Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Ψυχικά Ωφέλιμα: "Η αληθινή ταπείνωση δεν μιλάει, δεν λέει ταπεινολογίες, δηλαδή, «είμαι αμαρτωλός, ανάξιος, ελάχιστος πάντων…»"

"Όλες οι προσπάθειες των πνευματικών ανθρώπων πρέπει να αποβλέπουνε στη συντόμευση της απόστασης μεταξύ Μονής και οικογένειας, στη γεφύρωση του χάσματος, ώστε οι λαϊκοί και οι μοναχοί να ζούνε πολύ κοντά..."
γ. Γρηγόριος Δοχειαρίτης 

"Οι Νεομάρτυρες ανακαινίζουν την ορθόδοξη πίστη, που είχε ατονήσει στους συγχρόνους τους χριστιανούς, για τα κατορθώματα των παλαιών Μαρτύρων λόγω δυσπιστίας ή πολυκαιρίας. Τώρα βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια τους Νεομάρτυρες, που κάποτε ήσαν συγγενείς ή φίλοι ή γνώριμοί τους, να υπομένουν παρόμοια με τους παλαιούς Μάρτυρες βασανιστήρια χωρίς να δειλιάζουν"
π. Γεώργιος Καψάνης

"Δαιμόνιο είναι επίσης και η ταπεινολογία. Το λένε και αίσθημα κατωτερότητος. Η αληθινή ταπείνωση δεν μιλάει, δεν λέει ταπεινολογίες, δηλαδή, «είμαι αμαρτωλός, ανάξιος, ελάχιστος πάντων…». Φοβάται ο ταπεινός μήπως με τις ταπεινολογίες πέσει στην κενοδοξία. Η χάρις του Θεού δεν πλησιάζει εδώ"
Αγ. Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

orthodoxesnouthesies.blogspot

synaxipalaiochoriou.blogspot 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Μη διστάσεις λοιπόν και συ αδελφέ μου, όταν ως άνθρωπος πέσεις σε κάποιο αμάρτημα, να ζητήσεις τη συγχώρεση από τον Κύριό μας"

« Κατά την παραβολή του Κυρίου Ιησού, όταν ο Τελώνης μπήκε στο ναό και ταπεινός και συντριμμένος ζήτησε συγχώρεση λέγοντας ・ « Θεέ μου, λυπ...