό να προχωρήσουμε γρήγορα και επιτρέψαμε στον κλάδο της τεχνολογίας να κυριαρχείται από έναν πολύ μικρό αριθμό μεγάλων εταιρειών”.

“Είναι καιρός όλοι οι επαγγελματίες της πληροφορικής να αναλάβουν την ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση. Για να χρησιμοποιήσουμε μεταφορές από το Star Wars, κάποτε θεωρούσαμε τους υπολογιστές ως “Επαναστάτες”, αλλά αποδεικνύεται ότι η πληροφορική είναι η “Αυτοκρατορία”. Η παραδοχή ότι έχουμε ένα πρόβλημα είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πληροφορική”.

Τα παραδείγματα που αναφέρει στην δημοσίευση περιλαμβάνουν:

Την κατηγορία της Διεθνούς Αμνηστίας το 2022 ότι η Μέτα “συνέβαλε ουσιαστικά” στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Rohingya της Myanmar και εσωτερικά έγγραφα της Meta που λένε “Δεν κάνουμε στην πραγματικότητα αυτό που λέμε ότι κάνουμε” για την αστυνόμευση επιβλαβούς περιεχομένου.

iguru.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Στήν ψυχή, πού ὅλος ὁ χῶρος της εἶναι κατειλημμένος ἀπό τό Χριστό, δέ μπορεῖ νά μπεῖ καί νά κατοικήσει ὁ διάβολος"

« Ὁ μακαριστός Γέρων Πορφύριος εἶχε μία ὀρθοδοξότατη θεώρηση γιά τόν ἄνθρωπο (ἀνθρωπολογία).  Ἐκτός ἀπό μιά ἀλάνθαστη Χριστολογία – Θεολογία...