Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Όταν οι λύκοι των αγορών σιωπούν, οι άνθρωποι ουρλιάζουν: Η Moody's και η Ελλάδα

Αποσπάσματα:

«Η «διπλή» σιωπή της  Moody’s το 2021 είναι ανησυχητικό δεδομένο. Σίγουρα ο συγκεκριμένος οίκος είναι ιδιαίτερα αυστηρός με την χώρα μας αλλά εδώ δεν αξιολογούμε προθέσεις και συμπεριφορές,  αλλά αποτελέσματα. Ήτοι στο νέο κύκλο αξιολογήσεων του 2022 πρέπει η Ελληνική Οικονομία να αναβαθμισθεί από τουλάχιστον ένα οίκο αξιολόγησης κατά δύο κατηγορίες, ώστε τα Ελληνικά ομόλογα να είναι επιλέξιμα σύμφωνα με τους πάγιους κανόνες και όχι με εξαίρεση (waiver) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης APP της ΕΚΤ.»

****

«Στόχος ανέφικτος. Δύσκολα ένας οίκος αξιολόγησης θα αναβαθμίσει σε ένα έτος και σε δύο διαδοχικές αξιολογήσεις μία εθνική οικονομία.»

****

«Συμπέρασμα: Στις προηγμένες χώρες οι επιπτώσεις της πανδημίας αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και δεν προκάλεσαν ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημιές. Αντίθετα στις αναδυόμενες οικονομίες η πανδημία προκάλεσε βαθιές πληγές, που αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή. Μοιραία και σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων, θα προκύψουν προβλήματα διαχείρισης χρέους για αυτά τα κράτη. Σχηματικά, η επανεκκίνηση πολλών ταχυτήτων πιθανότατα θα προκαλέσει μία νέα παγκόσμια οικονομική αναταραχή με την μορφή της κρίσης χρέους. 

Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη ερμηνεύει την στάση της Moody’s, που «σιωπά» για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, επειδή φοβάται την επανεμφάνιση της διεθνούς κρίσης χρέους που θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην Ελληνική οικονομία που ταλανίζεται από την ασθένεια του μεγάλου δημόσιου χρέους. Όταν οι λύκοι των αγορών σιωπούν, οι άνθρωποι ουρλιάζουν. » 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Μυροφόρων (Αγ. Λουκάς Αρχιεπίσκοπος Κριμαίας)

Ὁ Θεὸς προόρισε τὴ γυναίκα γιὰ ἕνα συγκεκριμένο ἔργο . Τὴ γυναίκα, καὶ ὄχι τὸν ἄνδρα. Τὸ ἔργο αὐτὸ διαφέρει πολὺ ἀπὸ ἐκεῖνο, γιὰ τὸ ὁποῖο εἶ...